Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Video: Megavalanche patrí k tým najšialenejším pretekom na horských bicykloch na svete (+výsledky)

Preteky Megavalanche konajú každoročne vo francúzskom stredisku Alpe d´ Huez. Ide o hromadný zjazd, v ktorom na štarte stojí 350 pretekárov a ich úlohou je prísť do cieľa celý a v čo najlepšom čase.
Matúš Bušík

Megavalanche vo Francúzsku patrí k svetovo najznámejším extrémnym podujatiam horskej cyklistiky. Ide o masové preteky, na ktorých sa každoročne zúčastní viac ako 2000 pretekárov a inak tomu nebolo ani v tomto roku.

Súťažiaci sú rozdelení do kategórii: muži, ženy, deti a E-bike, v rámci ktorých navzájom pretekajú.

Ako prvá na rad prichádza kvalifikácia, ktorá je v mužskej kategórii rozdelená do 10 kvalifikačných jázd po 125 pretekárov.

Aby ste postúpili medzi tých najlepších je potrebné sa v nej umiestniť do 35. miesta. Ak skončíte 36. až 70. pôjdete preteky Megavalanche Challenger ak skončíte od 70. miesta vyššie pôjdete Megavalache Amateur a ak kvalifikáciu nedokončíte zaradia vás do Affinity group.

Kvalifikácia štartuje vo výške 2800 m.n.m. a končí v dedine Alpe d´ Huez približne vo výške 1800 m.n.m. Najrýchlejším pretekárom trvalo prejsť kvalifikáciu zhruba za 15:30 min.

Za zmienku stojí druhé miesto v kvalifikácii českého jazdca Přemka Tejchmana.

V hlavných pretekoch ste teda rozdelený do niekoľkých skupín podľa umiestnenia v kvalifikácii a podľa toho sa aj radíte na štart v danej skupine. Na štarte vo výške 3300 m.n.m. stojí 350 jazdcov, ktorých hneď na úvod preverí niekoľkokilometrová jazda po snehu.

Trať končí v dedine Allemond vo výške zhruba 1000 m.n.m. a obsahuje niekoľko šliapavých úsekov.

Najrýchlejším pretekárom na Megavalanche 2023 sa stal domáci pretekár Hugo Pigeon z tímu Scott SR Suntour Enduro team, ktorý dosiahol až neuveriteľný čas 39:34 min. Keď vezmeme do úvahy, že trať má obrovské prevýšenie a zhruba 30 km je tento čas naozaj úchvatný.

Na druhom mieste za ním skončil jeho krajan Damien Oton z tímu OOLAB so stratou 19 sekúnd. Pódium medzi elitnými jazdcami uzatváral Olivier Bruwiere z Belicka pretekajúci za Scott Benelux. Ten na víťaza stratil 1:21 min.

Jazdec svetového ranku a tvorca vynikajúcich videí Kilian Bron skončil na 4. mieste so stratou 2:07 a 5. miesto sa ušlo minuloročnému víťazovi Petrovi Stefanovi zo Švajčiarska.

Spomedzi českých jazdcov sa najlepšie umiestnil Přemek Tejchman, konkrétne na 17. mieste a najrýchlejším Slovákom sa stal Jakub Hlinka (57:45) z tímu Lopata Racing.

V ženskej kategórii sa z víťazstva tešila česká pretekárka Barbora Vojta (Team Challenge One), ktorá dosahuje skvelé výsledky aj v rámci svetovej enduro série. V cieli mala čas 55:02 a náskok pred druhou Albou Wunderlin zo Švajčiarska 1:17 min. Na treťom mieste skončila Veronika Widman z Veľkej Británie.

V pretekoch Megavalanche Challenger sa zadarilo českému jazdcovi Janovi Vykoupilovi (DAB Racing), ktorý obsadil druhé miesto s časom 53:36 min.

Keďže sme sa na pretekoch zúčastnili, podrobný report o ich priebehu a atmosfére si budete môcť prečítať v najbližšom (septembrovom) vydaní magazínu Biker.

 

Aktuality

17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu