Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar porazil Van der Poela a po krásnom sóle vyhral Okolo Flámska, Sagan po páde odstúpil

Pogačar zaútočil dvakrát v stúpaní Oude Kwaremont a po druhom zrýchlení 17 km pred koncom išiel do cieľa osamote. Druhý skončil Mathieu van der Poel a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, tesne pred Woutom van Aertom.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar porazil Van der Poela a po krásnom sóle vyhral Okolo Flámska, Sagan po páde odstúpil

„Musím ísť sám, ak chcem vyhrať Okolo Flámska,“ povedal Tadej Pogačar pred štartom na flámskom monumente a presne tento scenár sa mu podarilo splniť.

Pogačar vyhral preteky Okolo Flámska 2023 po krásnom 17-kilometrovom záverečnom sóle.

24-ročný Slovinec zaútočil dvakrát v stúpaní Oude Kwaremont a po druhom zrýchlení sa mu podarilo zbaviť aj posledného prenasledovateľa, Mathieu van der Poela, ktorý prišiel do cieľa tiež osamote na druhom mieste so 16- sekundovou stratou.

V šprinte 7-člennej skupiny o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, ktorý tesne prešprintoval Wouta van Aerta. Pedersen predviedol skvelý výkon, keďže 111 km pred cieľom zaútočil a práve skupina s ním dobehla pôvodný únik.

Bohužiaľ, pri svojej poslednej účasti na monumente Okolo Flámska predčasne odstúpil Peter Sagan po nepríjemnom hromadnom páde.

Šialene rýchly úvod pretekov

V úvode pretekov sa išlo také vysoké tempo, že v úvodnej tretine sa nikomu nepodarilo dostať do úniku.

Pri pokusoch o únik sa však rozdelil pelotón a za hlavnou skupinou zostalo okolo 40 jazdcov vrátane Mathieu van der Poela (Alpecin-Deceuninck) a Petra Sagana (TotalEnergies).  Jazdcom Alpecinu sa napokon podarilo dobehnúť 40-sekundový náskok a spojili sa s pelotónom.

Únik sa vytvoril až po 110 kilometroch v zložení Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Jasper De Buyst (Lotto-Dstny), Filippo Colombo (Q36.5) Elmar Reinders (Jayco-AlUla) a neskôr sa k ním pripojila trojica Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Tim Merlier (Soudal-QuickStep) a Hugo Houle (Israel-Premier Tech).

Peter Sagan odstúpil po nepríjemnom hromadnom páde

Preteky poznačil nepríjemný pád 140 km pred cieľom po tom, ako sa jazdec tímu Bahrain-Victorious Filip Maciejuk snažil dostať krajom cesty dopredu, ale pri prejazde cez trávnatú časť a mláku stratil rovnováhu, vrazil do vedľajších jazdcov a „domino efekt“ spôsobil hromadný pád.

Na zemi skončili Peter Sagan, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Ben Turner a mnoho ďalších.

Filipa Maciejuka rozhodcovia pár minút po páde diskvalifikovali pre nebezpečnú a riskantnú jazdu, ktorou spôsobil hromadný pád.

Peter Sagan po páde vyzeral, že okrem odrenín je bez vážnejších zranení a čakal na náhradný bicykel, avšak neskôr organizátori oznámili, že svoj posledný flámsky monument nedokončí a 30 km po páde z pretekov odstúpil.

Útok Madsa Pedersena

111 km pred cieľom zaútočil Mads Pedersen, ktorý sa oddelil od pelotónu a vytvoril veľmi silnú skupinu spolu s jazdcami Matteo Trentin (UAE), Stefan Küng (Groupama FDJ), Kasper Asgreen (Soudal-QuickStep), Jhonathan Narvaez (Ineos Grenadiers), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Fred Wright (Bahrain – Victorious), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) a Florian Vermeersch (Lotto Dstny).

9-členná skupina dobre spolupracovala, vzďaľovali sa pelotónu a dobiehali jazdcov na čele. V stúpaní Berg Ten Houte 77 km pred koncom sa skupiny spojili a pelotón zaostával o necelé dve minúty.

71 km pred koncom sa odohral ďalší nepríjemný hromadný pád vo vysokej rýchlosti okolo 70 km/h. Po dotyku kolies v pelotóne skončili na zemi veľkí favoriti pretekov Biniam Girmay i Matej Mohorič. Girmay po páde odstúpil spolu s tímovým kolegom z Intermarché Aimé De Gendtom.

Pád, po ktorom odstúpil Biniam Girmay:

Pogačar zaútočil na Kwaremonte dvakrát

Pred druhým vjazdom na stúpannie Oude Kwaremont (2.6 km / 3.6%) boli na čele pelotónu Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock aj Tadej Pogačar a 54 km pred koncom strácali na lídrov okolo dvoch minút.

Na Kwaremonte však Pogačar zaútočil, pelotón sa roztrhal a dvojnásobný víťaz Tour de France sa oddelil od zvyšku. Pogačara prenasledovalo trio cyklokrosových rivalov Van der Poel, Van Aert a Pidcock spolu s Chrisom Laportem a Nilsom Polittom.

Prvý útok Tadeja Pogačara v stúpaní Oude Kwaremont:

Tadej Pogačar išiel osamote, ale 44 km pred cieľom nasledovalo stúpanie Paterberg (360 m / 12,5%), v ktorom Van Aert a Van der Poel Slovinca dobehli a na vedúcu skupinu s Pedersenom či Asgreenom strácali už len jednu minútu.

Rozhodol druhý útok Pogačara na Oude Kwaremont

Ďalší útok prišiel v podaní Van der Poela v stúpaní Kruisberg/Hotond (2.5 km / 4.3%) a Holanďanovi sa podarilo zbaviť Van Aerta, ale Pogačar sa udržal, zatiaľ čo na čele zrýchlil Mads Pedersen a odtrhol sa z vedúcej skupiny.

Van der Poel a Pogačar spolupracovali, dobehli jazdcov z pôvodného úniku (Trentin, Asgreen, Powless, Küng, Wright, Jorgenson a Vermeersch). Van Aert zaostával o 40 sekúnd s tímovým kolegom Van Hooydonckom. Na čele bol v tom čase 23km pred cieľom osamotený Pedersen.

V treťom stúpaní na Oude Kwaremont prišiel rozhodujúci útok Tadeja Pogačara, predbehol Pedersena a ako jediný sa ho snažil dobehnúť Mathieu van der Poel.

Rozhodujúci útok Pogačara na Oude Kwaremont:

Pred záverečným vjazdom na Paterberg mal Pogačar 15-sekundový náskok pred Van der Poelom a rovnaký rozdiel bol medzi nimi aj na vrchole stúpania.

Počas 13-kilometrového rovinatého dojazdu do cieľa navýšil Tadej Pogačar svoj náskok na necelú pol minútu a do cieľa prišiel bez problémov osamote. Na druhom mieste skončil Mathieu van der Poel a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mads Pedersen, tesne pred Woutom van Aertom.

Víťazný prejazd cieľom Tadeja Pogačara:

Výsledky Okolo Flámska 2023

Aktuality

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

09.05.2024 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Zavrieť reklamu