Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Test: Thule Epos, nosič bicyklov na ťažné zariadenie

Novinkou švédskeho výrobcu nosičov na bicykle je Thule Epos. Má unikátny systém uchytenia bicyklov, ktorý nenájdete na žiadnom inom nosiči a nám sa páči. Manipulácia s ním je jednoduchá a rýchla a všetko na nosiči má svoje miesto.
Matúš Bušík

Thule Epos 2 sa na trhu objavil len pred nedávnom a prichádza so systémom uchytenia bicyklov, ktorý vám ušetrí čas a nervy. Jeden takýto nosič sme dostali do testu a tak sa na neho pozrieme zblízka. Čo všetko dokáže a aké výhody poskytuje oproti klasickým nosičom?

Flexibilné upevnenie bicyklov

Foto: Max Čistý

Je to práve systém upevnenia, ktorý Epos 2 odlišuje od ostatných nosičov na ťažné zariadenie. V tomto prípade bicykle uchytíte pomocou integrovaných teleskopických držiakov. Odpadáva teda nutnosť montáže prídavných ramien a špekulovania kadiaľ ich viesť.

Montáž je naozaj jednoduchá a to najmä vďaka teleskopickým ramenám, ktoré sa nachádzajú sklopené na spodku nosiča. Tie jednoducho vytiahnete, prispôsobíte na požadovanú výšku a pomocou otočnej hlavice so systémom uchytenia upevníte bicykel.

Výhodou je, že bicykel viete upevniť na ktoromkoľvek mieste rámu, prípadne aj kolesa. Maximálna hmotnosť, ktorou je možné nosič zaťažiť je 60 kg a pohodlne s ním odnesiete dva elektrobicykle.

Samozrejmosťou je výklopný systém, ktorý umožní prístup do kufra auta aj s naloženými bicyklami.

Nosič je možné zložiť do kompaktných rozmerov a zmestí sa pohodlne do kufra vášho auta, respektíve v garáži nezaberie príliš veľa miesta.

Príslušenstvo k nosiču

Carbon protectvor. Foto: Max Čistý

K nosiču Thule Epos si môžete dokúpiť rôzne príslušenstvo, ktoré vám nakladanie bicyklov a prípadnú manipuláciu s nimi ešte viac zjednoduší.

K príslušenstvu patrí prídavné rameno, vďaka ktorému viete na nosič upevniť bicykel v servisnej polohe a zvládnete tak vykonať základné servisné úkony alebo nastavenie svojho bicykla.

Okrem toho má držiak v sebe priestor na odkladanie základného náradia, tak ako to poznáme z klasických servisných stojanov.

K nosiču je možné dokúpiť aj ochranné prvky na bicykle, ktoré môžete použiť v miestach, kde sú bicykle blízko pri sebe. Za seba však musím povedať, že vzdialenosť medzi nami montovanými bicyklami bola zhruba 5 cm a teda dostatočne veľká na to, aby sa bicykle o seba nebúchali.

Okrem toho nájdete v ponuke výrobcu aj veľmi šikovný chránič na karbónové rámy s uťahovacím mechanizmom. Ten použijete v mieste uchytenia za karbónový rám, pre jeho ešte väčšiu ochranu.

V Thule mysleli aj na bezpečnosť a v spolupráci s nemeckou značkou Abus vyvinuli integrovaný zámok, ktorý sa ponúka samostatne. Jedna časť zámku je zapracovaná priamo do tela nosiča a druhou časťou k nemu bicykle pripevníte.

Ďalším doplnkom je skladná rampa na jednoduchšie nakladanie bicyklov, ktoré vďaka tomu zvládnete bez toho, aby ste bicykle zdvíhali do vzduchu.

Ako sa s nosičom narába?

Foto: Max Čistý

Manipulácia s nosičom je naozaj jednoduchá, po tom, čo ho vyberiete z kufra alebo garáže, ho nasadíte na ťažné zariadenie a upevníte pomocou páky. Nosič potom viete k ťažnému zariadeniu uzamknúť.

Po tom ho rozložíte a objaví sa pred vami úhľadne zložený systém teleskopických ramien a popruhov. Všetko tu má svoje miesto a to je skvelé!

Naložíte prvý bicykel, upevníte prispôsobivým ramenom, prejdete k druhému.. A hotovo!

Je to naozaj jednoduché a rýchle a to sa nám páči. Na nosič sme schválne vybrali dva bicykle vo veľkosti XL a s ich uchytením nebol žiaden problém. Vzdialenosť medzi nimi bola dostatočná a pohodlne by sa sem vošli aj dva zjazdové bicykle.

www.thule.com

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu