Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Toto video by mal vidieť každý vodič auta predtým, ako počas jazdy chytí do ruky telefón

Šofér auta sa priznal, že mu spadol telefón a cyklistov zrazil, keď ho hľadal. V tomto prípade sa s obrovským šťastím nikomu nič nestalo.
Martin Sarvaš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martín Giacchetta (@martin.giacchetta) on

Koľkokrát sa vám už stalo, že vás počas jazdy na bicykli predbehol šofér s odstupom iba pár desiatok centimetrov od vás? Alebo na cyklistov trúbia či postriekajú vodou z ostrekovača. Taká je bohužiaľ realita aj na Slovensku.

Dôvod na spomínané konanie je síce všeobecne neznámy, no mnoho vodičov si myslí, že cesty sú jednoducho pre iba pre autá a bicykle na ne nepatria.

Okrem toho je v súčasnosti veľmi ‚obľúbené‘ hrať sa s telefónom počas jazdy. V tomto prípade si treba uvedomiť, že neohrozujete iba seba, ale najmä všetkých okolo vás. Cyklistov, peších i šoférov áut naokolo.

Pri rýchlosti 50 km/h, ktorá je limitom v mestách, prejdete za jednu sekundu až 13,8 metra. Pri maximálnej rýchlosti mimo obce 90 km/h prejdete v priebehu sekundy 25 metrov.

Každá jedna sekunda, ktorú strávite sledovaním telefónu, sa môže pre niekoho skončiť tragicky. A to úplne zbytočne, pretože ste ‚museli‘ odpísať kamarátovi, o koľkej pôjdete na večer na pivo.

Zrazil troch cyklistov

Počas natáčania španielskeho dokumentárneho filmu s názvom Todos los caminos (Všetky cesty) sa stala veľmi nepríjemná nehoda, keď šofér auta zrazil troch cyklistov.

Film Todos los caminos zachytáva Daniho Rovira-u, ktorý sa dal na 12 dní dlhú 1500-kilometrovú jazdu na bicykli z Barcelony do Rímu. Touto jazdou chcel zvýšiť pozornosť Rettovho syndrómu, čo je zriedkavá porucha u mladých dievčat, ktorá zastavuje vývoj mozgu. Jazdu zakončil s pápečzom Františkom vo Vatikáne.

Počas cesty z Barcelony do Ríma sa prihodila nešťastná nehoda, keď sa zrazu zo zadu prirútilo auto vrazilo do cyklistov, ktorí preleteli cez kapotu čierneho sedanu. Kameramani tento incident zachytili na kamery a herci Rovira a Giacchetta tento týždeň zverejnili zábery na Instagrame.

Spadol mu telefón

Podľa vyjadrenia šoféra pre ABC News, sa priznal k tomu, že sa príčinou bol telefón, ktorý mu vypadol z ruky, snažil sa ho nájsť a v tom momente stratil kontrolu nad autom.

Zázrakom sa pri nehode nikomu nič vážne nestalo. Rovira napísal: „Mám obrovský rešpekt pred všetkými cyklistami, ktorí riskujú svoje životy. Mali sme šťastie, ale na svete je veľmi veľa rodín, ktoré zostanú zdevastované iba kvôli tomu, že šoféra niečo nepodstatné vyruší.“

Šofér ich vraj nevidel

Giacchetta tiež okmentoval incident: „Šofér povedal, že nás nevidel a potom sa to stalo. Veľmi jednoducho mohol zabiť troch ľudí. Nikto z nás nechápe, ako je možné, že sa nám nič horšie nestalo.“

Rovira sa priznal, že zvyšok dňa sa snažil oddychovať, ale bol v obrovskom šoku. No stále to nebolo také hrozné, ako keď si mal na ďalší deň opäť sadnúť na bicykel a v tom momente sa mu začali triasť nohy.

„Bol to zlomový moment v dokumente a zároveň metafora, čo sa vám v živote môže stať. Jeden deň vás zrazí auto, druhý deň vyhráte lotériu a na tretí deň vám diagnostikujú roztrúsenú sklerózu. Taký je jednoducho život,“ dodal Rovira.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu