Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Specialized Epic Evo

Ešte epickejší zážitok.
Hodnotenie: 4.5/5
5 399
Biker
Test: Specialized Epic Evo

Naše hodnotenie

Nový Epic Evo posúva už teraz vysoko nastavenú latku štandardného Epicu ešte o poriadny kus ďalej.

+PLUSY

  • Systém Brain
  • Efektivita odpruženia a schopnosť zrýchľovať
  • Celkové spracovanie a dizajn

-MÍNUSY

  • Malý zadný kotúč
  • Prejav pri aktivácii Brainu môže niekomu prekážať
  • Osky na inbus

Na začiatku tohto roka sme testovali nový Specialized Epic, ktorý si nás získal predovšetkým výbornou efektivitou a vzhľadom na XC zameranie aj značne zábavným prejavom. Pri novej verzii Epicu sme preto mali len tie najvyššie očakávania.

Rám

Model Evo vychádza zo štandardného Epicu. To znamená, že dostanete identický celokarbónový rám so zdvihom 100 mm vybavený tlmičom Micro Brain od Rock Shox. Ten využíva technológiu Autosag, ktorá umožňuje rýchle a jednoduché nastavenie správneho sagu.

Čisté línie nenarúšajú ani bowdeny, ktoré sú vedené vnútrom rámu. Oproti štandardnému modelu je Evo vybavené teleskopickou sedlovkou X-Fusion so zdvihom 125 mm.

Špeciálna je aj použitá farebná kombinácia, ktorá podľa nášho subjektívneho názoru biku naozaj neskutočne svedčí.

Komponenty

Zameraniu nového Epicu Evo zodpovedá aj zvolená výbava. Karbónové kolesá Roval s vnútornou šírkou 25 mm sú obuté do širších plášťov v rozmeroch 29 x 2,3“.

Rozumne zvolené sú aj 750 mm rajdy Specialized upevnené do 80 mm predstavca. Trošku nevýrazne sa v teste prejavovali brzdy Sram Level TL, ktoré sú kombinované so 180 mm kotúčom vpredu a len 160 mm kotúčom vzadu.

O pohon sa stará rad Sram GX Eagle s rozsahom kazety 10 – 50 zubov, na kľukách Truvativ Stylo Dub je upevnený 32-zubový prevodník.

Vidlica Fox Stepcast 34 zo série Performance so zdvihom 120 mm ponúka okrem nastavenia rýchlosti odskoku aj možnosť viacstupňového pritvrdenia, technológiu Brain v nej však nenájdeme.

Jazda

Práve použitie vidlice Fox s vyšším zdvihom sa podpísalo aj pod zmenu geometrie. Hlavový uhol má vďaka nej teraz veľkosť 68,5o, reach je o 10 mm kratší a rázvor narástol o 7 mm.

Na papieri sa tieto zmeny možno zdajú byť malé, no spolu s použitými komponentmi v praxi znamenajú obrovský posun najmä v oblasti stability. Epic Evo pritom nestratil nič zo svojej dych berúcej ochoty zrýchľovať.

Veľkú zásluhu na tom má okrem ľahučkých karbónových kolies aj tlmič s technológiou Brain, ktorý fungoval skutočne presvedčivo. Na rovinkách a v stúpaniach zadná stavba značne stuhne, vďaka čomu bike okamžite reaguje na zašliapnutie do pedálov.

Hneď ako s ním vletíte do rozbitejšieho terénu, tlmič sa otvorí a začne využívať plný rozsah svojho zdvihu. Epic napriek vysokej stabilite ostával aj v zatvorených zákrutách obratný a ochotne sa vrhal aj do väčších skokov.

Na istote značne pridáva aj teleskopická sedlovka, ktorá fungovala bez výhrad, no prijali by sme u nej vyšší zdvih. Jediným komponentom, ktorý v nás vyvolával zmiešané pocity, tak ostali brzdy.

Malý zadný kotúč sa pri rýchlej jazde po trailoch veľmi rýchlo prehrieval a brzdy tak strácali účinnosť. Tu by sme pokojne obetovali pár gramov navyše a vymenili ho za väčší.

Epic Evo naplnil všetky očakávania, ktoré sme mali, v mnohých ohľadoch ich dokonca prekonal. Vďaka drobným zmenám je tento rýchlik skutočne vhodný na masochisticky dlhé výjazdy či maratóny. V sedle sa pritom po celý čas budete cítiť komfortne a užijete si s ním aj poriadnu porciu zábavy.

Špecifikácia
  • Rám  Fact 11 m celokarbónový
  • Vidlica Fox Stepcast 34/120 mm
  • Tlmič Rock Shox Micro Brain 100 mm
  • Pohon Sram GX (1 x 12)
  • Kolesá Roval Control Carbon, plášte Ground Control/Fast Trak 2,3“
  • Brzdy Sram Level TL (180/160 mm)
  • Rajdy/predstavec Specialized 750 mm/Specialized XC
  • Sedlovka/Sedlo X-Fusion Manic, 30,9 mm/Body Geometry Phenom Comp
  • Hmotnosť 12,3 kg (veľkosť L, bez pedálov)
  • www.specialized.com

 

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu