Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Peter Sagan skončil druhý v prvej etape Okolo Slovenska, v špurte ho porazil Hodeg

Martin Sarvaš
Video: Peter Sagan skončil druhý v prvej etape Okolo Slovenska, v špurte ho porazil Hodeg

Foto: OkoloSlovenska.sk

Prvú etapu 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska privítali Košice a okolie východoslovenskej metropoly. Počas etapy cyklisti prešli cez štyri horské prémie. Celý deň strávil v žltom drese Kaden Groves (Team BikeExchange).

Víťazom etapy sa stal po záverečnom špurte Álvaro Hodeg, ktorý prešiel cieľovou čiarou pred druhým Petrom Saganom.

„Dnešná etapa bola veľmi rýchla a naši chalani urobili všetko pre to, aby bol únik pod kontrolou a aby nedošiel až do cieľa. Dnes som mal dobré nohy a formu na špurt, ale v poslednej zákrute som sa rozhodol vziať to zľava namiesto pravej strany, ktorá sa neskôr ukázala ako víťazná možnosť. Blahoželám Alvaritovi k víťazstvu, dnes dostal pekný narodeninový darček,“ povedal Peter Sagan.

Zostrih 1. etapy Okolo Slovenska 2021:

Priebeh pretekov:

Etapa sa nezačala najlepšie. Na štvrtom kilometri spadlo päť cyklistov. Bol medzi nimi aj Jai Hindley (Team DSM) a preteky sa pre neho skončili. Z pádu si odniesol zlomenú kľúčnu kosť. Hindley sa tak stal prvým odstupujúcim pretekárom v 65. ročníku podujatia. Zvyšní jazdci zapojení do pádu pokračovali v pretekoch a prišli do cieľa.

Krátko na to sa vpredu vyprofiloval celodenný únik. Dostalo sa do neho osem jazdcov, menovite Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane), Roger Adria Oliveras a Jaime Castrillo Zapater (obaja Equipo Kern Pharma), Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD). Slovenskú cyklistiku v úniku reprezentoval Martin Haring (Dukla Banská Bystrica).

Účastníci úniku postupne prešli cez štyri horské prémie a tri šprintérske, kde sa rozdávali aj bonifikačné sekundy. Najviac ich nazbieral Lunder, osem, a posunul sa v priebežnej klasifikácii na tretie miesto.

Najodolnejšími pretekármi z úniku boli Castrillo Zapater a Sunderland. Obaja sa zaradili do pelotónu až päťtisíc metrov pred cieľom. Španielsky cyklista chvíľu jazdil sám, od členov celodenného úniku sa odpútal v poslednom hodnotenom kopci. Neskôr sa ku nemu pridali Sunderland a Carl Frederik Hagen (Israel Start-Up Nation).

Koncovku etapy ale režírovali šprintérske tímy, ktoré nakoniec priviedli pelotón do hromadného konca. Výbornú prácu pre svojho lídra odviedli cyklisti z celku Deceuninck – Quick-Step, Álvaro Hodeg to využil a získal etapové víťazstvo. Na druhom mieste preťal cieľovú čiaru Peter Sagan (Bora – hansgrohe), tretí bol Reinardt Janse Van Rensburg (Qhubeka NextHash).

Kolumbijský šprintér v cieli získal desať bonifikačných sekúnd a stal sa novým priebežným lídrom podujatia. Menili sa aj majitelia ostatných dresov. Zelený a biely získal Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), do bodkovaného sa na pódiu v Košiciach obliekol Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane). Jediný dres, ktorý nezmenil svojho majiteľa bol dres určený pre najlepšieho domáceho pretekára. Zostal ním Peter Sagan (Bora – hansgrohe).

Výsledky 1. etapy Okolo Slovenska 2021

Okolo Slovenska 2021

  • Prológ: Streda 15. septembra:  (Košice, Hlavné nám. 1,5 km)
  • 1. etapa: Štvrtok 16. septembra:  (Košice – Košice, 151,5 km)
  • 2. etapa: piatok 17. septembra: (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 179,7 km)
  • 3. etapa: sobota, 18. septembra:  (Dolný Kubín – Považská Bystrica 193,2 km)
  • 4. etapa: nedeľa 19. septembra:  (Trenčianske Teplice – Trnava, 159,2 km)

Zdroj: okoloslovenska.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu