Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slovenský cyklista nám porozprával, ako mu vodič nedal prednosť, zrazil ho a utrpel vážne zranenie

Pri nehode bola skôr televízia a polícia, a sanitka prišla až po pol hodine. Rastislav Kocúr utrpel pri zrážke s autom zlomeninu jabĺčka a museli ho ihneď operovať.
Martin Sarvaš
Slovenský cyklista nám porozprával, ako mu vodič nedal prednosť, zrazil ho a utrpel vážne zranenie

Rastislav Kocúr nedávno utrpel vážne zranenie – zlomeninu jabĺčka v kolene – po zrážke s autom. Musel ihneď podstúpiť operáciu a po zahojení zlomeniny ho budú musieť operovať ešte raz.

Nehoda sa odohrala v Humennom po tom, ako cyklistovi na križovatke nedal prednosť vodič auta.

Rastislav Kocúr nám porozprával o tom, ako sa dostal k cyklistike a aj o tom, ako ho zrazilo auto.

„Cyklistike sa venujem dva a pol roka. Pomohla mi zredukovať hmotnosť a hlavne som sa v nej extrémne našiel. Najprv som jazdil viac v lese, keďže hneď za mestom máme super traily (Hubková), no nakoniec som si kúpil aj gravel a začal jazdiť viac a viac cestu,“ povedal Kocúr.

Len 4 dni pred nehodou si kúpil nový bicykel

„Všetko bolo v poriadku, najazdil som ročne 7000 km a v cyklistike som videl čoraz viac životný štýl. Paradoxom je, že poriadny cesťák som si kúpil štyri dni pred nehodou.“

„Pravidelne pred prácou som jazdil ráno 30 km. Chodil som samozrejme stále s prilbou, mal som na sebe reflexnú fučku [vestu], vzadu Garmin Varia Radar. V pravom uchu som mal AirPod Pro pre prípad hovoru, no s nastavením, že som počul dokonale okolitý hluk. V ľavom uchu samozrejme nič, aby som vnímal, čo sa na ceste deje,“ opísal situáciu pred nehodou.

„Na celej tej rannej ceste som mal vždy frekventovaný úsek, ani nie kilometer, kým som sa dostal na širokú cestu, kde je veľa miesta pre autá s široká krajnica pre cyklistov s zvyšok cesty bol medzi dedinami, kde veľa áut nejazdí.“

„Brzdil som, ale už sa to nedalo včas ubrzdiť“

Foto: Facebook / Fedor Salák

„Keď som sa šiel naspäť asi po dvestýkrát po tej istej ceste, tak sa mi stala nehoda. Šiel som po hlavnej ceste a zrazu predo mnou vodič odbočil k obchodu. Už len pozerám pred seba, chcel som to stočiť vpravo, no už bolo neskoro.“

Rastislav Kocúr narazil ľavým kolenom do blatníku, preletel s bicyklom cez auto a hlavou alebo chrbticou rozbil čelné sklo.

Prečítajte si tiež

„Pamätám si to všetko. Brzdil som dva metre, no to sa už nedalo ubrzdiť a poďla Stravy som šiel okolo 27km/h.“

„Ležím na zemi a začali ku mne chodiť ľudia. Vidím, že koleno mám stlačené dovnútra a kričím, nech volajú sanitku. Vystúpil vodič a prvé, čo som počul bolo, že s východniarskym prízvukom vravel žene, ktorá s nim išla ‚…bo do mne hučiš‘.“

Pri nehode bola skôr televízia a polícia. Sanitka prišla až po pol hodine

„Policajti tam boli o pár minút. Ja som sa nemohol hýbať, no adrenalín pôsobil. Len som chcel, nech už je tam sanitka.“

„Nado mnou ľudia si vraveli, ako som letel rýchlo a vraj som do neho nabúral ja, čo je hlúposť.“

Zrazu som počul ďalšie majáky, tak už som veril v sanitku, no boli to policajti. Nado mnou už stála TV JOJ, cca 50 ľudí, no sanitka prišla až o 30minút. Bolo to neuveriteľne dlho.“

Nasledoval prevoz do nemocnice, kde podstúpil všetky vyšetrenia, CT a röntgen. „Lekári boli veľmi milí. Keďže som posledné mesiace aj pol hod pred cyklistikou cvičil, tak ako zázrakom som si nepolámal a neudrel nič v hornej časti tela. No všetko to schytalo koleno.“

Roztrieštené jabĺčko museli ihneď operovať

Po vyšetreniach lekári zistili, že má roztrieštené jabĺčko a je potrebná urgentná operácia. Nechal sa previesť do Košíc na športovú kliniku, kde ho hneď v ten večer ma operovali.

„Boli to bolestivé dni, no pán doktor Ševčík odviedol skvelú prácu. V kolene mám kadejaké železá, aby to držalo a 14 stehov.“

„Momentálne som doma s ortézou na 4-6 týždňov a chodím o barlách. Potom ma čakakjú rehabilitácie a o pol roka ďalšia operácia, kde mi železá z kolena vyoperujú a verím, že sa k cyklistike vrátim.

Odniesol si to aj bicykel

Pri tvrdom náraze do auta sa poškodil aj bicykel: „Na bicykli sa kompletne zlomila vidlica a odniesli si to aj špice, čo vidím, no na dôkladné posúdenie škôd ešte len príde.“

Polícia v Humennom posúva incident na prokuratúru, keďže doba liečenia je nad 42 dní.

„Pokiaľ viem, vinný je vodič vozidla, keďže je jasné, že mi nedal prednosť. Dosť ma iritovalo na tejto situácii, že o desiatej ma zrazí auto a o dvanástej už boli vysielané hlúposti v televízii.“

„Že som letel, nebrzdil, mal sluchátka atď. Je zadokumentovaná moja brzdná stopa, sluchátko som mal len jedno s vnímaním hluku a išiel na cestnú cyklistiku normálne.

„Rýchlosť 27 km/h neznamená letieť, keďže viem, že je tom frekventované. Bicykel a nejaké odškodné by mi mali vyplatiť z jeho poistky, no to je ešte na pár mesiacov vybavovačiek,“ dodal Rastislav Kocúr.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu