Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na UAE Tour sa stretne svetová šprintérska elita: Cavendish, Ewan, Demaré, Groenewegen, Bennett či Merlier

Na etapových pretekoch v Spojených arabských emirátoch čaká pretekárov štyri etapy, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončia hromadným šprintom. UAE Tour sa začína dnes a končí sa siedmou etapou 26. februára.
Martin Sarvaš
Na UAE Tour sa stretne svetová šprintérska elita: Cavendish, Ewan, Demaré, Groenewegen, Bennett či Merlier

Mark Cavendish na tlačovej konferencii pred pretekmi UAE Tour pred novinármi upozornil, že hĺbka poľa šprintérov na UAE Tour je „pravdepodobne ešte väčšia ako na Tour de France“.

Vysvetlil tiež, že jedným z dôvodov, prečo sa chcel zúčastniť tento rok, je to, že mu „poskytuje perfektnú príležitosť vylepšiť a vybudovať tím, aby mohol jazdiť vo finále hromadných šprintov.“

Týždenný etapák UAE Tour obsahuje štyri rovinaté etapy, ktoré sa začínajú v pondelok 20. februára v úvodnej etape do Al Mirfa a aj u 4., 5. a 6. etapy sa očakáva, že sa skončia hromadnými šprintmi.

Pozrite si tiež

Keďže v Spojených arabských emirátoch sa zišlo toľko špičkových šprintérov – okrem iného Caleb Ewan, Arnaud Demaré, Fernando Gaviria, Sam Bennett, Dylan Groenewegen, Olav Kooij, Danny van Poppel, Phil Bauhaus a Tim Merlier – Cavendish tvrdil, že šprintérske pole možno považovať za kvalitnejšie ako Tour de France.

„Vždy sú to dôležité preteky, najmä pre šprintérov. Samozrejme, vrchári tu vyhrajú [celkovo] so stúpaním Jabal Hafeet a Jabel Jais, ale pokiaľ ide o všetkých šprintérov na jednom mieste v rovnakom čase, na svete neexistujú žiadne iné podobné preteky.“

„Takže je to dôležité pre nás ako šprintérov a pre náš tím a je dobré pokúsiť sa rozbehúť na začiatku roka,“ povedal Cavendish pred pretekymi UAE Tour 2023.

Po UAE Tour má Cavendish zatiaľ v oficiálnom programe len Tour de France, kde by si chcel splniť jeden z najväčších cieľov sezóny – prekonať rekord Eddyho Merckxa v počte vyhraných etáp na Tour. Cavendish totiž pred dvomi rokmi vyrovnal Merckxov rekord s celkovo 34 víťaznými etapami.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu