Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Iónový rozprašovač vyženie koronavírus

Boj proti koronavírusu sa stal jednou z hlavných výziev vedcov z celého sveta. Výskumná skupina spoločnosti ASBIS prišla na nový spôsob, ako sa pred ním ochrániť. Na zničenie vírusu chce použiť metódu rozptyľovania iónov.
Biker
Iónový rozprašovač vyženie koronavírus

Nový koronavírus (SARS-CoV-2) je typickým predstaviteľom obalených RNA vírusov a prenáša sa hlavne vzdušnými kvapôčkami. To je základom myšlienky, aby sa v boji proti tomuto vírusu použila ionizačná technológia.

 Vírus sa ničí poškodením obalu

Ako to funguje? Koronavírusy majú tvar gule s priemerom 125 nm a majú membránu pokrytú hrotmi. Aby sme vírus zničili, musíme poškodiť jeho membránu, teda jeho obal. Negatívne nabité ióny niektorých kovov (napríklad draslíka a platiny) môžu byť priťahované kladne nabitými časťami membrány a vtedy dôjde k reakcii, ktorá zničí obal vírusu.

Ak sa teda vzduch jednoducho nasýti iónmi pomocou ionizátora, treba už „len“ vytvoriť potrebné skupiny iónov na vznik stabilnej látky – ionizovaného kompozitu.

V skutočnosti ide o prvý stupeň iónového difúzora, ktorý umožňuje použiť vysokonapäťové výboje s nízkym výkonom, aby sa tieto ióny rozprášili do vzduchu. Výhodou je, že je stabilný v širokom rozmedzí teplôt a nereaguje so vzduchom ani s vodou.

Ióny rôznych kovov pôsobia na membránu vírusu a ničia ho, pričom nemajú žiadne negatívne dôsledky pre človeka.

Vytvorenie tohto materiálu trvalo niekoľko mesiacov – výsledkom je kompozitný iónový gél v pórovitej štruktúre pokrytý polymérnym plášťom s veľkou kryštálovou mriežkou, ktorý je dostatočne stabilný a nezabráni emisii iónov pri vystavení elektrickým výbojom vysokého napätia.

Na zabezpečenie fungovania druhého stupňa – uvoľňovania iónov do vzduchu – sa iónový gél umiestni do dvoch tabliet, ktoré sú oddelené vzduchovou vrstvou a vytvárajú katódu a anódu rozptyľovača iónov. Keď je kapsula naplnená materiálom, polymér reaguje so vzduchom, pričom vzniká porézny materiál, ktorý absorbuje iónový roztok.

Účinnosť dokázaná v laboratórnych testoch

Vyvinutá technológia preukázala svoju účinnosť v laboratórnych testoch. Použili sa dve testovacie skupiny epitelových buniek (podobné ako v ľudských prieduškách). Obe boli uložené na substrátoch, zatiaľ čo iba prvý substrát bol ošetrený rozptyľovačom iónov.

S výkonom iba 10 W dokáže zariadenie vytvárať iónový mrak s priemerom až dva metre, v rámci ktorého ničí vírusy.

Vo štvrtý deň sa zaznamenal v tejto skupine výskyt iba 8 % infikovaných buniek, zatiaľ čo v ostatných bolo viac ako 50 % buniek infikovaných vírusom. Ak vypočítame účinnosť v číslach, dostaneme asi 92 % – vynikajúci výsledok.

Takéto riešenie by teda bolo veľmi užitočné nielen v domácnostiach, ale aj v kanceláriách, reštauráciách, hoteloch, fitnescentrách, v dopravných prostriedkoch, ambulanciách, lekárňach a na iných verejných miestach, ako sú úrady, školy a škôlky.

www.vitarian.sk

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu