Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Poslanci v Starej Ľubovni neschválili vybudovanie nových cyklotrás

Na rozdiel od Košíc, kde spolupráca medzi mestom a občianskym združením Ke.Cy funguje ukážkovo, v Starej Ľubovni dnes poslanci neodsúhlasili dobudovanie cyklotrás (trailov) o.z. Cyklovňa, ktoré by bolo výlučne hradené z financií združenia.
Matúš Bušík
Poslanci v Starej Ľubovni neschválili vybudovanie nových cyklotrás

Ako sa to dá, sme vám dnes priblížili v článku z Košíc, kde minulý týždeň otvorili nový úsek trasy Davidoff, na ktorú mesto Košice prispelo čiastkou 30 000 €.

Pár minút na to vyšla správa zo Starej Ľubovne, kde poslanci neschválili budovanie nových cyklotrás za financie občianskeho združenia.

Dôvodom neschválenia má byť podľa o.z. Cyklovňa poľovnícka loby, ktorá sa nestotožňuje s rekreačným využívaním mestských lesov v Starej Ľubovni.

Cieľom o.z. Cyklovňa bolo pôvodne vybudovať dostatok trailov na víkendové jazdenie a dosiahnutie toho, aby aj pri plánovaných uzávierkach kvôli ťažbe dreva bola ponuka trailov dostatočne atraktívna.

Cyklostopy, traily v Starej Ľubovni, fungujú už takmer 9 rokov a počas tohto obdobia sa ukázalo, že všetky tri činnosti v lese – ťažba, poľovníctvo a cyklistika môžu spolu fungovať s minimálnymi obmedzeniami voči sebe.

Východisková situácia

O.z. Cyklovňa približuje priebeh celej situácie a vnáša pohľad do zákulisia. Pôvodná žiadosť, ktorú o.z. predložilo na magistrát mesta pred letom mohla byť vyriešená v kancelárii primátora Starej Ľubovne. Ten má v kompetencii žiadosti vyhovieť alebo ju zamietnuť.

Primátor však o žiadosti nerozhodol a presunul rozhodovanie o budúcnosti Cyklostôp na poslancov. Tí sa spočiatku k žiadosti o dokončenie 11 km singletrailov vyjadrovali v zmysle, že je potrebné komunikáciou medzi dotknutými subjektmi dosiahnuť kompromis a hlasovanie o žiadosti presunuli na jeseň.

Avšak o komunikáciu zo strany lesníkov a poľovníkov záujem nebol a stretnutie skončilo po chvíli vyjadrením nesúhlasného stanoviska.

Pri samotnom hlasovaní o žiadosti o.z. Cyklovňa sa väčšina poslancov oprela o tvrdenia hlavného lesníka a člena poľovníckeho združenia, že cyklotrás nad Ľubovňou už je dostatočné množstvo.

Na otázku o negatívnom vplyve cyklotrás na hospodárenie v lese občianskemu združeniu poľovníci ani lesníci neodpovedali.

Na základe uvedeného o.z. podalo opravnú žiadosť, kde znížili počet kilometrov cyklotrás z 11 na 7, z toho 5,5 km mal tvoriť rodinný okruh. Do žiadosti bola doplnená informácia o možnosti financovania trailov z vlastných financií združenia, bez zaťaženia mestského rozpočtu.

Výsledok hlasovania o opravnej žiadosti dopadol pre o.z. Cyklovňa negatívne, keďže za hlasovali iba traja poslanci. Ostatní poslanci sa hlasovania zdržali alebo hlasovali proti uvedenému návrhu.

V statuse o.z. Cyklovňa sa ešte uvádza: „Aj napriek tomu, že sme nikdy neútočili na ďalšie subjekty pôsobiace v mestských lesoch a snažili sme sa o budovanie kvalitnej infraštruktúry, naša žiadosť zaktivizovala niektorých poľovníkov natoľko, že ich nepravdivé vyjadrenia na našu činnosť sa dostali do rúk poslancov a dokonca aj do mestských novín.“

Svoj status uzatvárajú tým, že v programe plánu rozvoja mesta a mestských lesov je zahrnutý cestovný ruch, ktorý prináša mestu nové možnosti.

Ak porovnáte dva prípady – Košice a Stará Ľubovňa, tu je vidieť aké dôležité je mať podporu miestnych subjektov, či už politických alebo všetkých dotknutých strán. Je potrebné na týchto vzťahoch pracovať a snažiť sa o dosiahnutie spoločného dialógu.

O.z. Cyklovňa však vo svojej snahe určite nekončí a budú sa snažiť viesť ďalší dialóg s mestom a s dotknutými subjektami k mnohostrannej spokojnosti.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu