Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Geraint Thomas opísal, ako bol po sezóne 12-krát opitý za dva týždne a pribral sedem kíl

"Nevolal mi kvôli tomu ani nikto z manažmentu, takže si myslím, že je to v pohode. Potreboval som vypnúť," povedal 37-ročný jazdec tímu Ineos Grenadiers.
Martin Sarvaš
Giro d’Italia 2023. Foto: La Presse / Giro d’Italia

Geraint Thomas má síce už 37 rokov a patrí medzi najstarších jazdcov v profesionálnom pelotóne, ale aj napriek tomu patrí stále medzi svetovú špičku.

Víťazstvo na Giro d’Italia mu tento rok ušlo len o 14 sekúnd a vlani skončil tretí na Tour de France za Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom.

V lete sa vyjadril, že „na Tour de France by mali spraviť šedý dres pre starých jazdcov. Asi by som to dal od 36 rokov, lebo už nás veľa nie je,“ povedal Thomas, ktorý bol len pár sekúnd od toho, aby sa stal najstarším víťazom Gira v histórii.

Niet divu, že po náročnej sezóne, počas ktorej odjazdil 69 dní na pretekoch, si potreboval oddýchnuť.

Thomas sa priznal, že bol dokonca 12 zo 14 dní po sezóne opitý.

„Už som potreboval vypnúť“

„Odjazdil som Vueltu, kde som sa veľmi trápil a bolo to hrozné. Už som potreboval vypnúť, ale zas nebolo to nič šialené,“ povedal Geraint Thomas v nedávnej epizóde podcastu The Move.

„Úprimne, v priebehu dvoch týždňov si myslím, že som bol opitý 12 zo 14 nocí. Od návratu do Cardiffu je to šialené, keď sa konečne stretávate so svojimi kamarátmi,“ povedal Thomas.

„Počas sezóny nepijem, okrem zvláštnych udalostí, ale mimo sezóny to trochu vypustím. Samozrejme, tolerancia je na začiatku nižšia, ale mám pocit, že teraz mám dobrú kondíciu na pitie… Bol to taký čas pre seba,“ priznal.

„Ide hlavne o mentálnu stránku. Samozrejme, že sa nemusíte opiť na to, aby ste si užívali. Som hlavne rád, že som mohol stráviť čas s rodinou, štvorročným synom a žiť normálny život,“ opísal víťaz Tour de France z roku 2018.

„Nevolal mi kvôli tomu ani nikto z manažmentu, takže si myslím, že je to v pohode,“ dodal jazdec tímu Ineos Grenadiers.

Po nevydarenej Vuelte pribral 7 kíl

Už v decembri však Thomas začal so zimnou prípravou: „December je vždy boj. Ale som na seba veľmi prísny a trochu sa trestám a dodržujem správnu morálku.“

„Musím si pripomenúť, že musím držať krok s moderným prístupom k tréningu, stravovaniu a výžive, a nie prepáliť sa na každom tréningu.“

„V januári už absolvujeme tréningový kemp vo vysokej nadmorskej výške, čo veľmi pomôže v príprave na preteky a tiež zhodiť na hmotnosti.“

V súvislosti s priberaním Thomas tiež priznal, že po Vuelte pribral až sedem kíl, takže sa dostal až na hmotnosť 75 kg (Geraint Thomas má výšku 183 cm).

Pozrite si tiež

„Po tréningových kempoch budem mať okolo 70-71 kg a pretekám s hmotnosťou 68-69 kg, takže to už nebude taký problém zhodiť. Tú hmotnosť postupne schudnem, nie je to ako u boxu, kde sa chudne veľa váhy za pár týždňov,“ povedal.

„Je tiež veľmi dôležité jesť to správne jedlo v správny čas – kedy si dáte bielkoviny a kedy cukry. Robili sme si tiež špeciálne metabolické testy, ktoré nám tiež veľmi pomôžu prispôsobiť stravovanie presne danému telu.“

„Je za tým veľa vedy, ale hlavne je to o tom, že na seba musíte byť prísny. Čas po sezóne som si užil, ale ako som povedal, potom do toho znova musíte nabehnúť a obmedziť sa v tom, čo je treba,“ dodal 37-ročný Welšan.

V roku 2024 by chcel ísť na Giro aj Tour

Geraint Thomas má síce 37 rokov, ale stále plánuje ešte pretekať minimálne dva roky, na ktoré má podpísanú zmluvu s Ineosom. Rok 2024 bude už osemnástou Thomasovou sezónou v profesionálnom pelotóne.

„Rád by som to trochu pomiešal,“ povedal Thomas o svojich plánoch na sezónu 2024.

„Chcel by som sa vrátiť na Giro, ísť aj na Tour a skúsiť pretekať o celkovú klasifikáciu. Na Gire ma to ťahá naspäť, je to výzva a chcel by som dokázať, že na to mám. Na Tour zase môžem pomôcť tímovým kolegom, či už Carlosovi Rodriguezovi alebo Tomovi Pidcockovi.“

„Tak by som si to predstavoval ja, ale je jasné, že o tom bude rozhodovať tím. Ale nech to bude akokoľvek, som s tým v pohode. Som profesionálny športovec a prispôsobím sa programu, aký stanoví tím,“ dodal Geraint Thomas.

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu