Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Marianne Vos v tom ako dlho ostane v žltom drese ostáva realistická

V rozhovore sa vyjadruje aj k zaraďovaniu gravel úsekov do cestných pretekov a ponúka pohľad na to aké je to byť v žltom drese.
Matúš Bušík
Marianne Vos v tom ako dlho ostane v žltom drese ostáva realistická

Marianne Vos prešla 4. etapu s prívlastkom gravel bez ujmy a skončila na piatom mieste. Udržala si tak vedúcu pozíciu v celkovej klasifikácii na Tour de France Femmes.

Pretekárka tímu Jumbo-Visma si chce žltý dres udržať čo najdlhšie, zároveň si však uvedomuje, že keď sa preteky tento víkend presunú do hôr, pravdepodobne stratí šancu na celkové prvenstvo.

„Samozrejme, musíte byť realista. Stúpania prichádzajú na rad tento víkend a pretekárky do celkového poradia sú veľmi silné a budú chcieť získať čo najväčší náskok. Cez víkend to bude úplne iný typ pretekania. Zatiaľ si to, že mám oblečený žltý dres nesmierne užívam,“ povedala Vos.

Marlen Reusser z tímu SD Worx vyhrala 4. etapu, na ktorej sa nachádzalo 12 km gravel úsekov a strmé stúpanie. Marianne Vos v tejto etape nestratila sekundy zo svojho náskoku v celkovom poradí, ale povedala, že štastena bola na jej strane, vyhla sa pádu a nepostihli ju ani žiadne mechanické problémy.

Na otázky ohľadom zaradenia gravel úsekov na cestných pretekoch odpovedala, že sú súčasťou cyklistiky.

„Je vždy ťažké vyjadriť sa k tejto téme. Ak sa vám v etape darí a prejdete všetky inkriminované úseky v pohode tak si poviete, že to bolo super. Dnes to bolo v poriadku. Spolu s dievčatami z tímu sme chceli zostať vpredu balíka a stálo nás to dosť energie. Obzvlášť pred gravel sekciami a stúpaniami. V týchto prípadoch potrebujete aj trochu šťastia.“

„Je mi jasné, že pre pretekárky, ktoré majú ambíciu bojovať o celkové poradie to bol ťažký deň a môže to pre ne byť veľmi stresujúca etapa. Ale je to súčasť cyklistiky, dúfam že všetci dnes prišli do cieľa v poriadku,“ dodáva na margo prašnej etapy.

Ako vedúca pretekárka sa musí zúčastňovať na tlačových konferenciách niekoľkokrát denne aj počas svojej regenerácie po výkonoch.

Priznala, že nosiť žltý dres je dôležité a ťažké zároveň. Jej tímoví kolegovia z Jumbo-Visma ešte minulý týždeň podporovali Jonasa Vingegaarda, aby sa stal celkovým víťazom Tour de France, a povedala, že jej poskytli cenné informácie.

„Stále od chlapov počúvame aké je to byť na Tour de France, že ak máte žltý dres máte s ním aj množstvo povinností a nezostáva vám moc času na iné dôležité veci. To je pravda, ale také sú všetky etapové preteky, nielen Tour de France. Snažíte sa sústrediť sa na ďalší deň, to je najdôležitejšie. Náš tím je pre nás veľmi dôležitý, potrebujeme správnu stravu, masáže a kvalitný spánok.“

Piata etapa bude so svojimi 175,6 km najdlhšou v tohtoročnej edícii Tour de France Femmes a dosahuje limity stanovené UCI pre ženské pretekárske etapy.  Marianne Vos v dĺžke etapy pre profesionálny ženský pelotón problém nevidí.

„Je to veľmi dlhá etapa, ale nemyslím si že vytvorí veľké rozdiely medzi pretekárkami, kvôli svojej dĺžke. Všetky pretekárky sú trénované a jazdia na najvyššom leveli, vzdialenosť nie je problém. Čo však môže byť problém je, že pretekáme už niekoľko dní a niektorým možno odídu nohy.“

„Budú to dlhé preteky a všeličo sa môže stať. Šprintérske tímy môžu mať záujem o hromadný dojazd a na druhej strane sa môžu objaviť tímy, ktoré budú chcieť pracovať v úniku. Bude to náročná etapa,“ dodáva na záver rozhovoru.

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu