Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na Slovensku bude už čoskoro možnosť zníženej DPH pre bicykle a elektrobicykle

Asociácia slovenských výrobcov a dovozcov bicyklov a bicyklových komponentov SLOVYBI vyzvala príslušné orgány na Slovensku, aby využila túto novú možnosť.
Martin Sarvaš
Na Slovensku bude už čoskoro možnosť zníženej DPH pre bicykle a elektrobicykle

Cropped shot of shop owner giving a handshake to a customer after selling a bicycle.

Rada Európskej únie dosiahla 7. decembra dohodu o aktualizovaných pravidlách pre sadzby DPH. Podľa nových pravidiel budú môcť členské štáty únie uplatňovať znížené sadzby DPH na dodanie, prenájom a opravu bicyklov vrátane elektrobicyklov, informovala Konfederácia európskeho cyklistického priemyslu (CONEBi).

CONEBI, Európska cyklistická federácia (ECF), Organizácia pre európsky cyklistický priemysel (CIE), a tiež aj Asociácia slovenských výrobcov a dovozcov bicyklov a bicyklových komponentov (SLOVYBI) vítajú tento krok, ktorý má potenciál urobiť bicykle dostupnejšími pre zákazníkov v celej Európe a môže dať cyklistike ďalší impulz.

Európska komisia zverejnila návrh reformy sadzieb DPH už začiatkom roka 2018. Podľa tohto návrhu mohli využívať zníženú alebo nulovú DPH konvenčné bicykle a elektromobily, ale elektrobicykle tam nezahrnuli.

Elektrobicykle boli vtedy kategorizované popri doprave poháňanej palivom, ropou a plynom ako prostriedok, na prepravu ktorého povinná štandardná sadzba DPH by bola vo výške aspoň 15 %.

Prečítajte si tiež

Po zverejnení návrhu, ECF a CONEBI začali spoločné úsilie o to, aby boli elektrické bicykle zaradené aj do zoznamu tovarov, na ktoré môžu členské štáty EÚ uplatňovať znížené sadzby. Medzitým niektoré členské štáty ako Belgicko prijali legislatívu, ktorá by zaviedla znížené sadzby DPH na všetky typy bicyklov hneď, ako to umožní rámec DPH Európskej únie, a tým podporili požiadavky cyklosektora na európskej úrovni.

Všetky doterajšie snahy sa teraz zúročili. Vo všeobecnom prístupe Rady EÚ k revízii smernice EÚ o sadzbách DPH sa vlády členských štátov dohodli, že do zoznamu tovarov zaradia predaj, prenájom a opravu bicyklov, na ktoré možno uplatniť znížené sadzby DPH, a to výslovne vrátane elektrobicyklov.

Po vydaní nezáväzného stanoviska parlamentu k návrhu Rada formálne prijme smernicu. Potom bude možné, aby členské štáty zaviedli zníženie DPH na bicykle a e-bicykle.

Asociácia slovenských výrobcov a dovozcov bicyklov a bicyklových komponentov SLOVYBI vyzvala aj príslušné orgány na Slovensku, aby využila túto novú možnosť.

Generálny riaditeľ CONEBI Manuel Marsilio uviedol: „Od začiatku tejto kampane s ECF v roku 2018 uplynula dlhá cesta, ale konečne vidíme hmatateľný výsledok.

„Toto legislatívne rozhodnutie v rámci reformy sadzieb DPH otvára jedinečnú príležitosť pre vlády v Európe ďalej podporovať cyklistiku veľmi prakticky. Teraz sa tešíme na konkrétne zníženia DPH vo všetkých krajinách EÚ a podporíme neoceniteľnú prácu našich národných členských asociácií, dodal Marsilio.

Prečítajte si tiež

Generálna riaditeľka ECF Jill Warren sa vyjadrila: „Veľmi vítame výsledok rokovaní v Rade o revíziu sadzieb DPH v EÚ. Zahrnutie predaja, požičiavania a opravy konvenčných aj elektrických bicyklov do zoznamu tovarov, na ktoré možno uplatniť znížené sadzby DPH, pridáva k súborom nástrojov členských štátov na podporu cyklistiky mocný nástroj a môže prispieť k tomu, aby sa cyklistika stala ešte dostupnejšou pre občanov.“

„Tento výsledok opäť ukazuje dôležitosť dlhodobej, dobre zabezpečenej a profesionálnej obhajoby cyklistického sektora na národnej a európskej úrovni. Práca môže byť pomalá a vysoko technická, ale dosah je potenciálne obrovský,“ povedal generálny riaditeľ CIE Kevin Mayne.

„Keď sa táto kampaň začala, CIE bol dobrovoľný priemyselný klub podporujúci ECF a po prechode bolo absolútnou prioritou zabezpečiť, aby tieto prebiehajúce kampane boli správne financované a aby sme boli koordinovaní s našimi kolegami. Dnes vidíme ďalší úspech z týchto partnerstiev a ďalšie ešte prídu,“ dodal Kevin Mayne.

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu