Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Čech Jan Hirt predviedol skvelý výkon a skončil celkovo druhý na pretekoch Okolo Ománu

33-ročný český jazdec tímu Soudal-QuickStep zaútočil v rozhodujúcom stúpaní poslednej etapy, no držal sa ho Adam Yates, ktorý mu v závere s ľahkosťou ušiel a stal sa celkovým víťazom pred Hirtom.
Martin Sarvaš
Čech Jan Hirt predviedol skvelý výkon a skončil celkovo druhý na pretekoch Okolo Ománu

5. etapa pretekov Okolo Ománu 2024. Foto: Thomas Maheux / A.S.O.

Jan Hirt (Soudal-QuickStep) predviedol skvelý výkon na jednom z najťažších stúpaní vo svete cyklistiky, na neslávne známej Zelenej hore, na pretekoch Okolo Ománu.

Hirt sa v poslednej piatej etape výrazne posunul v celkovom hodnotení z 15. miesta a napokon skončil celkovo druhý za Adamom Yatesom (UAE Emirates), ktorý ho v závere porazil.

Extrémne počasie prinútilo organizátorov upraviť etapu, čo však nemenilo záver so stúpaním Jabal Al Akhdhar (5,7 km, 10,5 %), ktoré bolo rozhodujúce odkedy bolo predstavené na pretekoch Okolo Ománu.

Hneď ako sa začalo stúpanie, únik začal strácať náskok a stal sa ľahkým cieľom pre vyselektovaný pelotón za ním, v ktorom boli aj tímoví kolegovia Jan Hirt a Mauri Vansevenant.

V posledných troch kilometroch stúpanie zosilnelo a prešlo do dvojciferných čísel, čím sa skupina zredukovala na iba päť jazdcov.

To bol moment, kedy český pretekár predviedol svoj útok, na ktorý dokázal zareagovať iba Adam Yates (UAE Team Emirates).

Až v posledných metroch Yates predbehol Hirta a získal v cieli 11-sekundový náskok.

„Pred pretekmi som si bol istý, cítil som, že som v dobrej forme a som rád, že som to mohol ukázať v tejto ťažkej etape, najmä potom, čo bol zrušený prvý cieľ na vrchole stúpania,“ povedal po pretekoch český pretekár.

„Chcel som ísť dnes za víťazstvom, a ak to nebude možné, za najlepším výsledkom. Urobil som, čo bolo v mojich silách, a nakoniec som s týmto výsledkom spokojný a najmä s mojím umiestnením v celkovej klasifikácii je to veľká motivácia,“ dodal Jan Hirt.

Aktuality

17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

Zavrieť reklamu