Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

CeramicSpeed predstavili nadrozmernú klietku OSPW X určenú na pohony SRAM Eagle Transmission s cenou 579 eur

OSPW X ponúka dve nové technológie, ktoré CeramiSpeed pomenovali "Active Debris Remover" a "Alpha Disc" a cena tejto klietky je závratných 579 eur.
Matúš Bušík

Spoločnosť CeramicSpeed ​​uviedla na trh nový systém nadrozmernej klietky prehadzovača, navrhnutý špeciálne pre pohony SRAM Eagle Transmission.

Podľa CeramicSpeed ​​ponúka OSPW X (Over sized pulley wheel) pre SRAM Eagle Transmission vylepšenie účinnosti, ale aj odolnosti.

Dizajn je založený na novej technológii „Further Drive“ od CeramicSpeed. Tá pozostáva z dvoch nových vylepšení s označením „Active Debris Remover“ a „Alpha Disc“.

Systémy OSPW od CeramicSpeed ​​sú relatívne bežné na profesionálnych cestných bicykloch WorldTour, menej ich vídať na špičkových horských bicykloch.

Nadrozmerné systémy klietok majú mať v porovnaní s klasickým prevedením nižšie trenie a vďaka tomu, je jazdec schopný vyvinúť vyšší výkon.

Technológie „Active Debris Remover“ a „Alpha Disc“

Systém OSPW X pozostáva z dvoch nových technológií „Active Debris Remover“ a „Alpha Disc“.

„Active Debris Remover“ je v podstate protiprachový kryt, ktorý uzatvára ložisko z nehrdzavejúcej ocele a jeho hliníkové puzdro má akýsi kryt drážky s lopatkami. To má docieliť dynamické odstraňovanie nečistôt pri otáčaní.

Manažér v CeramicSpeed zodpovedný za MTB uvádza že v zásade všetko funguje rýchlo a prakticky navždy.

CeramicSpeed ​​tvrdí, že prototypová verzia bola testovaná na tohtoročných etapových pretekoch Cape Epic XC.

Ďalšie vylepšenie systému pomenovali v CeramicSpeed „Alpha Disc“. Ide o 20-zubové koliesko s dvojdielnou konštrukciou, ktorá kombinuje úzky a široký profil zubov. Podľa výrobcu je vyrobené z kompozitného materiálu, ktorý ponúka predĺženú ochranu proti opotrebovaniu a taktiež znižuje hluk, vďaka pevnému hliníkovému kotúču.

20 zubové koliesko je spárované s menším 14 zubovým vrchným kolieskom.

Zatiaľ čo prehadzovač SRAM Transmission XX SL má kladku, ktorá umožňuje systému pokračovať v otáčaní, ak sa do kolesa zasekne konár, OSPW X nič také nepotrebuje. Vzhľadom na to, že kolesá kladky sú bez medzery existuje len malá šanca, že sa do systému dostanú konáre a spôsobia mechanické poškodenie.

Systém testovali na pretekoch Cape Epic.

Súčasťou systému je aj nové telo klietky prehadzovača vyrobené z uhlíkových vlákien.

Podľa značky má celý systém o niečo ťažšiu konštrukciu, avšak bez pridania zbytočného objemu.

CeramicSpeed tvrdí, že karbónová klietka je „v súlade s robustnosťou“ štandardnej sady Eagle.

Nový systém OSPW X od CeramicSpeed ​​je kompatibilný s verziami Eagle Transmission XX SL, XX, X0 a GX.

OSPW X pre prevodovku SRAM Eagle AXS stojí 579 eur a je k dispozícii v dvoch farbách čiernej a striebornej.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu