Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Vybicyklujte pracovný stres, babie leto je na to ideálne

Zásadným problémom stresu z práce je skutočnosť, že ovplyvňuje celú našu existenciu. Ak k tomu pridáte ubúdajúcu intenzitu slnečných lúčov, kratšie dni a s tým spojenú nižšiu motiváciu k pohybovým aktivitám, máte zarobené na ukážkovú jesennú depku. Tento rok však môže byť všetko inak.
Biker
Vybicyklujte pracovný stres, babie leto je na to ideálne

Hlavný problém stresu z práce je, že sa nedá zamknúť za dverami kancelárie, ale zásadne ovplyvňuje aj náš súkromný život, a najmä zdravie. Je najčastejšou príčinou pracovnej neschopnosti, nespavosti, zlej nálady, bolesti hlavy a depresie.

Nečakajte preto, kým v ňom budete až po uši, nasadnite na bicykel a vyventilujte si hlavu hneď! Práve cyklistika je výborná taktika pre boj proti stresu, pretože je dostupná, má mnoho podôb a prospieva nielen mysli, ale aj telu.

Najmä u žien platí, že šliapanie do pedálov je oveľa lepšie riešenie ako takzvané „zajedanie“ stresu. Konzumácia rôznych presladených či tukom nabitých pochutín, ktoré aktivujú odmeňovacie centrum v mozgu, vás síce na chvíľu dostane do stavu blaženosti, no potom prídu výčitky.

Pri cyklistike tento neželaný efekt nehrozí, pretože, na rozdiel od prejedania sa, kalórie neprijímate, ale naopak, pálite. A môžete nám veriť, že to si nikdy nebudete vyčítať.

Jeseň je kráľovná sezóny

Či už si zvolíte elegantnú cestnú cyklistiku, dobrodružné výlety na gravel bicykli alebo jazdu na trailoch a v bikeparkoch, nemusíte čakať na hlavnú sezónu, ktorá sa pre mnohých jazdcov začína až na jar.

Jeseň je v mnohých ohľadoch najlepšie cyklistické obdobie roka, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Skvelé je najmä to, že už nie je tak horúco a pred slnkom sa neschovávame, naopak, príjemne teplé slnečné lúče s pôžitkom vyhľadávame.

Zároveň nie je ani dusno, a verte nám, že nič nenahradí pocit, keď sa nadýchnete sviežeho vzduchu a vyrazíte do hojne sfarbenej prírody hrajúcej stovkami odtieňov.

Vonku však zároveň ešte nie je tak chladno, aby ste sa po niekoľkých odjazdených kilometroch vrátili domov, pretože si nebudete cítiť prsty na nohách ani na rukách, ako to býva v zime.

Na jeseň dokážete konečne využiť nadobudnutú kondíciu a techniku jazdy. Zrazu vládzete na kopce nielen vyjsť, ale zísť z nich aj po trailoch, na ktoré ste si na začiatku sezóny netrúfali ani len pomyslieť.

A ak ste celé leto „vymetali“ preteky, môžete konečne jazdiť už len tak – pre čistý pôžitok z jazdy a novú inšpiráciu.

Vydláždite si cestu endorfínmi

O týchto zázračných hormónoch, kvôli ktorým je pre mnohých šport doslova drogou, ste už určite veľa počuli. Sú tiež známe ako hormóny šťastia a ich vplyv môžete pocítiť pri akejkoľvek vytrvalostnej športovej aktivite.

Najčastejšie sa euforickými pocitmi chvália bežci, ale problém je, že podľa výskumov sa tieto pocity dostavujú najskôr až po hodine seriózneho športovania.

Ak sa behu pravidelne nevenujete, pravdepodobne budete mať problém bežať dosť dlho, aby ste zakúsili tento sladký pocit. Práve preto sa mnoho ľudí radšej pravidelne bicykluje. Je totiž oveľa pravdepodobnejšie, že vydržíte viac ako hodinu v sedle bicykla než na bežeckej trati.

Vedeli ste, že už len 5-percentné zlepšenie fyzickej kondície vedie k 15-percentnému zlepšeniu mentálnej kondície, s čím súvisí aj lepšia schopnosť vyrovnať sa so stresom?

Navyše, fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh, takže sa do mozgu dostáva viac kyslíka, ktorý potom efektívnejšie regeneruje receptory, čo pomáha predchádzať aj chorobám, ako je napríklad alzheimer.

Vydýchajte z tela stres

Stres nám neraz pomáha vydať zo seba maximum pred šéfom, prekonať samého seba a prehovoriť k väčšiemu počtu ľudí, stihnúť blížiaci sa termín a podobne. Medzi týmto „motivujúcim“ stresom a tým, ktorý nám už ubližuje, je však len tenká hranica.

Ak už stresovú situáciu prestávame zvládať, v tele sa v závislosti od osobnosti a konkrétnej situácie spúšťajú obranné mechanizmy. Srdce bije rýchlejšie a aj dýchanie je rýchlejšie a plytké.

To má za následok hromadenie CO2 v tele, z čoho vyplýva, že mozog má menej kyslíka a ešte viac stresu. A tým sa dostávame do začarovaného kruhu.

Ako tomu všetkému môže pomôcť cyklistika? Jazda na bicykli nás núti regulovať rytmus dýchania a zároveň sa nadychovať viac zhlboka, čím z pľúc vytlačíme všetok zadržaný kysličník uhličitý.

Táto technika sa používa aj v klinickej praxi. A ešte jedna dobrá správa: Podľa psychológov rozširovanie pľúc dvíha bránicu, čo zmenšuje tlak na nervové centrum v solárnom pletenci a vďaka tomu dokážeme uvoľniť stres z nášho centrálneho nervového systému. Nie nadarmo sa v stresovej situácii radí, že treba hlavne zhlboka dýchať.

Vyspite sa doružova

So stresom veľmi často súvisí aj nespavosť. Problém je v tom, že ak pravidelnú dávku spánku skrátite čo len o hodinu, môže to spôsobiť prudký nárast množstva kortizolu, stresového hormónu, ktorý zabraňuje nástupu hlbokého, regeneračného spánku.

A znova sa dostávame do toho začarovaného kruhu, v ktorom si nás stres omotáva okolo prsta a z ktorého sa môžete dostať von práve vďaka športu.

Myslite na to, keď sa budete cítiť obzvlášť vyžmýkaní a unavení z práce. Na prvý pohľad to možno vyzerá nelogicky, ale skúste po práci vytiahnuť bicykel a choďte si prevetrať hlavu.

Nebojte sa ísť aj do kopcov a dať si poriadne do tela, ale s rozumom. Po návrate domov uvidíte, ako sa vám bude večer dobre zaspávať.

Pokecajte si s priateľmi

Vyjsť si na bicykli má ešte jeden pozitívny aspekt – socializáciu. Vedci tvrdia, že pri príjemných stretnutiach sa vylučuje hormón oxytocín, ktorý je dobrým bojovníkom so stresom. Tento hormón okrem iného znižuje krvný tlak a hladinu kortizolu.

Radi s priateľmi vyrazíte do mesta na kávu? Čo keby ste sa dohodli, že namiesto toho strávite čas trochu aktívnejšie a na čerstvom vzduchu? Počas šliapania po zvážnici za mestom môžete prebrať všetky dôležité veci a aj na tú kávičku sa môžete zastaviť cestou domov.

Ak bojujete so stresom, tak kofeín asi nebude ten najlepší spojenec, ale zázvorový čaj s medom či bezkofeínové latte z mandľového mlieka poprášené škoricou si určite doprajte.

Nájdite vnútornú motiváciu

Kde vziať motiváciu na bicyklovanie, keď vám v práci horia termíny, naštval vás šéf a nič sa vám nechce? V sebe. Sami musíte vedieť, prečo chcete niečo robiť. Dôležité je odhodlať sa, obliecť, otvoriť dvere a ísť.

Pravidelný pohyb prináša chuť a energiu pre ďalší pohyb, vyhľadávajte preto príležitosti a na bicykel sa troška prinúťte. Ak naozaj trikrát do týždňa otvoríte dvere a vyrazíte na biku aspoň na polhodinu, časom nebudete takí náchylní na nariekanie, nebudete si klamať, ani sa vyhovárať.

Ak predsa len potrebujete trochu nakopnúť, koniec leta je najlepšie obdobie na to, aby ste zašli na záťažové testy. Mnohí majú tendenciu odkladať toto testovanie až na obdobie, keď budú v ukážkovej forme, pretože hádam nikto z nás sa nevyžíva v pohľade na svoje mizerné výsledky. Ale práve tento pohľad vás môže nakopnúť, aby ste jazdili, aj keď sa vám nechce.

A ak predsa len potrebujete malú externú motiváciu, tak tou najlepšou ženskou je nákup nového cyklistického oblečenia a doplnkov.

Skupinová terapia

Nie je žiadnym tajomstvom, že sú to práve kamaráti, kto dokáže byť dôležitým psychologickým faktorom vo vzťahu k cyklistike. Je totiž väčšia pravdepodobnosť, že budete viesť systematický športový život, ak nejazdíte sami. Kamaráti vás vytiahnu z domu, keď sa vám nechce a motivujú vás k lepším výkonom.

Nie sú však jediným motivačným faktorom! Aj oblečenie dokáže robiť divy. Ak ste teda fanúšikom cestnej cyklistiky, rozhodne vyskúšajte najnovšie kúsky modelového radu oblečenia Specialized Prime. Snúbi sa v ňom kvalita materiálov a vyhotovenia, čo sa pretaví do pohodlia počas jazdy.

Kraťasy Prime Bib Shorts

Dámske šortky majú na trakoch magnetickú pracku HookUp, ktorá uľahčuje vyzliekanie pri návšteve toalety a tvarovanú cyklistickú vložku s trojnásobnou hustotou peny pre ešte väčšie pohodlie na dlhých výjazdoch. Sú dostupné v troch farbách.
Cena: 160 €

Dres Prime Short Sleeve Jersey

Okrem kvalitného a pohodlného materiálu je úplne rozopínací dres vybavený tromi vreckami a širokým pružným spodným lemom. Predáva sa v troch farbách.
Cena: 140 €

Vesta Prime Wind Vest

Minimalistická, ľahko zbaliteľná vesta s reflexnými prvkami a kvalitným zipsom, ktorý má hladký chod, je dostupná v troch farbách.
Cena: 100 €

Tretry S-Works 7 Lace

Ľahké cestné tretry vhodné na tréning aj výjazdy s priateľmi. S-Works 7 Lace spájajú pohodlie a klasický štýl s pretekárskym výkonom. Sú dostupné v troch farbách.
Cena: 350 €

Cesta z mesta

Nájsť si voľnú chvíľu na jazdenie je pri časovo náročnej práci heroický výkon. Samozrejme, vždy prídu chvíle, keď vaše vnútorné pohnútky budú prechádzať ťažkými skúškami.

Napríklad keď po práci prídete domov, aby ste sa prezliekli do cyklistického, ale zistíte, že sa vám vlastne vôbec nechce vystrčiť päty z domu. Riešenie? Vyrazte na bike rovno z práce!

Oblečenie série Specialized ADV vyzerá dostatočne ležérne na to, aby ste v ňom v práci zvládli Casual Fridays a zároveň je vhodné na dobrodružné jazdy a, povedzme, na posedenie na kopci za mestom a sledovanie západu slnka.

Dres ADV Air Short Sleeve Jersey

Dámsky dres je vyrobený z jedinečnej zmesi priadze VaporRize™ a má ochranný faktor UPF 50. Zadné vrecko je na zips a spodný lem sa sťahuje pomocou šnúrky. Dres teda vyzerá ležérne, ale počas jazdy pevne sedí na tele.
Cena: 60 €

Kraťasy ADV Shorts

Dámske kraťasy vyrobené z robustnej štruktúrovanej tkaniny pre odolnosť počas dobrodružstiev v prírode a ležérny vzhľad v meste. Dve zadné a tri predné vrecká (z toho jedno na zips) na nevyhnutné drobnosti.
Cena: 90 €

Dres ADV Garment Washed Short Sleeve Jersey

Dámsky dres v štýle trička s ležérnym strihom je vyrobený z materiálu Drirelease® Merino, má dve zadné vrecká na zips a je vhodný bicykel aj do mesta. Dostanete ho v dvoch farbách.
Cena: 80 €

Sebavedome na trailoch

Lesné traily a trate v bikeparkoch už na jeseň nie sú také prašné ako počas leta, čo má nesporné výhody. Na vlhkej hline majú plášte oveľa lepší grip ako na tvrdom povrchu, takže môžete jazdiť sebaistejšie.

Specialized s pomocou svojich tímových jazdcov vytvoril prepracované kúsky oblečenia kolekcie In Line na gravity disciplíny, ktoré sú dostupné pre široké masy.

Okrem LTD Butter Collection od Loica Bruniho je teraz na výber viac farieb a dostupné sú pánske aj dámske veľkosti. Takže si oblečte chrániče, hoďte na ne technicky prepracované oblečenie, ktorého dizajn je nielen esteticky, ale aj funkčne výnimočný a cíťte sa na trailoch ako hviezda na pretekoch svetového pohára.

Nohavice Gravity pants

Ľahké, odolné a priedušné zároveň. Majú extra spevnené záplaty na kolenách, sofistikované vetracie otvory perforované laserom, zúžený strih v spodnej časti, aby sa nezachytili do reťaze.

Materiál: 89 % CORDURA® Nylon, 11 % elastan.

Sú dostupné v dvoch farbách – stone a black.
Cena: 150 €

Dres Gravity Long Sleeve Jersey

Správna voľba na traily a do bikeparku. Dres má pohodlný, ležérny srih a dostatočné množstvo vetracích otvorov. Zvýšený golier, unisex strih vhodný aj na nosenie s chráničmi. V ponuke sú v dvoch farbách – dove grey a imperial red.
Cena: 65 €

Rukavice Trail Air Gloves

Pohodlné, ľahké rukavice s neoprénovou manžetou na zápästí a silikónovou potlačou na palci, ukazováku a prostredníku pre lepšie uchopenie gripov. Sú kompatibilné s dotykovými obrazovkami.
Cena: 40 €

Ponožky MTB Tall Logo Socks

Materiál: odolná a rýchloschnúca priadza Techno PE. Vankúšiková konštrukcia na podošve tlmí vibrácie a zároveň minimalizuje trenie. Pruh PowerBand v strede chodidla drží ponožky na mieste.
Cena: 25 €

Tretry 2FO ClipLite

Vďaka mikronastaviteľným kolieskam BOA® Li2 sedia na nohách tak presne, že poskytujú bezkonkurenčný cit pre ovládanie bicykla na traile. Pohodlný zvršok, odpružená medzipodrážka z EVA peny a voľný Relaxed Fit strih poskytujú pohodlie na biku aj pri chôdzi.
Cena: 225 €

Viac oblečenia na cestnú, horskú aj gravel cyklistiku nájdete na specialized.com.

Aktuality

16:39 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Zavrieť reklamu