Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako Peter Sagan porazil Terpstru a Thomasa, a vyhral „malý monument“ E3 Harelbeke v roku 2014

Kvarteto v úniku so Saganom si dokázalo udržať náskok pred stíhacou skupinou za nimi a v meste Harelbeke šprintovali o víťazstvo.
Martin Sarvaš
Peter Sagan pri víťazstve E3 Harelbeke 2014.

Peter Sagan vyhral v roku 2014 belgickú klasiku E3 Harelbeke, ktorá sa považuje za „malý monument Okolo Flámska“.

Klasika so štartom aj cieľom v belgickom meste Harelbeke je podobná monumentu Okolo Flámska, ale je kratšia – máva okolo 200 kilometrov a celkové prevýšenie okolo 2000 metrov.

Trojnásobný majster sveta štartoval na tejto klasike už 9-krát, raz sa mu podarilo vyhrať a dvakrát skončil na druhom mieste (2013, 2016).

Ako Sagan vyhral E3 Harelbeke

Dláždená klasika sa začala v roku 2014 pomerne pokojne a po 35 km odišla do úniku skupina piatich jazdcov v zložení Maxime Daniel, Jerome Cousin, Florian Senechal, Jay Thomson a Laurens De Vreese.

Peter Sagan mal približne 70 km pred cieľom technické problémy a musel si vymeniť bicykel s tímovým kolegom, no zakrátko bol späť na čele v skupine prenasledovateľov, ktorá postupne dobiehala únik.

Útok Thomasa na Oude Kwaremont

Hromadný pád zdržal aj favoritov Fabiana Cancellaru a Toma Boonena. Foto: Lampre-Merida

Geraint Thomas zrýchlil na legendárnom stúpaní Oude Kwaremont, rozdelil pelotón a prinútil sa vytvoriť únikovú skupinu, ktorá sa postupne zmenšila na kvarteto s Peterom Saganom, Thomasom, Nikim Terpstrom a  Thomasa, Sagana, Terpstru a Stijnom Vandenberghom.

Štvorica vo vedení sa sformovala, keď bolo 25 km pred cieľom a jazdci museli intenzívne spolupracovať, pretože za nimi sa ich snažili dobehnúť veľkí favoriti Fabian Cancellara a Tom Boonen, ktorých zdržal pád.

Cancellara sa najviac priblížil k Saganovej skupine v záverečnom stúpaní Tiegemberg, no stále strácal pol minúty a po vyčerpávajúcom výkone na Tiegembergu začal opäť zaostávať, takže bolo jasné, že víťaz vzíde z vedúcej štvorice.

Sagan bol v šprinte suverénne najsilnejší

Tímoví kolegovia z Omega Pharma-QuickStep Vandenbergh a Terpstra sa striedali v útokoch, ale Sagan a Thomas pohotovo reagovali na ich zrýchlenia.

Vandenbergh bol z dvoch jazdcov Omega silnejší a jeho posledný pokus o únik v poslednom kilometri „zrušil“ Thomas, ktorý sa mu zavesil na koleso.

Pred cieľom to na moment vyzeralo, že Peter Sagan zaostal, keď sa ocitol na opačnej strane cesty, ale napokon v šprinte ukázal svoju silu a prešiel cieľom ako prvý pred Terpstrom a Thomasom.

Záverečný šprint E3 Harelbeke 2014:

Sagan: Cítil som sa lepšie a lepšie

„Nemyslel som si, že preteky sa vyvinú dobre, ale čím ďalej som sa cítil lepšie a lepšie,“ povedal po pretekoch Sagan, ktorý si vtedy pripísal už svoje 61. profesionálne víťazstvo.

„Chcem sa dnes poďakovať tímu, najmä môjmu tímovému kolegovi, ktorý má rovnako veľký bicykel ako ja a vymenil si so mnou bicykel.“

„Finále bolo ťažké a bolo tam veľa pádov. Na stúpaní Oude Kwaremont, keď sme dobehli úvodný únik, zaútočil som, aby som vytvoril malú skupinku a nakoniec sa nám podarilo prísť až do cieľa. Som rád, že som vyhral, pomohlo mi to odraziť sa späť po Miláno – San Remo,“ dodal Sagan s odkazom na San Remo, kde skončil v roku 2014 na desiatom mieste.

Hosteska na pódiu Sagana preventívne varovala

O rok pred víťazstvom Petra Sagana na E3 Harelbeke, skončil Slovák na druhom mieste, a keď boli pretekári na pódiu, Sagan ušitpol zadok hostesku, ktorá bola vedľa víťaza Fabiana Cancellaru a Saganovi bola otočená chrbtom.

Tento incident bol v tej dobe veľmi silne medializovaný a Peter Sagan sa následne za svoje správanie ospravedlnil:

„Ospravedlňujem sa Mayi za to, čo som urobil. Viem, že to nebolo správne a vôbec som nerozmýšľal nad tým, čo robím. Veľmi ma to mrzí a verím, že Maya a každý koho som urazil, prijme moje ospravedlnenie. Sľubujem, že v budúcnosti sa budem správať rozumnejšie.“

Pri víťazstve v roku 2014 bol Sagan na pódiu E3 Harelbeke na najvyššej priečke a jedna z hostesiek mu s úsmevom na tvári preventívne zakývala ukazovákom, aby ho varovala, pred podobným správaním.

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu