Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Shimano dostalo patent na bezdrôtové elektronické ovládanie pruženia a sedlovky

Systém by mohol počas jazdy úplne zamykať odpruženie, keď je sedlovka úplne vysunutá a naopak, keď je sedlovka dole, pruženie sa otvorí.
Martin Sarvaš

Shimano dostalo minulý týždeň patent na viacero bezdrôtových elektronických komponentov. Nové bezdrôtové radenie bolo očakávané, avšak vyzerá to tak, že tentokrát k nemu pribudlo aj ovládanie pruženia – vidlice i tlmiča a tiež teleskopickej sedlovky.

V patente sa píše: „Prvý signál je bezdrôtový signál na elektronické ovládanie teleskopickej sedlovky bicykla. Druhý signál je bezdrôtový signál na elektronické ovládanie odpruženia bicykla.“

Je teda pravdepodobné, že s novým systémom bude možné ovládať naraz pruženie i teleskopickú sedlovku. Systém by mohol počas jazdy úplne zamykať resp. nastaviť väčšiu tvrdosť odpruženia, keď je sedlovka úplne vysunutá a naopak, keď je sedlovka dole, pruženie sa otvorí.

Vyzerá to tak, že aj ovládacie jednotky tohto nového systému by mali byť dostatočne prispôsobiteľné: „V prípade, že sú prevádzkové zariadenia navzájom integrované ako jedna jednotka, je možné operáciu používateľa rozlíšiť na základe manipulačnej metódy  – dlhé stlačenie spínača alebo súčasné stlačenie spínačov.“

Nákresy ovládačov nového bezdrôtového systému Shimana sú však veľmi jednoduché, takže momentálne ešte vôbec nie je jasné, ako budú vyzerať. Nebyť naviazaný na káble otvára široké možnosti pre dizajn a spôsoby ovládania rôznych komponentov, takže sa určite máme na čo tešiť, nech už to bude kedykoľvek.

Aj keď na nákresoch je zobrazený horský bicykel, neznamená to, že sa tieto komponenty nebudú využívať aj v iných kategóriach. V patente sa píše jasne: „Bezdrôtový systém ovládania bicykla môže byť aplikovaný na cestný bicykel alebo akýkoľvek iný typ bicykla.“ Patent tiež obsahuje nákresy elektronického prešmyku.

Shimano sa vyjadrilo k novým patentom veľmi vyhýbavo: „Shimano je neustále vo vývoji nových produktov, ale nechceme komentovať špekulácie o produktoch, či už sú vo vývoji alebo nie.“

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu