Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Luca Braidot a Anne Terpstra víťazmi Svetového pohára XCO v Andorre

Braidot sa po týždni opäť raduje z víťazstva, v ženách po 3 rokoch preteky v Andorre ovládla Anne Terpstra.
Matúš Bušík
Luca Braidot a Anne Terpstra víťazmi Svetového pohára XCO v Andorre

Zdroj: Red Bull Content Pool

Nedeľné preteky Svetového pohára XCO v andorskom Vallnorde sa išli na suchej a prašnej trati. Ako prvé sa na trať o 12 vydali ženy.

Veľké hviezdy štartového poľa Loana Lecomte a Kate Courtney sa rozhodli tieto preteky vynechať a venovať sa prípravám na ďalšie zastávky Svetového pohára. Očakávali sa preto tesné súboje a mnohé prekvapenia.

Napriek silnému štartu Laury Stiggerovej to bola holanďanka Anne Terpstra, ktorá si do konca prvého kola vybudovala značný náskok a nevyzeralo to, že sa ho plánuje vzdať.

Zdroj: Red Bull Content Pool

Alessandra Kellerová, ktorá vyhrala piatkové preteky XCC, Austrálčanka Rebecca McConnell a Pauline Ferrand-Prevot z Francúzska sa snažili udržať tempo, ale do konca tretieho kola si Terpstra vytvorila náskok viac ako minútu.

Mladá Mona Mitterwallner z Rakúska sa počas posledného kola predrala na druhé miesto, ale nedokázala sa priblížiť k Anne, ktorá vyhrala vo Vallnorde druhý raz za sebou, keď triumfovala naposledy, keď sa preteky konali v andorrskom meste v roku 2019.

V cieli sme ešte očakávali bitku o tretie miesto, ktoré si nakoniec ustrážila Ramona Forchini pred Laurou Stiggerovou.

31 – ročná holandská pretekárka Anne Terpstra tak vyhrala preteky systémom štart – cieľ a po pretekoch povedala: „Vyhrať bolo naozaj špeciálne. Myslím, že táto trať a nadmorská výška mi naozaj vyhovujú.  Mám rada, keď je horúco a prašno a mám rada technické časti, takže si myslím, že to vyhovuje môjmu spôsobu jazdy.“

Zdroj: Red Bull Content Pool

Mužské preteky štartovali o 14:30 a sľubovali zaujímavý priebeh. Pred týždňom v Lenzerheide sa z premiérového víťazstva tešil Luca Braidot, ktorý tu chcel dokázať, že to nebola iba náhoda. Zbytok štartového poľa na čele s legendou Ninom Schurterom mu to však nechceli nechať zadarmo.

Švajčiarske eso a víťaz piatkového XCC sa na štart bohužiaľ nepostavil keďže večer predtým ochorel.

Veľký favorit Nino Schurter nevedel v prvom kole nájsť potrebnú rýchlosť, na to aby sa udržal na špici a k lepšiemu výsledku musel zahájiť stíhaciu jazdu až z priebežnej 11. priečky.

Počas niekoľkých nasledujúcich kôl dokázal Braidot držať krok s Davidom Valerom Serranom a lídrom Vladom Dascăluom, pričom trojica sa odsunula od zvyšku poľa.

Zdroj: Red Bull Content Pool

Vlad Dascălu sa však začal v štartovom poli prepadávať nižšie, čo bolo spôsobené technickými problémami. To umožnilo Braidotovi preraziť a zabezpečiť si druhé víťazstvo v rade.

Valero Serrano sa udržal na druhom mieste, zatiaľ čo Nino Schurter predviedol ďalšiu z jeho neuveriteľných stíhacích jázd, aby si zabezpečil konečné 3. miesto na pódiu.

Braidot po pretekoch povedal: „Nemôžem tomu uveriť. Tento týždeň bol pre mňa úplne úžasný. Po dvoch víťazstvách vo Svetovom pohári v rade sa teraz cítim neuveriteľne sebavedomý a teším sa na ďalšie preteky v Snowshoe.“

Muži:

  1. Luca Braidot
  2. David Valero Serrano
  3. Nino Schurter

Ženy:

  1. Anne Terpstra
  2. Mona Mitterwallner
  3. Ramona Forchini

Kompletné výsledky nájdete na stránke:

https://mtbdata.com/comp/mercedes-benz-uci-mtb-world-cup-xcoxccdhi-15-jul-17-jul-2022-vallnord-pal-arinsal/results

Aktuality

10:23 Birell BikeFest 2024: Zoznam všetkých testovacích bicyklov.

Vyberte si z viac ako 300 testovacích bicyklov od 27 značiek. Birell BikeFest sa uskutoční počas víkendu na prelome mája a júna.

Včera 17:40 Len 22-ročný Georg Steinhauser vyhral po 34 km sóle horskú 17. etapu Giro d’Italia.

Steinhauser si pripísal svoje prvé profesionálne víťazstvo na vrchole stúpania Passo Brocon. Druhý skončil Tadej Pogačar, ktorý si opäť navýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie a za ním finišovali v spoločnej skupine Antonio Tiberi, Geraint Thomas, Daniel Martínez, Einer Rubio a Romain Bardet.

Včera 11:40 Nahnevaný Ben O’Connor o Giro d’Italia: Sú to jedny z najhoršie zorganizovaných pretekov.

„Rád by som ho videl vysadnúť na bicykel, odštartovať etapu a zistiť, aká je jeho odpoveď,“ povedal Austrálčan o šéfovi Gira v reakcii na chaos na štarte 16. etapy, ktorú napokon organizátori výrazne skrátili pre chladné počasie, sneženie a dážď v pôvodnom mieste štartu.

Včera 10:58 Dokumentárny film o Michalovi Marošim uvidíte už čoskoro v Bratislave aj na BikeFeste v Kálnici.

Dokument Ten, co slaví každý den nie je len obyčajný športový dokument, ale ide o portrét človeka, ktorý stál nespočetnekrát na hrane medzi životom a smrťou.

Včera 09:29 Wout Van Aert nie je v najlepšej forme, ale potvrdil návrat na preteky a odštartuje na etapáku v Nórsku.

Van Aert utrpel v marci pri páde na klasike Dwars door Vlaandren početné zranenia – sedem zlomených rebier, kľúčnu kosť a prasknutú hrudnú kosť. Zrušil štart na Giro d’Italia, no zotavuje sa a mohol by sa zúčastniť na Tour de France.

Zavrieť reklamu