Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné/Mestské

Test: Cestná helma Specialized S-Works Prevail 3

Ľahká a prevzdušnená, skvelá prilba aj na tie najteplejšie dni.
Hodnotenie: 4/5
330
Biker
Test: Cestná helma Specialized S-Works Prevail 3

Naše hodnotenie

Ľahký a prevzdušnený model Prevail 3 je takmer dokonalý na horúce letá a dlhé stúpania

+PLUSY

  • Skvelá ventilácia
  • Nízka hmotnosť
  • Úhľadná integrácia MIPS-u
  • Pohodlná aj pri dlhých jazdách

-MÍNUSY

  • Vysoká cena
  • Cez otvory je hlava vystavená slnku

Začiatkom tohto roka Specialized uviedol na trh vynovený model prilby Prevail 3. Specialized sľubuje, že prilba vás udrží v pohode, aj v tých najväčších horúčavách a jazde v horách.

Stručne povedané, S-Works Prevail 3 zaujme najmä svojou ventiláciou a ľahkým dizajnom.

Detaily S-Works Prevail 3

To, čo robí helmu Prevail 3 vyčnievajúcu oproti konkurencii, sú veľké vetracie otvory, ktoré dosiahli vďaka odstráneniu tradičných mostíkov z EPS peny, čím sa efektívne vytvorili priechodné vzduchové kanály. Namiesto penových mostíkov použili tenké výstuže z uhlíkových vlákien a aramidu.

Vďaka tejto technológii dosiahli zvýšenie povrchovej ventilácie až o 24,5 percent oproti S-Works Prevail II Vent.

Otvory tiež nie sú zaťažené integráciou MIPS vďaka použitiu technológie Air Node od švédskeho špecialistu na ochranu pred nárazmi.

Vďaka Air Node je MIPS integrovaný priamo do vnútorného polstrovania, aby sa ušetrila hmotnosť a teoreticky sa zvýšil prietok vzduchu.

Nastaviteľný systém remienkov Tri-Fix poskytuje väčšie pohodlie vďaka novým, tenším 10mm remienkom. Vďaka viacerým vylepšeniam je tak možný široký rozsah nastavenia, ktorý sa môže prispôsobiť rôznym tvarom hlavy.

Na helmu sa dá pridať aj snímač ANGi od Specializedu, ktorý dokáže upozorniť určený kontakt v prípade zisteného pádu.

Jazda s helmou S-Works Prevail 3

Výkon helmy Prevail 3 pri jazde do značnej miery zodpovedá jeho vysokej cenovke.

Extra veľké vetracie otvory umožňujú ľahké prúdenie vzduchu z predných nasávacích otvorov, cez hlavu a von cez zadnú časť.

Nemusíte ísť výrazne rýchlo, stačí ísť 10 km/h a zacítite na hlave chladivý vánok, veľmi podobný pocitu pri jazde bez prilby.

Pri vyššej rýchlosti a najmä v teplých, 30+ teplotách, ponúka prevzdušnenie, ktoré asi momentálne nemá žiadna iná prilba. Prevail 3 posúva odvetranie helmy na inú úroveň.

Veľmi milým prekvapením bolo, že v polstrovaní na čele sa nehromadil pot a pri stlačení sa podarilo vytlačiť len zopár kvapiek.

Ľahká a dobre nastaviteľná

Helma Prevail 3 vo veľkosti M váži 258 g, čo je o 2 g menej ako oficiálne uvádzaná hmotnosť, takže je o kúsok ťažšia ako zopár konkurencieschopných prilieb, vrátane predchodcu tejto prilby.

Malou nevýhodou veľkých otvorov je nedostatok UV ochrany a ak nemáte husté vlasy, tak si určite nezabudnite dať opaľovací krém aj na hlavu.

Systém uťahovania je vynikajúci a dáva prilbe schopnosť efektívne sa prispôsobiť hlave jazdca.

Žiadny systém nie je ideálny pre každého, ale po troche trápenia sa s výškou, šírkou a polohovaním lebečnej opierky, nájdete ideálne nastavenie.

Vnútorná „klietka“ zostane na mieste, aj keď ju dáte dole z hlavy, zbalíte do kufra alebo pripevníte na batoh, čo je veľmi praktické a nemusíte helmu nastavovať pred každou jazdou.

Bezpečnostné zariadenie ANGi je voliteľný doplnok, ktorý sa štandardne nedodáva s Prevail 3.

Prevail 3 má aj veľmi pekný dizajn – má pekné proporcie, takže všetky obavy z neprirodzene vysokej alebo širokej siluety hlavy môžu byť zažehnané.

Spodná časť helmy nad obočím však trochu vyčnieva smerom nadol, čo spôsobuje, že v agresívnej polohe s hlavou sklonenou dopredu, helma zasahovala v hornej časti zorného poľa. Ale nebolo to nič výrazne rušivé.

Pokiaľ ide o cenu, je pochopiteľné, že vysoká cena odradí mnohých potenciálnych zákazníkov. Nie je možné obísť skutočnosť, že ide o jednu z najdrahších prilieb na dnešnom trhu, aj keď celkovo sa ukázalo, že je to skvelá prilba.

Verdikt

Prilba Specialized S-Works Prevail 3 je veľmi pôsobivá v horúcom, vlhkom počasí a horských podmienkach, pre ktoré bola navrhnutá.

Nie je bezchybná, ale ak si to môžete dovoliť, je to špičková prevzdušnená prilba.

Porovnanie cien u rozličných predajcov nájdete na portáli zboží.cz:

 

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu