Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Nezaradené

Poďme sa zamyslieť nad veľkosťami a tvarom prilieb

Pretože označenie veľkosťami S, M a L jednoducho nestačí.
Biker
Poďme sa zamyslieť nad veľkosťami a tvarom prilieb

Kupovali ste si v poslednom čase novú prilbu? Ak áno, nie je potrebné zdôrazňovať, že takzvaná „medium“ veľkosť od jednej spoločnosti nemusí byť rovnaká ako „emko“ od inej značky, aj keď obe majú rovnaké označenie.

Zdá sa to možno trochu jednoduché, ale existuje jeden spôsob, ako tento problém vyriešiť.

Zdá sa, že bežný systém určovania veľkosti prilieb s tromi škrupinami (alebo bohužiaľ niekedy len s dvomi) väčšinou funguje pomerne dobre, najmä v spojení s modernými retenčnými mechanizmami. Napríklad nová prilba Giro Synthe pokrýva pomerne široký rozsah obvodu hlavy od 51 do 63 cm.

Napriek tomu, že retenčné systémy zvládajú toho veľa a je pekné, že spoločnosti zvyčajne spájajú svoje veľkostné označenie s číselnými hodnotami, tieto čísla vám však nepovedia nič o tom, ako sú prilby tvarované.

Napríklad hlava jedného človeka s 60-centimetrovým obvodom môže mať úplne iný tvar ako hlava iného bikera a napriek tomu by sa podľa veľkostných tabuliek väčšiny spoločností vyrábajúcich prilby obaja zmestili do prilby veľkosti L.

Všetky tieto prilby sú označené ako veľkosť „small“, ale všetky sedia inak:

Pred nejakou dobou sme narazili na webovú stránku japonskej spoločnosti Kabuto, ktorej prilby údajne lepšie sedia na typicky guľatejších hlavách ázijských bikerov.

My zjavne nezapadáme do tohto typu, ale napriek tomu, je to prvýkrát, čo sme videli, že nejaká spoločnosť výslovne upozorňovala na tvar svojich prilieb – a keby Kabuto túto vlastnosť neuviedla, potenciálni kupujúci by boli v neistote, či by im mohli sedieť.

Skúsme to teda takto: čo keby spoločnosti popri číselnom rozsahu obvodov jednotlivých veľkostí prilieb uviedli aj rozmery, ktoré popisujú relatívnu vnútornú dĺžku a šírku týchto veľkostí? Príklad je v tabuľke:

Prilba Veľkosť Zmeraná dĺžka   Zmeraná šírka Pomer dĺžka/šírka
Bontrager Velocis S, 51-57cm 212mm 160mm 1.325
Giro Aeon S, 51-55cm 202mm 162mm 1.247
Louis Garneau Course S, 52-56cm 207mm 164mm 1.262
POC Trabec S, 51-54cm 207mm 163mm 1.270
Specialized Propero II S, 51-57cm 213mm 163mm 1.307

Všetky tieto prilby majú veľkosť „small“ s veľmi podobným rozsahom obvodu, ale sedia úplne odlišne, ako ukazujú vypočítané pomery dĺžky a šírky.

Z týchto piatich príkladov používa prilba Giro guľatejší tvar škrupiny, tesne za ňou nasledujú prilby Louis Garneau a POC. Na druhej strane, Bontrager aj Specialized sú výrazne oválnejšie a vzhľadom na podlhovastú hlavu sedeli lepšie.

Obvod hlavy tvorí len jednu časť skladačky

Bez týchto informácií by sme v podstate len hádali, aká škrupina by sa najviac približovala konkrétnemu tvaru hlavy – rovnako ako ktokoľvek iný, kto by si chcel kúpiť novú prilbu.

Tieto informácie by zjavne najviac pomohli ľuďom, ktorí nakupujú cez internet, ale aj zákazníci, nakupujúci  v kamenných predajniach by si mohli aspoň zúžiť zoznam značiek, z ktorých budú vyberať, pred tým než prejdú obchody po celom meste.

Zatiaľ chýbajú údaje, na základe ktorých by sa dalo tvrdiť, že lepšie sediaca prilba by vás ochránila lepšie ako prilba, ktorá nesedí celkom dobre (intuitívne sa však dá predpokladať, že prvý prípad je lepší).

Všetci však budeme spokojnejší v prilbe, ktorá pocitovo lepšie sedí na hlave, ako v prilbe, ktorá sa musí prispôsobovať a nastavovať, aby správne plnila svoju funkciu a aby sme predišli procesu pokus – omyl, aby sme vybrali tú správnu.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu