Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Google mapy aktualizovali plánovač cyklistických trás, tie vás od teraz budú upozorňovať na hustú premávku aj na stúpania

Tieto nové nástroje by mali prispieť k tomu aby ste si pre vás vhodnú cyklotrasu vybrali jednoduchšie.
Matúš Bušík
Google mapy aktualizovali plánovač cyklistických trás, tie vás od teraz budú upozorňovať na hustú premávku aj na stúpania

Zrejme najpoužívanejšia navigácia Google mapy aktualizovala plánovač cyklistických trás, tak aby vám poskytovali viac informácii o zvolenej trase a pomohla vám tak vyhnúť sa zápcham a strmým stúpaniam.

Mapy zobrazujú podrobnejší náhľad možných trás, aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorú z nich si vyberiete na základe väčšieho množstva informácií.

Navrhnutá trasa je Googlom vypočítaná najlepšia trasa na základe údajov z premávky, typu cesty – napríklad akú časť vedie vybraná trasa po cyklotrasách a počtu odbočiek na danej trase.

Výškový profil trasy. Tam kde existuje streetview vám ho google pri odbočkách ponúkne.

Google tvrdí, že aktuálne informácie z dopravy sú transportované do cyklistickej navigácie v Mapách, tým pádom vám umožnia vyhnúť sa zápcham.

Túto funkciu neponúkajú ani tie najlepšie cyklopočítače, preto je na zvážení aké výhody hľadáte a či je pre vás najvhodnejší cyklopočítač, smartfón alebo smart hodinky.

Keďže aktualizácia zahŕňa aspekty najlepších cyklistických aplikácií, navigácia cez Google Mapy s telefónom v držiaku na riadidlách, by mohla byť alternatívou k nákupu nového navigačného zariadenia.

Mapy tiež rátajú s prevýšením na trase a vy si môžete vybrať, či preferujete rovinatejšiu alebo viac kopcovitú trasu. Napríklad pri plánovaní trasy na Strave môžete zvoliť minimálne alebo maximálne prevýšenie.

Na ťažké stúpania a schody by vás mal Google vopred upozorniť.

Google tvrdí, že náhľad trasy zobrazí aj schody a veľmi strmé stúpania, podobne ako v aplikácii Komoot. Ďalšou spoločnou vecou s aplikáciou Komoot je, že sa vám v mapách zobrazí aké percento cesty vedie po cyklotrasách, vedľajších a hlavných cestách.

Novinkou je aj zdieľanie polohy, aplikáciu viete nastaviť tak, aby vás alebo vášho priateľa upozornila, keď prídete na zvolené miesto. Pre cyklistov to môže byť napríklad miesto stretnutia pred výjazdom.

Aktuality

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

09:25 Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Prvá rovinatá etapa má 165 km, prevýšenie len 831 m a očakávame dojazd v hromadnom šprinte. Najväčší favoriti sú Tim Merlier a Olav Kooij.

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Zavrieť reklamu