Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
MTB/XC/Trail

Test: MTB prilba Smith Engage MIPS

Cenovo dostupná prilba na horskú cyklistiku s technológiou MIPS.
Hodnotenie: 4/5
100
Biker
Test: MTB prilba Smith Engage MIPS

Naše hodnotenie

Kvalita jej spracovania spolu s tým, ako dobre sedí a ako pohodlne sa cítite po celú dobu, čo ju máte na hlave, je to, čo si ma nakoniec získalo. A pomáha aj to, že dobre vyzerá.

+PLUSY

  • Kvalitná konštrukcia
  • Príjemne sedí na hlave
  • Decente vetrá

-MÍNUSY

  • Výraznejší rozdiel v polohách šiltu

The Engage je skvelá prilba za prijateľnú sumu a napriek pár nedostatkom si ju obľúbite.

Prilba Engage MIPS od Smith je jednou z mála (hoci sa zdá, že toto číslo pomerne rýchlo rastie) trailových prilieb, ktoré stoja okolo 100 eur a majú technológiu MIPS (plastová sklzová vložka, ktorá je umiestnená medzi vypchávkou a penou EPS, navrhnutá tak, aby lepšie chránila vašu hlavu pred bočnými nárazmi).

Detaily Smith Engage MIPS

In-mould konštrukcia Engage má vonkajšiu polykarbonátovú škrupinu ovinutú okolo EPS penovej vložky a úplne obklopuje vonkajší okraj prilby – vlastnosť, ktorou sa nemôžu pochváliť všetky prilby za rozumnú cenu.

Táto technológia slúži k tomu aby bola prilba lepšie chránená pred menšími nárazmi a škrabancami, ktoré môžu ľahko poškodiť vnútornú penu.

Ako sme už spomenuli, prilba má technológiu MIPS, ktorá lepšie ochráni vašu hlavu pred bočnými nárazmi. Časť energie z nárazu sa absorbuje práve klznou plochou tejto technológie.

Na rozdiel od drahšej prilby Smith Forefront 2, Engage MIPS neobsahuje dodatočnú ochranu Koroyd (štruktúra podobná včelím plástom, ktorá pomáha absorbovať sily pri náraze).

Na jednej strane to vysvetľuje rozdiel v cene medzi prilbami (Forefront 2 stojí okolo 200 £), ale tiež to znamená, že ventilačným otvorom prilby Engage nič nebráni, čo by mohlo byť plusom ak smerom hore zvyknete poriadne dupať do pedálov.

Aby ste dosiahli perfektné uchytenie, Smith VaporFit (mechanizmus na prispôsobenie veľkosti) obopína celú vašu hlavu (namiesto toho, aby bolo uchytenie ukotvené v pevných bodoch prilby) a ponúka tri vertikálne polohy, z ktorých si môžete vybrať.

Veľmi pozitívne indexované nastavovacie koliesko sa ľahko používa v rukaviciach a po zovretí sa neuvoľňuje.

Prilba má nastavovanie výšky šiltu, ale to nie je príliš výrazné. Akonáhle je však šilt v najvyššej polohe pohodlne pod neho schováte zjazdové okuliare.

Vlastnosti prilby odhalené jazdou

Prilba Smith Engage MIPS ma okamžite oslovila, tým ako príjemne sedí na hlave a ako komfortne sa v nej cítim.

Bez nejakých tlakových bodov na hlave a s bezpečným uchytením som jazdil celé hodiny bez toho, aby som ju musel nastavovať alebo skladať z hlavy, aby som si mohol oddýchnuť – niečo, čo sa nedá povedať o každej prilbe.

Dokonca aj v drsnom teréne sa Engage MIPS neposúva, ale čo je najdôležitejšie, nikdy som nemal pocit, že by som na to potreboval pevne pritiahnuť sťahovací mechanizmus.

K tomu treba dodať, že 21 prieduchov a vnútorný prietok vzduchu odvádzajú dobrú prácu. Prilba umožňuje prúdenie vzduchu cez temeno hlavy, ale v porovnaní s Troy Lee Designs A3 a Smith Forefront 2 neposkytuje až takú ventiláciu v okolí obočia a čela.

Keď sa potíte, dvojdielne polstrovanie odvedie obdivuhodnú prácu pri nasávaní vlhkosti, no zostáva pohodlné.

Aj keď to nie je najhrubšia výstelka, stále je neuveriteľne mäkká a pohodlná na hlave.

Ako sme už spomenuli, tri vopred určené polohy šiltu nie sú tak definované, ako by mohli byť. Uchytenie však zostalo počas testovania dostatočne pevné,  šilt sa počas jazdy nepohybuje ani nerachotí a jeho nastavovanie je jednoduché.

Celkovo, aj keď prilba má niekoľko malých nedostatkov, je ťažké nájsť tak dobrú prilbu v tejto cenovej kategórii.

Vďaka svojej pevnej konštrukcii, skutočne pohodlnému strihu a komfortnému pocitu, navyše s prijateľnou cenou je to prilba, ktorá stojí za zváženie. Na trailoch vyzerá naozaj dobre.

Zhrnutie

Vždy je sympatické vidieť značky, ktoré investujú do cenovo výhodnejších produktov, akým je aj prilba Smith Engage MIPS.

Cena prilby okolo 100 € je dosť, ale vzhľadom na ponúkaný výkon a funkcie si myslím, že je to dobrá kúpa.

Napriek menším nedostatkom hodnotím prilbu veľmi pozitívne.

Kvalita jej spracovania spolu s tým, ako dobre sedí a ako pohodlne sa cítite po celú dobu, čo ju máte na hlave, je to, čo si ma nakoniec získalo. A pomáha aj to, že dobre vyzerá.

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu