Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Rocky Mountain Slayer 730 MSL

Stiera hranice.
Hodnotenie: 3.5/5
Biker
Test: Rocky Mountain Slayer 730 MSL

Naše hodnotenie

Slayer je rýchle, moderné enduro s nastaviteľnou geometriou, ktoré znesie aj tvrdé jazdenie v bikeparku, no vzhľadom na osadené tlmenie vás bike v rozbitom teréne vytrápi.

+PLUSY

  • Systém Ride-4 je funkčný, ľahko sa používa a reálne mení ovládanie biku a jeho správanie
  • Geometria je zvolená dobre a prejav systému Smoothlink pri šliapaní je vynikajúci

-MÍNUSY

  • Tlmič v kombinácii so systémom odpruženia jazdca v rozbitom teréne vytrasie
  • Hlavová rúrka je relatívne dlhá (140 mm vo veľ. L), takže kokpit sa nedá posunúť nižšie

Slayer nie je v ponuke značky Rocky Mountain ničím novým. Jeho  najnovšia inkarnácia posúva možnosti tohto modelu na úplne novú úroveň. Ide totiž o bike, ktorý je od základu prekopaný, čo úspešne stiera hranicu medzi endurom a freeridom.

Všetko po novom

Základom nového Slayera je celokarbónový rám so zdvihom 165 mm postavený na 27,5“ kolesách. Ten je vybavený BOOSTovým rozmerom osiek, nastaviteľnou geometriou pomocou patentovaného systému Ride-4 a namiesto puzdra v uchytení tlmiča využíva veľké priemyselné ložiská na zníženie trenia a opotrebenia.

Z hľadiska čísel stavili kanadskí konštruktéri na momentálny trend dlhých a položených geošiek. Hlavový uhol na úrovni 64,75°, reach 444 mm a zadná stavba o dĺžke 430 mm vo veľ. L v najnižšom nastavení hovoria jasnou rečou.

Slayer má pomerne ostrý sedlový uhol 73,75° (resp. 74,85°) a celkovo krátku sedlovú rúrku. Zaujímavosťou rámu je tiež osadenie čapu v spodnej kyvke. Napriek tomu, že systém sa volá Smoothlink, ide o modifikovaný štvorčap, ktorý sa od iných modelov značky viditeľne líši.

Čiastočné obmedzenia

Označenie 730 označuje najnižšiu verziu spomedzi ponúkaných úrovní výbavy. Zvolené komponenty teda nepatria do top levelu, no zároveň poskytujú všetko, čo od moderného enduráka očakávate.

Pohon zabezpečil SRAM modelom NX, teda vstupnou bránou do sveta jednoprevodníkov. Radenie nie je také čisté a presné ako pri drahších modeloch, no svoju funkciu plní a pomocou 32-zubového prevodníka a 11-kolovej kazety sa dostanete takmer všade.

Podobné to je aj s tlmičom a vidlicou. Yari RC je konštrukčne pevná vidlica, ktorá sa neprepadáva do zdvihu, no lepšia tlmiaca patróna z Lyrika jej citeľne chýba.

Tlmič sa dá uzamknúť, no nemá expanzku a pohlcovanie nárazov v rozbitom teréne nepatrí k jeho silným stránkam. Pochváliť však musíme dobre zvolený kokpit Race Face a tiež robustné plášte Maxxis DHF Wide Trail.

Rýchlo a zbesilo

Slayer nám prekvapivo najviac vyhovoval, keď mal geometriu nastavenú strmšie. Úplne položený bol totiž ťažkopádny, čo však oceníte na naozaj strmých tratiach.

Tu musíme spomenúť systém Ride-4. Vďaka nemu je úprava geometrie rýchla a jednoduchá, takže bike si viete zmeniť podľa profilu trate aj počas enduro pretekov.

Zmena je skutočne citeľná a so zdvihom 170/165 mm sa vie Slayer správať ako rýchly a agilný trailbike, ale aj ako robustný freeriďák do bikeparku. Smoothlink funguje efektívne a Slayer ide do kopca skutočne dobre vzhľadom na zdvih a celkovú geometriu.

Práve schopnosť efektívne zrýchľovať pri šliapaní nás prekvapila najviac. Čakali sme lenivejší bike a do kopca trápenie, no opak bol pravdou, a to aj s úplne otvoreným tlmičom. Na druhej strane, v rozbitom teréne sme od Slayera čakali viac.

Tlmiace jednotky totiž nestíhali možnostiam geometrie. Tá vás vyslovene vyzýva jazdiť agresívne, no hneď ako začnete brzdiť a tlačiť do biku v nerovnostiach, bike stráca grip, tlmenie sa zasekáva a nárazy prenáša priamo na jazdca.

Pri tvrdej jazde vás teda bike vytrasie, čo zhoršuje jeho ovládanie aj celkový dojem.

Špecifikácia

  • Rám: SMOOTHWALL™ karbón C13, zdvih 165 mm
  • Vidlica: RockShox Yari RC, zdvih 170 mm
  • Tlmič: RockShox Deluxe Debonair RT
  • Pohon: radenie/prehadzovač SRAM NX, kľuky SRAM NX, prevodník 32 z
  • Kolesá: ráfiky Alex Volar 3.0 Tubeless Compatible, Rocky Mountain Boost 15 mm vpredu a Sram M746 Boost 148 mm vzadu, plášte Maxxis DHF 27,5 x 2,5“
  • Brzdy: Sram Guide R, kotúče 203/180 mm
  • Rajdy/predstavec: Race Face Chester,  780 mm/Rocky Mountain AM, 60 mm
  • Sedlovka/sedlo: Race Face Turbine Dropper/WTB Volt Race
  • Hmotnosť: 14,1 kg (vo veľ. L)
  •  www.bikeaction.cz

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu