Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Víťazný Trek Domane SLR Lizzie Deignan na Paríž-Roubaix: Bezduše, vodítko na reťaz či jednoprevodník 1×12

Lizzie Deignan vyhrala historickú premiéru ženského Paríž-Roubaix na Treku Domane SLR s jednou pílou.
Martin Sarvaš

Lizzie Deignan vyhrala historickú premiéru ženského monumentu Paríž-Roubaix. 32-ročná britská pretekárka tímu Trek-Segafredo nastúpila 81 km pred cieľom v prvom zo sedemnástich sektorov kociek a dokázala prísť sama až do cieľa.

Deignan pretekala na bicykli Trek Domane SLR so špecifikáciou prispôsobenou presne pre preteky Paríž-Roubaix. Znamená to, že bicykel musí byť odolný a spoľahlivý v technickom teréne na 17 sektoroch dlažobných kociek.

Ide o tretiu generáciu modelu Domane, ktorý predstavil Trek po prvýkrát v roku 2012. Súčasný model uviedol Trek na trh v roku 2019 a využíva systém odpruženia rámu IsoSpeed.

Asi najzaujímavejším komponentom je radenie. Deignen mala na svojom Domane elektronické radenie SRAM Red eTap AXS s 50-zubovým jednoprevodníkom (a powermetrom Quarq) vpredu a 12-rýchlostnú kazetu s rozsahom 10-33 zubov vzadu.

Pretekárky absolvovali 116,4 km dlhú trať s malým prevýšením 331 metrov, takže malá píla nebola v profile ženského Paríž-Roubaix potrebná.

Ďalšou prevenciou proti technickým problémom na náročnej trati bolo vodítko reťaze K-Edge, ktoré chránilo reťaz pred spadnutím.

Voľba plášťov bola jednoznačná – bezduše. Keďže v sektoroch s dlažobnými kockami nie sú pre pretekárky k dispozícii tímové autá, defekt by mohol byť rozhodujúcim faktorom.

Bezdušové plášte majú tú výhodu, že v prípade menšieho defektu sa diera zacelí tmelom a pretekár resp. pretekárka môže bez problémov ďalej pokračovať. Okrem toho sú aj pohodlnejšie, keďže umožňujú jazdiť s menším tlakom.

Deignan mala obuté 30mm široké bezdušové plášte Pirelli P-Zero Race TLR na kolesách Bontrager Aeolus RSL 37.

Aj keď samotný rám s bol dostatočne odpružený vďaka IsoSpeedu a širokým plášťom, náročná trať Roubaix si u britskej pretekárky vyžiadala svoju obeť. Omotávka na riadidlách Lizzie Deignan bola zašpinená nielen od blata, ale aj od krvi.

Dlane víťazky Paríž-Roubaix boli po náročnej jazde a 81km úniku krvavé. Lizzie totiž absolvovala preteky bez rukavíc.

Špecifikácia Trek Domane SLR Lizzie Deignan na Paríž-Roubaix

  • Rám: Trek Domane SLR
  • Radenie: SRAM Red eTap AXS 1×12
  • Prevodník: SRAM Red eTap – 50 z
  • Kazeta: SRAM Red eTap 10-33 z
  • Kolesá: Bontrager Aeolus RSL 37
  • Plášte: Pirelli P-Zero Race TLR
  • Vodítko reťaze: K-Edge
  • Cyklopočítač: Wahoo Elmnt Roam

Fotogaléria

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu