Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Nealkoholické pivo je jasná voľba pre energiu, chuť aj smäd

Ak sa zladíte so svojím telom, podáte pri rovnakej náročnosti oveľa lepší výkon. Vnímajte preto svoj smäd hlavou.
Matúš Bušík
Nealkoholické pivo je jasná voľba pre energiu, chuť aj smäd

Pri väčšine športov sa skôr či neskôr každý fanúšik dopracuje k otázke, čo a kedy jesť a piť. Nemusí to byť práve otázka znižovania váhy, ale skôr výkonnosti.

Zostane nám ľúto, že v čase, keď máme konečne voľno na to, aby sme prešli krížom-krážom kopec, na ktorý sme sa týždeň pozerali z auta, nie sme schopní ani poriadne šliapnuť do pedálov.

Pánom tejto situácie je, samozrejme, energia. Tú si buď dorábame z cukru, a teda primárne glukózy, alebo ideme na kyslíkový dlh, keď nám hrozia svalové kŕče.

Cyklistika je šport, pri ktorom sa tešíme, ako dorazíme z bodu A do bodu B a potom sa z toho bodu B aj vrátime.

Lenže aj našu schopnosť návratu ovplyvňuje energia. Tak pozor na to, aby ste tam niekde nezostali, než vás zachráni prvá pomoc s drinkom v ruke.

Ak teda viete, kedy a čo jesť a piť, vaše výkony sú naozaj dobré. Najväčší energetickí frajeri sú, samozrejme, profi tímy vrcholových športovcov.

Napríklad jazdci Tour de France musia zvládnuť pri plnom výkone denne v sedlách bicyklov aj viac ako šesť hodín. Preto potrebujú špeciálny režim.

Prísun jedla a pitia je počas pretekov dokonale organizovaná záležitosť. Ak by totiž pretekár zostal bez energie, jeho telo by sa vyplo ako stroj, ktorému ste práve stlačili tlačidlo stop.

Športovcovo telo cíti všetko, čo do seba dostalo v posledných dňoch. A rovnako dôležitý je preň aj záver –to, po čom sa načiahne za cieľovou rovinkou. Tam si pokojne zaslúži siahnuť aj po sladenom nápoji alebo koktaile, ktorý ho rýchlejšie zregeneruje.

Radosť pre všetkých

Rekreanti absolvujú nízku až strednú námahu. Na tých 10 až 30 kilometrov, čo prejdú z domu do práce alebo za frajerkou, by sa však tiež mali naraňajkovať a napiť.

Vhodná je strava bohatá na uhľohydráty ako ovocie s vločkami alebo celozrnný chlieb. Hlavné jedlo by si mali dať maximálne 30 až 40 minút predtým, než cestou späť znovu sadnú na bicykel.

Základnou starosťou cyklistu však počas jeho jazdy zostáva dopĺňanie tekutín. O to viac, ak ste na bicykel vyskočili v sparných letných mesiacoch a pot vám netečie len po čele, ale aj po chrbte a dlaniach.

Na stredne dlhých trasách so vzdialenosťou od 25 do 80 kilometrov je nutné piť skôr, ako si na to spomenieme. Keď sa nám prilepí jazyk o horné podnebie, je už neskoro.

Tekutiny treba telu dodávať priebežne, inak budete dehydratovaní. My odporúčame piť zhruba každých 10 až 20 minút počas jazdy a 20 minút pred jazdou vypiť asi pol litra vody.

Už v priebehu prvej hodinky na bicykli stratíme asi pol litra tekutiny a v lete ešte viac – dva litre. Preto pite priebežne.

Pitie pri pocite smädu dopĺňa len 2/3 strát tekutín v tele a vedie k dobrovoľnej dehydratácii, čo nechcete. Adekvátna hydratácia pred výkonom a časté dopĺňanie tekutín počas výkonu sú preto dôležité.

Light odmena – Novinky Birell

Ak sa chcete po zdolanom kopci odmeniť, tak si namiesto ťažšieho jedla vyberte nápoj, ktorý obsahuje menej umelo dodaného cukru a žiaden alkohol.

Pre všetkých aktívnych ľudí, ktorí sledujú zloženie svojej stravy a kladú dôraz na znižovanie podielu cukru, sú určené novinky od obľúbenej značky nealkoholického piva Birell, ktorá prichádza po úspešnom vlaňajšom roku na trh s novou limitovanou edíciou ochutených nealko radlerov.

Nealkoholické radlery

Osviežujúce ochutené nápoje na báze nealkoholického piva sa medzi dospelými spotrebiteľmi na Slovensku tešia veľkej obľube a pre mnohých sa stali alternatívou k sýteným limonádam.

V letnej sezóne minulého roka bolo dokonca každé šieste predané pivo z kategórie ochutených nápojov na báze nealko piva. Veľký podiel na tom majú novinky rôznych príchutí, ktoré oslovujú spotrebiteľov.

Značka Birell, ktorá patrí dlhodobo medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie v rámci kategórie ochutených nealko pív, nadväzuje na úspech svojej minuloročnej edície a na trh uvádza nové nealkoholické radlery v limitovanej edícii – Mango & Citrón, Čučoriedka & Brusnica a Mandarínka & Yuzu.

Všetky stoja na tradičnom základe najobľúbenejšieho nealkoholického piva na našom trhu Birell Svetlý, s výraznou chmeľovou arómou, ktorá radlerom dáva spolu s ovocnými šťavami bohatú chuť a šmrnc.

Majú znížený obsah cukru a sú, podobne ako ostatné nápoje Birell, vyrobené bez použitia umelých sladidiel, farbív či konzervačných látok.

Na trhu zostáva aj veľmi populárna príchuť Višňa & Černica, ktorá patrila medzi novinky práve v minulom roku.

Počas celého roka

„Limitovanou edíciou našich nealkoholických radlerov vychádzame v ústrety prianiam dospelých konzumentov, ktorí sa každý rok tešia na to, akými novinkami ich prekvapíme.

Na svoje si prídu i milovníci nápojov so zníženým obsahom cukru. Naše šťavnaté radlery, dokonalé osvieženie a skúšanie nových príchutí k sebe jednoducho patria,“ hovorí Zuzana Tomková, brand manažérka značky Birell na Slovensku.

Nová limitovaná edícia Birellu je v predaji od marca a k dispozícii bude počas celého roka 2023.

Časté mýty o pití

  • Vypite osem pohárov vody denne 

Je pravda, že denne potrebujete určité množstvo tekutín. Koľko je tak akurát, je však veľmi individuálne. Osem pohárov denne môže byť teda pre jedného priveľa, pre druhého primálo a pre tretieho akurát. Ľudia – a obzvlášť športovci – majú individuálne potreby a ukazuje sa, že zdravým jedincom sa darí dopĺňať tekutiny adekvátne, ak načúvajú svojmu smädu.

  • Smädu neverte

Práve naopak. Smäd je výborný ukazovateľ dehydratácie a nájdu sa odborníci, ktorí veria, že iný ani nepotrebujete. Mechanizmus smädu je totiž celkom presný. Prirodzene, je dobré poznať aj iné metódy na určenie toho, či ste poriadne hydratovaní. Môžete napríklad skontrolovať farbu svojho moču – ten by mal byť svetložltý ako citronáda. Ak má farbu jablkového džúsu, alebo je ešte tmavší, mali by ste doplniť tekutiny.

  • Kofeín dehydruje 

Je dokázané, že kofeín zvyšuje výkon, zároveň však pôsobí aj diureticky, nie? Nie tak celkom. Nedávny výskum ukazuje, že dávka 250 až 300 miligramov kofeínu, teda ekvivalent zhruba dvoch šálok kávy, zvyšuje výdaj moču počas troch hodín po jeho konzumácii len minimálne. Navyše sa ukazuje, že cvičenie pomáha tieto účinky zvrátiť.

  • Nemôžete vypiť priveľa 

Ale môžete. A môže vás to stáť život. Priveľa vody môže spôsobiť hyponatrémiu, stav, pri ktorom hodnoty sodíka v krvi nebezpečne klesnú.

  • Nahradiť treba každý stratený gram 

Nie tak celkom. Dopĺňať treba totiž len zhruba 75 % toho, o čo ste prišli potením. Odvážte sa pred krátkym tréningom a po ňom, aby ste zistili, ako veľmi sa vaše telo potí.

Vedeli ste, že nealkoholické pivo je výborný športový nápoj?
Všetky varianty novej limitovanej edície značky Birell obsahujú menej ako 5 g cukru na 100 ml nápoja. Predovšetkým varianty Mango & Citrón, Čučoriedka & Brusnica a Mandarínka & Yuzu s obsahom cukru 3,1 g na 100 ml nápoja sú určené spotrebiteľom, ktorí majú radi menej sladké nápoje s príjemnou ovocnou chuťou.

A ako to vyzerá s energetickými hodnotami jednotlivých variantov na 100 ml?

  • Variant s najnižším obsahom cukru z tohto radu je príchuť Mango & Citrón, ktorý obsahuje 18 kcal/100 ml.
  • Varianty Čučoriedka & Brusnica a Mandarínka & Yuzu obsahujú 19 kcal/100 ml.
  • Variant Višňa & Černica obsahuje 21 kcal/100 ml.
  • Na porovnanie: Ovocné limonády, džús i kolové nápoje obsahujú väčšinou viac ako 40 kcal/100 ml.

Tekutiny v tuhej strave 

Tieto potraviny bohaté na vitamíny vám pomôžu doplniť tekutiny: 

  • Uhorka 96 % vody 

Jedna uhorka obsahuje len 45 kalórií a celú odporúčanú dennú dávku vitamínu K, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí. 

  • Špenát 92 % vody 

Dva hrnčeky surového špenátu sa rovnajú zhruba desiatim percentám odporúčanej dennej dávky železa, minerálu, ktorý zvyšuje vytrvalosť. 

  • Mrkva 92 % vody 

Je bohatá na betakarotén, ktorý pomáha formovať mäkké tkanivá. Je to teda výborná zbraň v boji proti zraneniam. 

  • Dyňa červená 91 % vody 

Toto ovocie je bohaté na lykopén, antioxidant ochraňujúci pokožku pred škodlivým UV žiarením. 

  • Jogurt 85 % vody 

Je bohatý zdroj kalcia a bielkovín. Štúdie ukazujú, že probiotiká v jogurte znižujú riziko prechladnutia po pretekoch. 

Limitované edície od Birellu 

BIRELL Višňa & Černica 

Jedinečné príchuti višne a černice sa navzájom skvele dopĺňajú a vytvárajú výraznú, ľahko zapamätateľnú chuť. Rovnako ako súčasné nápoje Birell, je aj tento bez umelých farbív a konzervantov. 

BIRELL Mango & Citrón 

Príchuť exotického spojenia Mango & Citrón obsahuje menej cukru a na 100 ml nápoja má iba 18 kcal. Príjemne sladkokyslá chuť ovocia ťa prenesie do tropického raja a skvele sa dopĺňa s chuťou svetlého nealkoholického piva Birell. 

BIRELL Čučoriedka & Brusnica 

Obľúbená slovenská kombinácia lesného ovocia Birell Čučoriedka & Brusnica vo variante s menším množstvom cukru vám sladkosťou našich bobuľovitých plodov v spojení s príjemnou horkosťou svetlého piva príjemne osvieži deň.  

BIRELL Mandarínka & Yuzu 

Kombinácia mandarínky a ázijského citrusu yuzu je unikátna ľahkou chuťou s menším množstvom cukru. Je príjemne osviežujúca a poteší najmä ľudí, ktorí radi skúšajú netradičné kombinácie ovocných príchutí.  

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu