Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Spoločnosť Hövding zbankrotovala potom, čo zakázali predaj nafukovacích airbagov na hlavu

Švédska spoločnosť Hövding, ktorá získala viacero ocenení za svoju inovatívnu cyklistickú prilbu s airbagom, vyhlásila bankrot po tom, čo tamojší dozorný úrad pre spotrebiteľov nariadil zastavenie predaja a stiahnutie najnovšej verzie produktu z trhu.
Matúš Bušík
Spoločnosť Hövding zbankrotovala potom, čo zakázali predaj nafukovacích airbagov na hlavu

Švédska značka Hövding uviedla na trh pred 12 rokmi systém airbagov pre cyklistov. Toto riešenie malo byť alternatívou k osvedčeným prilbám a postupne si získavalo svojich priaznivcov.

Jeho hlavnou výhodou malo byť to, že jazdec má systém upnutý okolo krku a tak sa hlava pod prilbou nespotí. Obzvlášť obľúbeným riešením sa to stalo u cyklistov jazdiacich v mestách každodenne do práce.

Švédska spotrebiteľská agentúra sa rozhodla stiahnuť model Hövding 3 z trhu. Toto rozhodnutie malo podľa samotnej značky nenávratne poškodiť spoločnosť, takže jej predstavenstvo sa rozhodlo, že ďalej nebudú pokračovať vo svojej činnosti.

Vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke, spoločnosť Hövding uvádza, že dôvodom jej rozhodnutia podať návrh na vyhlásenie konkurzu na okresnom súde v Malmö bolo: „že 1. novembra 2023 Švédska spotrebiteľská agentúra uvalila na spoločnosť dočasné zmrazenie predaja a následne 15. decembra 2023 oznámila trvalé zmrazenie predaja a stiahnutie produktu Hövding 3 z trhu.“

Spoločnosť uviedla, že „nezdieľa záver spotrebiteľskej agentúry a proti rozhodnutiu sa odvolala“. Toto odvolanie potvrdil aj súd, ktorý zrušil zákaz predaja a stiahnutie výrobku, čo znamená, že výrobok možno stále predávať.

„Škody spôsobené konaním Švédskej spotrebiteľskej agentúry sú však také rozsiahle, že predstavenstvo spoločnosti sa rozhodlo pre riadený bakrot,“ píše sa ďalej vo vyhlásení spoločnosti Hövding.

Svoje vyhlásenie ukončili poďakovaním: „Všetkým zákazníkom, predajcom, dodávateľom a v neposlednom rade zamestnancom za fantastické úsilie počas 12 rokov, kedy sme zachraňovali životy cyklistov.“

Airbagové prilby Hövding sú umiestnené v golieri, ktorý sa nosí okolo krku, pričom airbag sa rýchlo aktivuje, keď pohybové senzory zaznamenajú pád.

Samotná spoločnosť na svojej stránke zdieľala množstvo pozitívnych reakcií, kedy užívatelia systému ďakovali spoločnosti za záchranu života a vyzdvihovali funkčnosť produktu.

Na sociálnych sieťach sa však medzičasom objavilo aj niekoľko videí, na ktorých bolo zaznamenané nesprávane nafúknutie sa systému. Samotná spoločnosť tvrdí, že išlo o nesprávne používanie produktu.

Ako sa produkt aktivoval nesprávne si môžete pozrieť vo videu na Instagrame:

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Francesco D’Orazio (@abc3d_)

Aktuality

Včera 17:38 Tadej Pogačar nedal šancu súperom už po tretíkrát a na Giro d’Italia dosiahol etapový hetrik.

Pogačar vyhral horskú ôsmu etapu pred Danielom Martinezom a Benom O’Connorom.

10.05.2024 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

10.05.2024 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Zavrieť reklamu