Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Cyklistický tunel, lávka aj moderný cyklomost, to sú len niektoré z noviniek na cyklotrasách v Trenčianskom kraji

Vitajte v kraji, ktorý dostal prívlastok cyklistický! Reč je o kraji Trenčianskom a prečo mu prischlo toto pomenovanie?
Matúš Bušík
Cyklistický tunel, lávka aj moderný cyklomost, to sú len niektoré z noviniek na cyklotrasách v Trenčianskom kraji

Prívlastok cyklistický získal Trenčiansky kraj nielen kvôli množstvu cyklistických podujatí a projektov realizovaných na jeho území, ale najmä kvôli najrýchlejšie sa rozvíjajúcej cyklistickej infraštruktúre, ktorá láka čoraz viac ľudí objavovať jeho prírodné a historické krásy práve na dvoch kolesách.

Vitajte v Trenčianskom kraji, kde sa kladie dôraz na ohľaduplnosť k prírode a zdravý životný štýl. Vedú tu k tomu už odmalička aj deti pomocou envirovýchovy a tiež projektu Zelená župa.

Bohatá ponuka zážitkov na dvoch kolesách

Za posledné roky pribudlo v Trenčianskom kraji 50 km cyklotrás a na ďalších sa aktívne pracuje. Nosná tepna je Vážska cyklomagistrála, z ktorej už cyklisti môžu využívať tri úseky – z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom, z Nového Mesta nad Váhom do Trenčína a z Púchova po Nosickú priehradu – v celkovej dĺžke 38,7 km.

Najobľúbenejšia spomedzi župných cyklotrás je však jednoznačne trasa z Trenčína do Nemšovej (11,4 km), ktorá vznikla v rámci projektu s názvom Na bicykli po stopách histórie a spája dva kraje, Trenčiansky a Zlínsky, dve krajiny, Slovenskú a Českú republiku a dva hrady – Trenčiansky hrad s hradom Brumov v meste Brumov-Bylnice.

Tvrdá práca prináša výsledky

V tomto roku sa kraj pustil do výstavby ďalších dvoch úsekov hlavnej cyklistickej tepny, Vážskej cyklomagistrály.

Aktuálne sa pracuje na úseku, ktorý prepojí Považskú Bystricu s hranicou so Žilinským samosprávnym krajom. Do výstavby úseku s dĺžkou 10,4 km investuje župa aj pomocou eurofondov viac ako 3,5 mil. eur.

Najväčšie lákadlá na trase, ktorá prepojí mesto Považská Bystrica okrem iného aj s jeho mestskými časťami, priemyselnými zónami a  katastrálnym územím obce Plevník-Drienové, sú najmä 33 m dlhý cyklistický tunel vedúci popod starú cestu z Považskej Bystrice do Bytče a 100-metrová cyklistická lávka, ktorou sa trasa napojí na Orlovský most.

Z Orlovského mosta sa smerom z mesta zíde medzi staré koryto Váhu a derivačný kanál a pokračovať sa bude po existujúcej ceste popod diaľnicu.

Spod diaľnice vyjdú cyklisti v Podvaží na úplne novú cyklotrasu, ktorá sa teraz buduje.

Za mostom Podvažie sa prechádza popod cestu, kde bude podjazd. Na novej trase pribudnú lavičky, informačné tabule, odpočívadlo a počítadlo cyklistov.

Nosným objektom ďalšieho úseku bude moderný cyklomost

Druhý rozpracovaný úsek Vážskej cyklomagistrály je úsek medzi obcou Ladce a mestom Púchov, ktorého súčasťou bude aj prepojenie na obec Lednické Rovne.

Cyklotrasa povedie cez katastrálne územia obcí Ladce, Hloža – Podhorie, Beluša, Horenice, Streženice a mesta Púchov, kde vyústi do centra. Tento úsek je veľmi dôležitý, pretože prinesie najmä pracovnú mobilitu, ale aj zvýšenú bezpečnosť.

Aj na jeho vybudovanie kraj získal financie z eurofondov, a to vo výške viac ako 10,4 mil. eur. Zároveň ide o jediný z 8 úsekov Vážskej cyklomagistrály, ktorého súčasťou je aj moderný cyklomost cez rieku Váh. Jeho dĺžka je 91,45 m, pričom šírka cyklistického pásu bude 3 metre.

Práve výstavba mosta je najväčšou výzvou pre zhotoviteľa. Po dokončení bude tento úsek napojený na už zrealizovaný úsek medzi Púchovom a Nosickou priehradou.

Dobré správy pre cyklistov na Považí aj v regióne hornej Nitry

O tom, že kraj na cyklotrasách pracuje na plné obrátky, svedčí aj ďalšia dobrá správa. Vďaka financiám, ktoré sa podarilo získať z Plánu obnovy a odolnosti SR, sa už čoskoro môže začať výstavba 13,4 km dlhého úseku Vážskej cyklomagistrály z Trenčína do Dubnice nad Váhom (priemyselného parku).

V rámci tohto projektu vznikne cyklodopravná trasa medzi krajským mestom Trenčín, Trenčianskou Teplou a Nemšovou s nadväznosťou na priemyselný park v Dubnici nad Váhom.

Ide o priame pokračovanie už vybudovanej cyklotrasy od Hornej Stredy do Trenčína, nadväzujúce na pripravovaný úsek Nemšová – Dubnica nad Váhom – Ladce, na ktorý je aktuálne vydané právoplatné stavebné povolenie.

Prvé reálne kontúry nadobúda aj nosná cyklodopravná trasa Hornonitrianska cyklomagistrála, ktorá prepojí dôležité miesta regiónu horná Nitra. Vo finále bude mať dĺžku približne 60 km a povedie od hranice s Nitrianskym samosprávnym krajom až po Handlovú.

V budúcnosti sa na ňu budú môcť napojiť okolité obce a vytvoria tak pre svojich obyvateľov alternatívu a ekologickejšiu formu dopravy do práce, za vzdelaním či rekreáciou.

Do výstavby prvého z 5 úsekov Partizánske – Šimonovany sa župa pustila tento rok v apríli. Cyklotrasa s dĺžkou 4,6 km prepojí hrad Šimonovany s významnými lokalitami mesta.

Na financovanie výstavby získala Trenčianska župa príspevok z eurofondov vo výške 1,3 mil. eur. Na župnú cyklotrasu sa v budúcnosti chce napojiť mesto Partizánske ďalšou, ktorá bude pokračovať do priemyselného parku.

Tak čo? Nemáte aj vy chuť sadnúť na bicykel a pozrieť sa, kam sa novými trasami dostanete? Už o chvíľu budete mať tú možnosť. Ponuka je bohatá, stačí si len vybrať.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu