Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Adam Rojček postúpil do finále Svetového pohára v zjazde v Les Gets a skončil v ňom na 28. mieste (video + galéria)

Najrýchlejšími jazdcami vo víkendových pretekoch Svetového pohára v Les Gets sa stali domáci francúzski jazdci Marine Cabirou a Benoit Coulanges.
Matúš Bušík
Adam Rojček postúpil do finále Svetového pohára v zjazde v Les Gets a skončil v ňom na 28. mieste (video + galéria)

Cez víkend sa odjazdilo ďalšie kolo svetového pohára v horskej cyklistike. Hostilo ho slnečné údolie – Portes du Soleil, konkrétne jeho francúzska časť Les Gets.

Na tejto trati sa v roku 2022 uskutočnili majstrovstvá sveta v zjazde a miestna trať je známa svojou náročnosťou.

To sa potvrdilo aj vo víkendových pretekoch, ktoré boli kompletne na suchu a tak sa po niekoľkých dňoch jazdenia a trénovania trať zmenila na poriadne prašnú, s množstvom roliet.

Jediným jazdcom, ktorý postúpil z kvalifikácie medzi 60 najrýchlejších jazdcov bol Adam Rojček. Nasledovalo semifinále, ktoré do finále poslalo 30 najlepších jazdcov.

Na našu radosť sa do finále podarilo postúpiť aj Adamovi a to z 23. miesta.

Vo finále je to vždy vabank a v rýchlej jazde urobil Adam dve chyby, ktoré ho stáli lepšie umiestnenie. V pretekoch skončil na 28. mieste, ale ak sledujete zjazd, viete že toto je úspech.

V cieli dosiahol výsledný čas 3:29,456 a na víťaza zaznamenal stratu 9,883 sekundy.

Adam Rojček sa po pretekoch na svojom Instagrame vyjadril: „Konečne tam, kde chcem byť! Do finále som šiel z 23. miesta v semifinále. Vo finále som išiel čo to šlo, keďže som naozaj nemal čo stratiť, urobil som dve veľmi veľké chyby, ale nie je čo ľutovať! Vo finále sa jednoducho ide plný, je škoda že tá najväčšia chyba prišla dosť skoro, čo ma stálo rytmus v jazde, ale jazdiť pred takým kotlom ľudí, na to nezabudnem. 28. miesto na mojom poslednom sveťáku tejto sezóny je splnenie jedného z hlavných cieľov tohto roka! Ďakujem cyklistickému zväzu za možnosť reprezentovať našu krajinu na takýchto prestížnych pretekoch! V neposlednom rade ďakujem rodine, Domke za živenie tohto sna a vám všetkým čo mi držíte palce!“

Záznam celej Adamovej jazdy nájdete na jeho Instagrame:

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Rojček (@adam.rojcek)

Preteky v Les Gets skončili šťastne pre domácich pretekárov, čo v cieli rozpútalo absolútne šialenstvo a diváci po dojazde posledného pretekára vybehli na trať.

V ženskej kategórii to bolo Francúzka Marine Cabirou, ktorá zajazdila najrýchlejší finálový čas 3:47,390 a pred druhou Monikou Hrastnik zo Slovinska mala v cieli náskok takmer 4 sekundy. Na treťom mieste sa umiestnila Nina Hoffmann z Nemecka so stratou necelých 4,5 sekundy.

Najväčšia favoritka na víťazstvo Vali Höll v úvodnej časti trate spadla a skončila na konečnom 10. mieste.

Víťazná jazda Benoit Coulanges na trati v Les Gets:

V mužskej kategórii potvrzdujú svoju dlhoročnú dominanciu francúzski jazdci. Medzi top 5 pretekármi v Les Gets sú až traja Francúzi.

Najrýchlejším jazdcom vo víkendových pretekoch sa stal Benoit Coulanges, ktorý vo finále zajazdil čas 3:19,573. Na druhom mieste za ním skončil rakúsky pretekár Andreas Kolb so stratou 0,160 s a tretím najrýchlejším jazdcom bol Loris Vergier, ktorý zaznamenal stratu 0,363 sekundy.

Mužské preteky boli naozaj vyrovnané a do straty menšej než jedna sekunda od víťaza za vošli aj Jackson Goldstone a Loic Bruni.

Kompletné výsledky svetového pohára v zjazde v Les Gets nájdete na stránke mtbdata.com.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu