Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako sa zvýšili (povinné) minimálne mzdy profesionálnych cyklistov v roku 2024

Minimálna ročná mzda pre mužov v kategórii WorldTour narástla na 42-tisíc eur a ženy majú spodnú hranicu platu 35-tisíc eur.
Martin Sarvaš
Ako sa zvýšili (povinné) minimálne mzdy profesionálnych cyklistov v roku 2024

Foto: Jonathan Biche / A.S.O.

UCI (Medzinárodná cyklistická únia) zaviedla už v roku 2018 povinnú minimálnu mzdu pre cyklistov WorldTour ako súčasť svojho úsilia o profesionalizáciu a zlepšenie podmienok pre cyklistov na najvyššej úrovni.

Tento krok bol súčasťou širších reforiem, ktoré mali za cieľ zvýšiť atraktivitu cyklistiky pre jazdcov, tímy a sponzorov, a zároveň zabezpečiť lepšiu ochranu práv a finančného zázemia cyklistov.

Cieľom bolo zabezpečiť, aby všetci cyklisti na úrovni WorldTour mali zaručený základný príjem, čo by im umožnilo sústrediť sa na trénovanie a preteky bez obáv o svoje finančné zabezpečenie.

V roku 2024 stanovila UCI minimálnu ročnú mzdu pre jazdcov WorldTour na sumu 42 047 eur (v hrubom) a v roku 2025 vzrastie na 44 150 eur.

Minimálne mzdy sa netýkajú iba mužov a UCI ich zaviedla po prvýkrát pre ženy v roku 2020. V roku 2024 majú pretekárky v ženskej kategórii WorldTour stanovený minimálny ročný plat na 35 000 eur (v hrubom).

Spodnú hranicu zárobkov stanovuje UCI pre mužov aj ženy aj v kategórii neo-pro, čo znamená pre pretekárov resp. pretekárky do 25 rokov, ktorí sú v prvých dvoch rokoch svojich zmlúv s tímami.

V mužoch je minimálna ročná mzda pre WorldTour neo-pro 34 020 eur a u žien je to 29 270 eur.

Čo sa týka profesionálnych cyklistov v horskej cyklistike či iných disciplínach, UCI neuplatňuje minimálne mzdové požiadavky tak, ako to robí v cestnej cyklistike.

Horská cyklistika má menej formalizovanú štruktúru tímov a pretekania v porovnaní s cestnou cyklistikou, a platy sú viac ovplyvnené sponzorskými dohodami, individuálnym výkonom a výsledkami na pretekoch.

Aktuality

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

09.05.2024 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Zavrieť reklamu