Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Prvý ročník podujatia Faster than a Train už o pár dní na Orave

Prvý ročník unikátneho podujatia sa uskutoční už 24. júna 2023 na Orave. Súboj s vlakom sa bude diať až trikrát, pretože si s ním zmerajú sily tri pelotóny cyklistov. Príďte ich povzbudiť a užiť si pekný deň v znamení cestnej cyklistiky.
Biker
Faster than a Train 2022. Foto: Kristína Močková

V sobotu, 24. júna 2023, bude na Orave prebiehať prvý ročník podujatia Faster than a Train, počas ktorého prebehne súboj človek verzus stroj.

Podujatie vzbudilo silný ohlas verejnosti už počas nultého ročníka, kedy boli miesta v pelotóne určené len pre pozvaných hostí. „Už minulý rok sme pocítili silný záujem verejnosti o podujatie.

Bežne nám telefonovali ľudia, ktorí sa chceli zapojiť do pelotónu,“ opisuje jeden z organizátorov, Juraj Fačko. Po minuloročnom úspechu sa preto organizátori rozhodli otvoriť podujatie pre verejnosť.

Dva pelotóny pre verejnosť

O pár dní z Kraľovian vyrazia tri pelotóny cyklistov – dva sú určené pre verejnosť a jeden budú tvoriť opäť pozvaní hostia. Pelotóny vyrazia podľa vlakového grafikonu z perónu v Kraľovanoch.

Verejné pelotóny odlišuje približná priemerná rýchlosť.

„Aj na základe spätnej väzby z minulého roka sme sa rozhodli pelotóny odlíšiť na základe približnej priemernej rýchlosti. Prvý, ktorý vyrazí z Kraľovian o 8:28 pôjde približnou priemerkou 33 km/h., druhý bude rýchlejší – udržiavať si bude rýchlosť 36 km/h.,“ dopĺňa spoluorganizátor Matúš Kvas.

Každý jazdec dostane v rámci štartovného dres z limitovanej edície, ktorý navrhol umelec a dizajnér Michal Hazior a vyrobila ho spoločnosť Isadore. „Celý pelotón tak bude zladený vo farbách Faster than a Train a bude absolútne neprehliadnuteľný,“ dopĺňa Juraj Fačko.

Známe mená v poslednom pelotóne

O 12:28 z Kraľovian vyrazí pelotón známych osobností z celého Slovenska. Po prvýkrát budú jeho súčasťou aj zahraniční zástupcovia.

„Tešiť sa môžete napríklad na bývalých profesionálnych cyklistov, na Petra a Martina Velitsovcov, na bývalého hokejového brankára Jána Laca, výtvarníka Erika Šilleho, na ilustrátorku Alicu Kucharovič, na vedkyňu Dominiku Fričovú, ale aj na producenta Michala YAKSHU Novotného, prvého slovenského Ironmana Michala Holuba, podnikateľa Šimona Šicka, či Gregora Mareša, moderátora relácie Duel na RTVS,“ hovorí Matúš Kvas a dodáva: „mimoriadne si však vážime, že naše pozvanie prijal bývalý ukrajinský profesionálny cyklista, Yaroslav Popovych, ktorý v roku 2005 vyhral na Tour de France klasifikáciu mladých jazdcov a v roku 2006 vyhral 12. etapu.

Čo môžu robiť návštevníci podujatia?

Faster than a Train 2022. Foto: Kristína Močková

Organizátori pripravujú program pre návštevníkov podujatia v Trstenej na parkovisku pri OC Pohoda. Od 10:00 do 17:00 tam budú môcť počuť hlas moderátora Jakuba Zitrona Ťapáka, s ktorým privítajú pelotóny v cieli.

Okrem toho tam na nich bude čakať interaktívny program a súťaže, niekoľko gastro stánkov a po príchode posledného pelotónu sa budú môcť aj porozprávať a stretnúť s osobnosťami a pozdieľať svoje dojmy.

„Pozývame všetkých fanúšikov cyklistiky, aby dorazili počas soboty do Trstenej, kde na nich bude čakať príjemný program. Ak sa vám nechce ísť do Trstenej, prisadnite na pár zastávok do Oravky, kde bude príjemná atmosféra alebo povzbuďte jazdcov popri ceste. Minulý rok mali z týchto momentov najsilnejšie dojmy,“ uzatvárajú organizátori.

Súhrnné informácie o podujatí Faster than a Train

Faster than a Train 2022. Foto: Kristína Močková
  • Prvý ročník sa bude konať v sobotu, 24. júna 2023.
  • Z Kraľovian vyrazia tri pelotóny v uvedených časoch: 8:28, 10:28 a 12:28 hod.
  • Kapacita pelotónov je naplnená.
  • Organizátori pripravujú počas celého dňa v Trstenej program, ktorý bude moderovať stand-up komik Jakub Zitron Ťapák.
  • Registrácia bude prebiehať na webovej stránke, trasu nájdete na Strave a všetky dôležité informácie sa dozviete aj na facebooku alebo instagrame

Partneri podujatia

Generálni partneri | Železničná spoločnosť Slovensko, SPP

Partneri | Wood & Company, Mapei, Pixel Federation, Nilio, Isadore, Kaštieľ Kubínyi, Rouvy, Žiletky.cc, Oravské múzeum P.O.Hviezdoslava, Barebells, Vitamin Well, Bistro Dobre Chutne, Liptov Sport Institute

Hlavný mediálny partner | RTVS

Mediálni partneri | Forbes, Cyklistika, MTBIKER, Rádio FM, MY Orava, TVDK, Futbaltour.sk

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu