Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Whyte T-130C

Mimoriadne všestranný bike, ktorý toho znesie oveľa viac, než napovedá zdvih.

Hodnotenie: 4/5
4 500
Biker
Test: Whyte T-130C

Ešte pred rokmi išlo o klasický 130 mm trailbike so zábavným jazdným charakterom. Posledná generácia sa však vyvinula v naozaj schopného zjazdára so supermodernou geometriou.

Vďaka objemným 2,6-palcovým plášťom Maxxis obutým na širokých 30 mm ráfikoch Race Face však má trakcie na rozdávanie. V porovnaní s veľkokolesovou konkurenciou tak v dostupnej rýchlosti nijako nezaostáva. Dosiahnuť ju je pritom celkom ľahké vďaka viacerým progresívnym uhlom a rozmerom.

V L-ku má reach 480 mm – v preklade naozaj veľa. Sprevádza ho položený 65,5-stupňový uhol, ktorý vysúva predné koleso ďaleko pred kokpit.

So stabilitou pomáha aj nízko zavesený stred (330 mm). Na dlhom biku sa dá krásne zaťažiť predné koleso bez obavy o to, že vás prehodí cez rajdy. Výsledkom je more trakcie predného kolesa a sebavedomé ovládanie.

Napriek tomu však T-130 v rukách nepôsobí ako kamión. Pomáha tu krátky 35 mm predstavec, ktorý zrýchľuje ovládanie a krátka 430 mm zadná stavba, ktorá pomáha rotovať bike v pomalších zákrutách.

Napriek radikálnym číslam je však vzadu stále len 130 mm zdvihu. Netreba preto očakávať jazdu ako na obláčiku. Zadné odpruženie nie je také tvrdé, aby z vás pri opakovaných nárazoch vytriaslo dušu, no zároveň treba rátať s tým, že bude zreteľne prenášať informácie o všetkom, čo sa pod kolesami udeje.

Zdvih je krásne kontrolovaný prostredníctvom tlmiča RockShox Super Deluxe, ktorý má ku koncu zdvihu dostatočne progresívny chod, aby sa dokázal vysporiadať aj s veľkými peckami. A tie rozhodne prídu, keďže tento bike vás bude nabádať dovoľovať si stále viac.

Nová T-130-ka nám veľmi sedí. Napriek nižšiemu zdvihu sme len zriedka mali pocit, že ju tlačíme za jej limity. Niekto možno bude mať opačný názor a bude mu chýbať zábavný jazdný charakter staršieho modelu, ktorý si len tak hopsal nadol trailom.

Podľa nás však oveľa viac zaváži všestrannosť poslednej inkarnácie – zdvih je dostatočne nízky na to, aby ste sa nedesili každého výšľapu, ktorý sa vám postaví do cesty. Dole z kopca zase príde k slovu radikálna geometria, ktorá zaručuje, že skôr než na limity biku pravdepodobne narazíte na svoje vlastné.

Špecifikácia
  • Rám karbónový
  • Vidlica RockShox Pike RC 140 mm
  • Tlmič RockShox Deluxe RT 130 mm
  • Pohon SRAM GX Eagle, kľuky Truvativ Descendant 7K (1 x 12)
  • Kolesá Race Face AR30, plášte Maxxis High Roller II 3C EXO TR 27,5 x 2,6 vpredu a Maxxis Rekon EXO TR 27,5 x 2,6 vzadu
  • Brzdy SRAM Guide RS (180/160 mm)
  • Riadidlá/predstavec Whyte 760 mm/Whyte Gravity 35 mm
  • Sedlovka/sedlo KS LEV Integra teleskopická 150 mm/Whyte
  • Hmotnosť 13,89 kg (L)

Viac informácií na webe www.whyte.sk

Vaše komentáre

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu