Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Magnézium je prvok života

Prečo sa mu tak hovorí a čo všetko nám prináša?
Matúš Bušík
Magnézium je prvok života

Magnézium patrí medzi minerálne látky a veľmi dôležité prvky ľudského tela. Aby aj nie – podieľa sa na viac ako 300 enzymatických reakciách a je tiež nazývané prvkom života.

Nebyť magnézia, nebolo by energie, teda ani pohybu. Často býva označované aj ako antistresový minerál, veď prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania, podieľa sa na činnosti nervovej sústavy a podporuje normálnu psychickú činnosť.

Skrátka a dobre – magnézium je veľmi potrebné a vaše telo ho aj náležite ocení.

Telo dospelého človeka obsahuje zhruba 25 až 30 gramov magnézia. Väčšina z tohto množstva sa nachádza v kostiach a zuboch, ďalšie vo svaloch.

Niet sa potom čo čudovať, že výživové a zdravotné tvrdenia priznávajú magnéziu vplyv na stav kostí a zubov a aj činnosť svalov.

Prínosov magnézia, jedného z najdôležitejších prvkov pre človeka, je však viac.

K čomu prispieva magnézium?
  • K zníženiu miery únavy a vyčerpania
  • K elektrolytickej rovnováhe
  • K správnemu energetickému metabolizmu
  • K správnej činnosti svalov a nervovej sústavy
  • K správnej syntéze bielkovín a podieľa sa na procese delenia buniek
  • K správnej psychickej činnosti

Magnézium chýba až tretine populácie

Odporúčaná denná dávka magnézia je 375 mg. Jeho potreba však zároveň rastie napríklad u športovcov, tehotných žien, alebo s pribúdajúcim vekom.

Magnézium v tele tiež spotrebúva stres, takže ho pri ňom treba dopĺňať častejšie. Pritom existujú štúdie, ktoré ukazujú, že na hodnoty cez 300 mg magnézia za deň nedosiahne tretina populácie.

Dôvodov nedostatku magnézia je mnoho. Môže ísť o nesprávnu skladbu jedálnička – ak v ňom prevládajú tuky a cukry, vyžaduje si to vyšší príjem magnézia; bránia totiž jeho vstrebávaniu do krvi.

Dnešné potraviny sú takisto chudobnejšie na magnézium v dôsledku intenzívnych poľnohospodárskych techník a kyslých dažďov, ktoré magnézium z pôdy odnášajú.

Na vine môžu byť aj alkohol alebo spomínané stresové situácie. A tak niet divu, že magnézia môžu mať ľudia nedostatok.

Pre také prípady je tu kvalitný moderný výživový doplnok Maxi Vita Magnézium stick pack v praktických vrecúškach bez nutnosti zapíjania, ktorý je bohatý na magnézium.

www.vitar.sk

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu