Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Egan Bernal odštartuje na Tour de France: Som na ceste k najlepšej forme

26-ročný kolumbijský cyklista sa po dvoch rokoch vracia na Tour de France.
Martin Sarvaš
Egan Bernal odštartuje na Tour de France: Som na ceste k najlepšej forme

Foto: Ineos Grenadiers

Začiatkom roku 2022 došlo k hroznej nehode, pri ktorej Egan Bernal takmer prišiel o život. Po zrážke s autobusom počas tréningu 20 zlomenín, vrátane 11 rebier, a potvrdil aj poškodenie oboch pľúc. Následne musel podstúpiť sedem samostatných operácií.

Dva mesiace po páde začal pomaly trénovať, pomaly sa dostával do formy a tento rok sa mu podarilo skončiť na ôsmom mieste v celkovom hodnotení na pretekoch Okolo Maďarska aj Okolo Romandie a na 12. mieste na Critérium du Dauphiné.

26-ročný kolumbijský cyklista sa však po dvoch rokoch vracia na Tour de France. Cieľom určite nebude víťazstvo žltého dresu, ale chcel by skončiť v top10 celkovej klasifikácie a prípadne skúsiť šťastie vo výhre etapy v horách.

„Návrat na Tour bol pre mňa vždy hlavným cieľom. Som tak nadšený, že môžem znova zažiť každý kilometer týchto pretekov,“ povedal Kolumbijčan pre oficiálnu stránku Ineos Grenadiers po oznámení súpisky pre Tour.

Bernal sa nezúčastnil na pretekoch Grand Tour od účasti na Vuelta a Espana v roku 2021, na ktorej skončil šiesty.

„Som si istý, že veľa ľudí sledovalo všetko, čo sa mi stalo od mojej nehody v januári minulého roka, a cestu, ktorou som prešiel, aby som prekonal najväčšiu skúšku v mojom živote. To, že som súčasťou tohtoročného tímu Tour, ma uisťuje, že som na najlepšej ceste k návratu do najlepšej formy.“

„Tieto preteky sú pre mňa tiež príležitosťou ukázať svoju vďačnosť a odhodlanie tímu, ktorý ma počas celej doby neustále podporoval, poďakovať každému človeku, ktorý mi pomohol, od sestričiek, ktoré sa o mňa starali v nemocnici, lekárov, mojich priateľov, rodiny, tímových kolegov a Ineosu,“ povedal Bernal.

„Predovšetkým chcem využiť túto príležitosť na to, aby som inšpiroval ľudí a ukázal im, že aj keď sa všetko zdá stratené, môžeme dôverovať Bohu. Buďte silní, pretože život k nám prichádza len raz a my si musíme vážiť druhé šance, ktoré dostávame a využiť každú sekundu,“ dodal Egan Bernal.

Ineos Grenadiers na Tour de France 2023

  • Egan Bernal,
  • Carlos Rodriguez,
  • Tom Pidcock,
  • Daniel Felipe Martínez,
  • Michal Kwiatkowski,
  • Jonathan Castroviejo,
  • Ben Turner,
  • Omar Fraile

Aktuality

17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu