Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Egan Bernal už trénuje na bicykli a pretekať by mohol ešte tento rok, hovorí tréner

Síce ešte nebicykluje po cestách, ale stacionárny bicykel už vymenil za svoj pretekársky a pedáluje na trenažéri.
Martin Sarvaš
Egan Bernal už trénuje na bicykli a pretekať by mohol ešte tento rok, hovorí tréner

Rehabilitácie zraneného Egana Bernala idú zatiaľ veľmi dobre. Nedávno ešte len začínal s chôdzou, v polovici februára už pedáloval na stacionárnom bicykli a teraz ho už vymenil za svoje pretekárske Pinarello, ktoré má pripojené k trenažéru.

Nebicykluje síce ešte vonku na cestách, ale každopádne je skvelé vidieť Bernala opäť na bicykli s úsmevom na tvári. Bernalov tréner dokonca pripustil, že by sa mohol vrátiť na preteky ešte v sezóne 2022.

Tréner tiež zdôraznil, že najdôležitejšie je momentálne zahojenie chrbátu, pretože koleno a bedrové kĺby sú už v poriadku.

Kolumbijský cyklista utrpel 25. januára početné zlomeniny, ktoré si spôsobil po zrážke s autobusom počas tréningu s tímovými kolegami z Ineos Grenadiers.

Prečítajte si tiež

Bernal utrpel 20 zlomenín, vrátane 11 rebier, a potvrdil aj poškodenie oboch pľúc. Podstúpil tri rôzne operácie na fixáciu zlomenej stehennej kosti a kolenného kĺbu a na stabilizáciu hrudnej a krčnej časti chrbtice.

Egan Bernal pri nehode takmer prišiel o život a mal 95-percentnú pravdepodobnosť paralýzy, takže fakt, že ho môžeme opäť vidieť na bicykli, je veľmi pozitívnou správou.

Trénerovi Egana Bednala položili otázku, či by sa mohol vrátiť do konca aktuálneho ročníka: „Ak by sme mali premýšľať o štandardných časoch potrebných na zotavenie, odpoveď by bola nie.“

„Egan je však športovec na vrcholovej úrovni a jeho regeneračné schopnosti sú tiež nadpriemerné. Túto možnosť by som neodmietol ani bez toho, aby som si to stanovil ako pevný cieľ – je to možnosť, ktorá existuje. Pracuje na tom, aby sa čo najskôr vrátil a je to možné. Môže to byť rok 2023, ale aj koniec tohto roka. Nesmieme to vylúčiť, ani zďaleka nie.“

„Vždy som povedal tímovému lekárovi: áno, verím, že sa vráti na najvyššiu úroveň. Viem, že to, čo hovorím, nemá žiadny vedecký základ, pretože nemôžete vedieť, čo sa stane,“ pokračoval.

„Ale vidím, ako pracuje, a keď opäť dosiahne silnú muskuloskeletálnu stabilitu, môže byť dokonca schopný opraviť určitú dekompenzáciu, ktorá tam bola predtým, a byť vyrovnanejší.“

„Je motivovaný a má neskutočnú túžbu vrátiť sa. Bude silnejší aj po psychickej stránke. Netreba zabúdať, že na ceste, ako je táto, sa nie vždy zlepšíte, občas sa môžu vyskytnúť malé bolesti, chvíľky únavy, pár krokov vzad. Našťastie, doteraz neboli žiadne problémy,“ povedal.

„Rany sa mu zahojili, a tak bude môcť cvičiť v bazéne, robiť vodoliečbu. Viac ako čokoľvek iné záleží na jeho chrbte, pretože koleno a bedrové kĺby sú už v poriadku.“

„Kúsok po kúsku vie šliapať do pedálov v sede. Nie je schopný vyjsť na cesty, ale na upravenom bicykli bude môcť jazdiť doma v pohodlnej ergonomickej polohe.“

„Hádajte, kto je späť na bicykli a cíti sa ako chimba!“ napísal Bernal na svojom instagrame.

„Pokiaľ existuje viera, všetko je možné. A chcem vám povedať, že keď niečo naozaj chcete, nie je nič iné, len to stojí za to.“

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu