Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Motor

Test: Motor Bosch Performance Line CX Race

Bosch prišiel s naozaj silným a výkonným motorom a jeho sila v porovnaní s konkurenciou je citeľná.
Hodnotenie: 4.5/5
Matúš Bušík
Test: Motor Bosch Performance Line CX Race

Naše hodnotenie

S motorom Bosch Performance Line CX Race na vašom elektrobicykli určite neurobíte krok vedľa. Ak máte pretekárske ambície, oceníte množstvo výkonu a funkciu Extended Boost.

+PLUSY

  • Dodatočná podpora je výrazne silnejšia
  • Extended Boost poskytuje dodatočný výkon počas dlhšej doby
  • Nižšia hmotnosť

-MÍNUSY

  • Extended Boost môže narušiť trakciu v zákrutách - týka sa to veľmi pokročilej jazdy
Nový motor od Boschu sa od svojho predchodcu nelíši krútiacim momentom, ten zostal na úrovni 85 Nm. Nové je to, že motor v móde Race ponúka až  400-percentnú podporu v porovnaní s 340 percentami motora Performance Line CX.

Výrobca zvýšil aj rozsah podpory do maximálnej frekvencie šliapania nad 120 otáčok za minútu.

Motor môže jazdec ovládať pomocou aplikácie Bosch eBike Flow, v ktorej si môže nastaviť jednotlivé úrovne podpory a ďalšieho správania motora.

Nový motor využíva rovnaký spôsob uchytenia ako ten predošlý a jeho puzdro je vyrobené z horčíka. Hmotnosť Bosch Performance Line CX Race je 2,75 kg.  

Výkon 

Motor sme mali možnosť otestovať na bicykli Trek Rail a hneď na úvod treba podotknúť, že tento elektrobicykel sa podaril.

Čo sa týka samotného motora, tam pri prechode medzi módmi Turbo a Race cítite výrazný rozdiel v podpore šliapania.  

400-percentná podpora znamená, že motor vydáva štvornásobok výkonu, ktorý ste sami vynaložili. Výkon naozaj pocítite a vyvolá vám to úsmev na tvári.

Dodatočná podpora motora je najvýraznejšia pri stredných a vyšších rýchlostiach, ale pri nižšej kadencii. To má za následok, že málokedy zle odhadnete kopec a budete krútiť naprázdno.

Výrobca uvádza, že bicykel s týmto motorom by mal ovládať len skúsený jazdec s vyšperkovanou technikou jazdy, ale nám sa motor javil ako veľmi predvídateľný, s dobrou reakciou na podnety, ktoré doň dostávate cez pedále.

Jediné, na čo si treba dať pozor, je rozbiehanie, napríklad pri otáčaní, vtedy treba byť veľmi obozretný.

 

Počas testovania nebolo v lese príliš mokro, ale ani sucho, dalo by sa to nazvať ideálnymi podmienkami a koleso mi pri výšľape prešmyklo iba raz, v technickom a strmom teréne.

Otázkou je, či je to vďaka novým a prepracovaným motorovým senzorom alebo širšiemu pásmu kadencie, prípadne tým, že motor má vyššiu mieru podpory, a tak viete aj tie najstrmšie stúpania prejsť relatívne plynulo.

Funkcia Extended Boost, známa z režimu eMTB, je k dispozícii aj v režime Race, avšak s oveľa dlhším momentom. Je optimálna na prekonávanie veľmi technických miest, avšak treba s ňou zaobchádzať veľmi opatrne.

Pri šliapaní v plochých zákrutách alebo v zákrutách s voľným podkladom môžete kvôli dodatočnému výkonu stratiť trakciu. 

Výsledok 

Bosch Performance Line CX Race je pretekársky motor, s ktorým sa pri jazde cítite tak, že máte všetko pod kontrolou. Bicykel poháňa presne podľa pokynov jazdca a ide vpred naozaj veľmi sebavedomo.  

400-percentná podpora, dodatočná funkcia Extended Boost a plynulé dodávanie výkonu sú pôsobivé a prinesú pridanú hodnotu nielen pretekárom. 

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu