Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: Danny MacAskill vás naučí, ako jazdiť na zadnom kolese (+video)

Naučte sa dokonalé wheelie od majstra a prečítajte si 3 základné kroky jazdy na zadnom kolese.
Biker

3 základné kroky, ako spraviť wheelie

Wheelie je jeden z najstarších a najzákladnejších trikov na bicykli. Ide o jazdu po zadnom kolese s pedálovaním. Nepomýlte si wheelie s manuálom, manuál je podobný, ale po zadnom kolese idete bez pedálovania.

Princípy techniky wheelie sa dajú perfektne využiť pri rôznych pokročilejších skilloch, ako sú náročné technické výšľapy či zvládanie výjazdov schodovitého terénu. V extrémnych prípadoch vám základy wheelie môžu pomôcť aj pri neočakávaných dropíkoch, na ktorých zoskočenie nebudete mať rýchlosť.

Zvoľte si prevod

Odporúčame vám zaradiť si dostatočne ťažký prevod – pri wheelie si totiž potrebujete udržať určitú rýchlosť. Určite však nie najťažší. Skúste začať na ľahších a postupne skúšajte ťažšie.

Už pri polovičnom zášľape by ste mali byť schopní preniesť na kolesá dostatočný výkon  a ľahký prevod vám síce na začiatku pomôže, no na udržanie predného kolesa vo vzduchu po rozbehnutí stačiť nebude.

Tip #1: Keď ste už na zadnom kolese, ruky majte po celý čas vystreté – len čo ich pritiahnete k sebe, stratíte rovnováhu.

Tip #2: Ak ste začiatočníci, učte sa wheelie na miernom kopci – do kopca. Zdvíhanie zadného kolesa vám pôjde lepšie

1. Zatlačte vidlicu

Vysuňte sedlovku do maxima (ak ste pokročilí, môžete ju mať aj zasunutú), pokrčte lakte a nakloňte torzo nad riadidlá. Následne rukami prudko zatlačte do vidlice, „odrazte sa“ od nej a zdvihnite hrudník.

2. Šliapnite do pedálov – zdvihnite predné koleso

Sotva budete mať torzo aj ruky vystreté, zaberte poriadne do pedálu, ktorý je na vrchole otáčky. Tento záber spolu s prudkým vystretím vašich rúk a hrudníka bude mať za následok zdvihnutie predného kolesa.

3. Držte ťažisko vzadu

Zostaňte vystretí sedieť a zadnou brzdou korigujte náklon – hneď ako ju stlačíte, predné koleso pôjde k zemi. Ak budete chcieť udržať predné koleso vo vzduchu (alebo vám začne padať), prišliapnite a nakloňte sa viac dozadu.

Aktuality

18:17 Peter Sagan sa tesne vyhol hrozivému pádu v šprinte úvodnej etapy Okolo Maďarska.

Sagan dostal v záverečných kilometroch defekt, kvôli ktorému stratil dobrú pozíciu na čele pelotónu a nakoniec skončil na 23. mieste. Skvelý výkon v úniku predviedol český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý dostal ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca a vďaka bonusom z prémií je druhý v celkovej klasifikácii.

17:56 Únik „ukradol“ šprintérom piatu etapu na Giro d’Italia. Benjamin Thomas získal prvé víťazstvo pre Cofidis v roku 2024.

Na druhom mieste skončil Michael Valgren a tretí finišoval Andrea Pietrobon. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Tadej Pogačar.

15:26 Video: Peter Sagan spadol v úvode prvej etapy Okolo Maďarska, v pretekoch pokračuje.

Len 35 km po štarte došlo k pádu piatich jazdcov, pri ktorom skončil na zemi Peter Sagan a aj ďalší jazdec tímu Pierre Baguette Daniel Vysočan. Zo záznamu pádu to vyzerá, že neutrpeli vážnejšie zranenia v pretekoch pokračujú.

12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

Zavrieť reklamu