Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Poradňa: 12 najlepších cyklistických aplikácií v roku 2024

Výber tých najlepších aplikácii pre zlepšenie tréningov, lepšie plánovanie trás a celkovo príjemnejšie jazdenie.
Martin Sarvaš
Poradňa: 12 najlepších cyklistických aplikácií v roku 2024

V roku 2024, keď technológia napreduje rýchlejšími krokmi než kedykoľvek predtým, cyklistika sa nevyhnutne stala sofistikovanejšou a digitálnejšou.

S nárastom popularity cyklistiky ako formy rekreácie, fitness a dokonca aj ako hlavného spôsobu dopravy v mnohých mestách, vývojári aplikácií sa snažia vyhovieť potrebám moderných cyklistov.

Od navigácie a tréningových asistentov po sledovanie fitness a bezpečnostných nástrojov, náš výber najlepších aplikácií pre cyklistiku v roku 2024 reflektuje široké spektrum potrieb a záujmov cyklistickej komunity.

Tento článok predstavuje 12 najlepších cyklistických aplikácií tohto roku, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym typom cyklistov – od príležitostných jazdcov na mestských bicykloch po vášnivých horských cyklistov a vytrvalostných športovcov.

1. Strava

Strava sa stala jednou z najpopulárnejších aplikácií medzi cyklistami po celom svete. Jej hlavným lákadlom je možnosť sledovania jazdy pomocou GPS a vytvárania detailných záznamov o trase, rýchlosti, vzdialenosti a výškových metroch.

Aplikácia Strava poskytuje užívateľom bohaté možnosti analýzy ich výkonu a pokroku. Navyše, umožňuje im zdieľať svoje jazdy so spoločenstvom cyklistov a sledovať ich výkony.

Čo robí Stravu obzvlášť atraktívnou, sú jej sociálne funkcie, ako sú výzvy, súťaže a možnosť súťažiť s inými cyklistami v tzv. segmentoch. Tieto funkcie motivujú cyklistov k zlepšeniu ich osobných rekordov a k vykonávaniu pravidelnejšej jazdy.

Prečítajte si tiež

Strava tiež integruje funkciu „Beacon“, ktorá umožňuje rodinným príslušníkom a priateľom sledovať polohu cyklistu v reálnom čase, čo zvyšuje bezpečnosť pri samotnej jazde.

Nedávne inovácie v Strave zahŕňajú vylepšené analýzy pre prémiových používateľov, ako aj rozšírené možnosti mapovania. Tieto funkcie umožňujú lepšie plánovanie trás a hlbšie porozumenie vlastného výkonu.

Aj napriek tomu, že niektoré funkcie sú dostupné len pre prémiových členov, základná verzia aplikácie poskytuje dostatok nástrojov pre každodenných cyklistov.

2. Komoot

Komoot je aplikácia, ktorá je ideálna pre cyklistov, ktorí majú radi plánovanie a objavovanie nových trás. Či už ide o krátke výlety po meste, alebo viacdenné cyklo dobrodružstvá, Komoot poskytuje detailné plánovacie nástroje, ktoré zohľadňujú typ terénu, vzdialenosť a výškový profil. Užívatelia si môžu vytvoriť vlastné trasy alebo vybrať z rozsiahlej databázy existujúcich trás, ktoré sú hodnotené a recenzované spoločenstvom.

Vynikajúca navigačná funkcia Komootu je jej kľúčovou vlastnosťou. Aplikácia poskytuje hlasové navigačné pokyny a upozornenia, čo je mimoriadne užitočné pri jazde v neznámom teréne. Užívatelia majú možnosť stiahnuť mapy pre offline použitie, čo je ideálne v oblastiach s obmedzeným mobilným pokrytím. Tento aspekt robí Komoot ideálnym spoločníkom pre dobrodružné výlety.

Okrem toho, Komoot ponúka funkciu zdieľania trás a príbehov, čo umožňuje užívateľom zdieľať svoje zážitky s ostatnými. Aplikácia tiež poskytuje odporúčania na zaujímavé miesta po ceste, vrátane kaviarní, vyhliadok a iných bodov záujmu. Táto sociálna a komunitná aspekt aplikácie je obzvlášť atraktívna pre tých, ktorí chcú zdieľať svoje cyklistické zážitky a inšpirovať sa navzájom.

3. Zwift

Zwift predstavuje revolúciu v indoor cyklistike, kombinujúc tréningové aspekty s hernými prvkami, aby vytvoril zábavný a interaktívny spôsob, ako zostať v kondícii.

Vďaka virtuálnym svetom a tratiach, kde môžete súťažiť s inými cyklistami z celého sveta, ponúka Zwift stimulujúci a dynamický zážitok z jazdy. Aplikácia je kompatibilná s rôznymi trenažérmi, čo umožňuje užívateľom cítiť skutočný odpor a záťaž, ako by jazdili vonku.

Jednou z kľúčových vlastností Zwiftu je schopnosť personalizovať váš tréning. Môžete si vybrať z rôznych tréningových programov, ktoré sú prispôsobené rôznym úrovniam kondície a cyklistickým cieľom.

Aplikácia tiež poskytuje detailné analytické údaje o vašom výkone, vrátane výkonu, srdcovej frekvencie a kadencie, čo je užitočné pre tých, ktorí chcú sledovať svoj pokrok a výkon.

Sociálny aspekt Zwiftu je ďalším lákadlom. Cyklisti sa môžu zapojiť do skupinových jázd, súťaží a virtuálnych pretekov, čo poskytuje motiváciu a podporu od ostatných užívateľov.

Interakcia s globálnym spoločenstvom cyklistov umožňuje zdieľať tipy, rady a získavať nových priateľov s podobnými záujmami. V dnešnom svete, kde sociálne interakcie môžu byť obmedzené, poskytuje Zwift cenný prostriedok na udržiavanie spoločenských kontaktov a motivácie.

4. MyWindsock

MyWindsock je aplikácia, ktorá prináša jedinečný uhol pohľadu na cyklistiku tým, že sa zameriava na analýzu počasia, najmä vetru, a jeho vplyv na cyklistický výkon. Táto aplikácia je obzvlášť užitočná pre tých, ktorí sa pripravujú na preteky alebo chcú maximalizovať svoj tréning tým, že pochopia, ako rôzne poveternostné podmienky ovplyvnia ich jazdu.

MyWindsock poskytuje odhady času pre konkrétne segmenty alebo trasy založené na aktuálnych a predpovedaných poveternostných podmienkach.

Užívateľom poskytuje podrobné informácie o smeru a sile vetra, teplote, zrážkach a ďalších faktoroch, ktoré môžu ovplyvniť jazdu. To im pomáha pri rozhodovaní o optimálnej trase, čase odchodu a dokonca aj o výbere vhodného oblečenia a vybavenia. Aplikácia umožňuje cyklistom plánovať vopred a prispôsobiť svoje tréningové stratégie, aby dosiahli najlepšie možné výsledky.

MyWindsock tiež ponúka integráciu so Stravou, čo umožňuje užívateľom analyzovať svoje predchádzajúce jazdy a porovnať ich s poveternostnými podmienkami v daný deň. Toto je obzvlášť cenné pre tých, ktorí sa snažia pochopiť, ako rôzne podmienky ovplyvnili ich výkon, a pre tých, ktorí sa snažia identifikovať trendy a vzory vo svojom tréningu.

5. Trailforks

Trailforks je nevyhnutnou aplikáciou pre horských cyklistov, ktorí hľadajú podrobné informácie o trasách. Aplikácia poskytuje rozsiahle mapy a popisy horských bicyklových trás po celom svete, vrátane užívateľských recenzií a aktuálnych podmienok na trasách. Toto umožňuje jazdcom vybrať si trasu, ktorá najlepšie vyhovuje ich schopnostiam a preferenciám.

Trailforks nie je len navigačným nástrojom; je to aj komunitná platforma. Užívatelia môžu prispievať svojimi recenziami, fotkami a aktualizáciami o trase, čím pomáhajú udržiavať informácie aktuálne a presné.

Aplikácia tiež poskytuje upozornenia na uzávierky trás, nebezpečné podmienky alebo nové trasy, čo zvyšuje bezpečnosť a zabezpečuje, že jazdci majú najaktuálnejšie informácie.

Pre tých, ktorí hľadajú nové výzvy alebo chcú objavovať nové oblasti, ponúka Trailforks funkciu plánovania trás, ktorá umožňuje užívateľom vytvárať vlastné trasy alebo sledovať odporúčané trasy. Táto funkcia je obzvlášť užitočná pre plánovanie viacdňových dobrodružstiev alebo pre objavovanie nových oblastí s komplexným prehľadom terénu.

6. Ride with GPS

Ride with GPS je jednou z najuniverzálnejších cyklistických aplikácií, ktorá ponúka rozsiahle možnosti pre plánovanie, zaznamenávanie a analýzu jazd. Je ideálnou voľbou pre cyklistov, ktorí chcú detailne sledovať svoje jazdy, vrátane trasy, výškového profilu, rýchlosti a mnoho ďalších údajov.

Aplikácia Ride with GPS umožňuje užívateľom vytvárať vlastné trasy, sledovať svoje jazdy a dokonca importovať trasy od iných užívateľov.

Jednou z kľúčových vlastností aplikácie je jej schopnosť poskytovať detailné navigačné pokyny. Toto je obzvlášť užitočné pri objavovaní nových oblastí alebo pri dlhých výletoch, kde presná navigácia je nevyhnutná. Ride with GPS tiež umožňuje offline prístup k mapám, čo je dôležité v oblastiach s obmedzeným mobilným signálom.

Aplikácia ponúka aj možnosti pre komunitné zdieľanie, čo umožňuje užívateľom zdieľať svoje trasy a jazdy s ostatnými. Tento aspekt posilňuje cyklistickú komunitu a umožňuje jazdcom zdieľať tipy, obľúbené trasy a osobné skúsenosti. Navyše, Ride with GPS ponúka integrované analytické nástroje, ktoré pomáhajú jazdcom analyzovať ich výkon a sledovať pokrok v čase.

7. Wahoo Fitness

Wahoo Fitness je aplikácia zameraná na poskytovanie komplexných údajov o výkone počas jazdy. Je navrhnutá najmä na použitie s Wahoo senzormi a trenažérmi, ale je kompatibilná aj s mnohými inými zariadeniami.

Aplikácia Wahoo Fitness sleduje rôzne metriky, ako sú srdcová frekvencia, kadencia, výkon a ďalšie, čo umožňuje jazdcom detailne analyzovať ich tréning a výkon.

Wahoo Fitness je obzvlášť cenenej pre jeho užívateľsky prívetivé rozhranie a možnosť prispôsobenia displeja. Jazdci môžu nastaviť displej tak, aby zobrazoval len tie údaje, ktoré ich najviac zaujímajú. To pomáha udržiavať sústredenosť počas jazdy a umožňuje rýchly prístup k najdôležitejším informáciám.

Okrem monitorovania v reálnom čase, Wahoo Fitness ponúka aj nástroje pre analýzu po jazde. Jazdci môžu preskúmať svoj výkon, porovnať ho s predchádzajúcimi jazdami a identifikovať oblasti na zlepšenie. Táto hĺbková analýza je kľúčová pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoje výkony a dosiahnuť špecifické tréningové ciele.

8. Garmin Connect

Garmin Connect je komplexná fitness a navigačná aplikácia, ktorá sa zameriava na športovcov a nadšencov outdoorových aktivít, vrátane cyklistov.

Aplikácia ponúka detailné sledovanie vašich športových aktivít, či už ide o beh, plávanie, turistiku alebo cyklistiku. Garmin Connect poskytuje prehľadné zobrazenie vašich športových výkonov, vďaka čomu je jednoduchšie sledovať váš pokrok a stanovovať si nové ciele.

Pri cyklistike Garmin Connect zobrazuje nielen základné údaje ako vzdialenosť, rýchlosť a čas, ale tiež pokročilé metriky ako výškový profil, tepová frekvencia, výkon a kadencia. Tieto informácie sú zobrazené v prehľadných grafických prezentáciách, vďaka čomu môžete analyzovať váš výkon a zlepšovať sa.

Garmin Connect tiež umožňuje plánovanie trás. V aplikácii si môžete vytvoriť vlastné trasy alebo vyhľadávať a importovať populárne trasy od iných užívateľov. Táto funkcia je ideálna pre objavovanie nových trás a zdieľanie svojich obľúbených s komunitou cyklistov.

Integrácia s rôznymi Garmin zariadeniami je ďalšou výhodou. Vaše športové hodinky alebo cyklopočítač sa dajú ľahko synchronizovať s aplikáciou, čím získate prístup k vašim údajom na akomkoľvek zariadení.

Garmin Connect je tiež sociálna platforma, kde môžete zdieľať svoje dosiahnutia, vyzvať priateľov na súťaže alebo sa pripojiť k rôznym výzvam. Táto sociálna stránka aplikácie motivuje k lepším výkonom a umožňuje vám byť súčasťou komunity podobne zmýšľajúcich športovcov.

Celkovo, Garmin Connect je viac ako len navigačná aplikácia. Je to komplexný nástroj pre monitorovanie, analýzu a zdieľanie vašich športových výkonov, ktorý ponúka bohaté funkcie a možnosti pre cyklistov všetkých úrovní.

9. Cyclemeter

Cyclemeter, známa pre svoju všestrannosť a hĺbku dát, je jednou z najkomplexnejších cyklistických aplikácií dostupných dnes. Táto aplikácia je navrhnutá tak, aby poskytovala podrobné informácie o každej jazde, vrátane rýchlosti, vzdialenosti, výškových metrov, a dokonca aj kalórií spálených.

Schopnosť aplikácie zaznamenávať a analyzovať obrovské množstvo dát robí Cyclemeter obľúbeným nástrojom pre serióznych cyklistov a tých, ktorí chcú podrobne sledovať svoj tréningový progres.

Cyclemeter je unikátna v tom, že je navrhnutá ako viacúčelový tréningový nástroj, čo znamená, že môže byť použitá nielen pre cyklistiku, ale aj pre iné formy cvičenia, ako je beh alebo turistika.

Táto flexibilita je obzvlášť užitočná pre športovcov, ktorí kombinujú viac športov alebo pre tých, ktorí chcú kombinovať rôzne formy tréningu. Okrem toho ponúka aplikácia širokú škálu prispôsobiteľných displejov a analýz, čo umožňuje užívateľom prispôsobiť aplikáciu presne podľa ich potrieb.

Jednou z významných výhod Cyclemeteru je jej integrácia s inými aplikáciami a zariadeniami. Aplikácia môže byť synchronizovaná s externými srdcovými senzormi, kadencovými senzormi a inými fitness zariadeniami, čím poskytuje ešte komplexnejší prehľad o výkone. Taktiež jej exportové možnosti umožňujú užívateľom zdieľať údaje s inými platformami alebo trénermi pre ďalšiu analýzu a spätnú väzbu.

10. Bike Citizens

Bike Citizens je aplikácia navrhnutá špeciálne pre mestských cyklistov. Jej hlavným cieľom je uľahčiť navigáciu mestským prostredím a poskytnúť užívateľom najefektívnejšie a najbezpečnejšie trasy.

Aplikácia ponúka podrobné mapy mnohých veľkých miest a umožňuje užívateľom vybrať si trasy založené na ich preferenciách – či už ide o najrýchlejšiu cestu do práce alebo o scénickú trasu na víkendové cyklovýlety.

Bike Citizens sa tiež zameriava na podporu udržateľnej mestské dopravy a spoločensky zodpovedného správania. Aplikácia ponúka informácie o bike-sharingových staniciach a ďalších cyklistických zdrojoch vo vybraných mestách, čo z nej robí užitočný zdroj pre mestských cyklistov, turistov, alebo dokonca pre tých, ktorí chcú preskúmať mesto na bicykli.

Okrem navigačných funkcií ponúka Bike Citizens aj rôzne výzvy a kampane, ktoré motivujú užívateľov k častejšiemu používaniu bicykla. S integrovanými funkciami, ako sú odznaky a rebríčky, poskytuje aplikácia zábavný a konkurenčný prvok, ktorý podporuje cyklistickú komunitu a pomáha vytvárať pozitívnejšie mestské prostredie pre cyklistov.

11. Google Maps

Google Maps, široko známe a všeobecne používané pre automobilovú navigáciu, má aj svoj významný vplyv v oblasti cyklistiky. Ako aplikácia, ktorá poskytuje navigačné služby a mapy, Google Maps ponúka režim špecificky určený pre cyklistov. Tento režim umožňuje užívateľom získať prístup k cyklistickým trasám, čím im pomáha plánovať ich cesty a zjednodušuje navigáciu po mestských aj vidieckych oblastiach.

V cyklistickom režime Google Maps poskytuje užitočné informácie ako sú odhadovaný čas príchodu, výškový profil trasy a alternatívne cesty. Tieto funkcie sú obzvlášť užitočné pre cyklistov, ktorí plánujú svoje výlety, či už ide o denné dochádzanie do práce alebo o rekreačné jazdy.

Aplikácia tiež zohľadňuje existujúce cyklochodníky a menej frekventované cesty, čím poskytuje bezpečnejšie a príjemnejšie trasy pre jazdu na bicykli.

Okrem navigačných funkcií, Google Maps je tiež užitočný nástroj pre objavovanie nových oblastí a miest záujmu. Cyklisti môžu ľahko nájsť obchody, servisné strediská, miesta na odpočinok alebo turistické atrakcie pozdĺž ich trasy. Funkcia Street View poskytuje cyklistom dokonca vizuálny náhľad na cesty a trasy, čo môže byť užitočné pri plánovaní výletov v neznámych oblastiach.

Jednou z najväčších výhod Google Maps je jej univerzálnosť a široká dostupnosť. Aplikácia je zadarmo, kompatibilná s rôznymi zariadeniami a má jednoduché, intuitívne používateľské rozhranie.

Či už ste začiatočník alebo skúsený cyklista, Google Maps poskytuje jednoduché a efektívne riešenie pre navigáciu a plánovanie trás, čo z nej robí neoceniteľného pomocníka pre každodenné jazdy aj pre príležitostné výlety.

12. Horská záchranná služba

Dúfame, že túto aplikáciu nebudete musieť použiť, no dokáže byť skutočným šťastím v nešťastí.

Aplikácia Horská záchranná služba je nevyhnutným nástrojom pre cyklistov, ktorí sa vydávajú do horských a odľahlých oblastí. Táto aplikácia je navrhnutá tak, aby poskytovala rýchly a efektívny spôsob komunikácie s horskou záchrannou službou v prípade núdze.

Pre horských cyklistov, ktorí často jazdia v náročných a izolovaných podmienkach, je táto aplikácia kľúčovým bezpečnostným prvkom.

Hlavnou funkcionalitou aplikácie je umožniť užívateľom okamžite kontaktovať záchranárov a poskytnúť im presnú GPS polohu.

Toto je obzvlášť dôležité v situáciách, keď je cyklista zranený alebo stratený a nie je schopný presne opísať svoju polohu. S aplikáciou Horská záchranná služba je komunikácia s tímom záchranárov rýchla a presná, čo môže v kritických situáciách zachrániť životy.

Okrem funkcie núdzového volania, aplikácia často poskytuje aj ďalšie užitočné informácie a rady pre bezpečnosť v teréne. To môže zahŕňať informácie o aktuálnych poveternostných podmienkach, terénnych nebezpečenstvách, a dokonca aj tipy na prvé pomoc pri úrazoch. Táto funkcia je obzvlášť cenná pre cyklistov, ktorí plánujú dlhšie výlety v horských oblastiach, kde môže byť počasie a terén nepredvídateľný.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu