Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Iónový rozprašovač vyženie koronavírus

Boj proti koronavírusu sa stal jednou z hlavných výziev vedcov z celého sveta. Výskumná skupina spoločnosti ASBIS prišla na nový spôsob, ako sa pred ním ochrániť. Na zničenie vírusu chce použiť metódu rozptyľovania iónov.
Biker
Iónový rozprašovač vyženie koronavírus

Nový koronavírus (SARS-CoV-2) je typickým predstaviteľom obalených RNA vírusov a prenáša sa hlavne vzdušnými kvapôčkami. To je základom myšlienky, aby sa v boji proti tomuto vírusu použila ionizačná technológia.

 Vírus sa ničí poškodením obalu

Ako to funguje? Koronavírusy majú tvar gule s priemerom 125 nm a majú membránu pokrytú hrotmi. Aby sme vírus zničili, musíme poškodiť jeho membránu, teda jeho obal. Negatívne nabité ióny niektorých kovov (napríklad draslíka a platiny) môžu byť priťahované kladne nabitými časťami membrány a vtedy dôjde k reakcii, ktorá zničí obal vírusu.

Ak sa teda vzduch jednoducho nasýti iónmi pomocou ionizátora, treba už „len“ vytvoriť potrebné skupiny iónov na vznik stabilnej látky – ionizovaného kompozitu.

V skutočnosti ide o prvý stupeň iónového difúzora, ktorý umožňuje použiť vysokonapäťové výboje s nízkym výkonom, aby sa tieto ióny rozprášili do vzduchu. Výhodou je, že je stabilný v širokom rozmedzí teplôt a nereaguje so vzduchom ani s vodou.

Ióny rôznych kovov pôsobia na membránu vírusu a ničia ho, pričom nemajú žiadne negatívne dôsledky pre človeka.

Vytvorenie tohto materiálu trvalo niekoľko mesiacov – výsledkom je kompozitný iónový gél v pórovitej štruktúre pokrytý polymérnym plášťom s veľkou kryštálovou mriežkou, ktorý je dostatočne stabilný a nezabráni emisii iónov pri vystavení elektrickým výbojom vysokého napätia.

Na zabezpečenie fungovania druhého stupňa – uvoľňovania iónov do vzduchu – sa iónový gél umiestni do dvoch tabliet, ktoré sú oddelené vzduchovou vrstvou a vytvárajú katódu a anódu rozptyľovača iónov. Keď je kapsula naplnená materiálom, polymér reaguje so vzduchom, pričom vzniká porézny materiál, ktorý absorbuje iónový roztok.

Účinnosť dokázaná v laboratórnych testoch

Vyvinutá technológia preukázala svoju účinnosť v laboratórnych testoch. Použili sa dve testovacie skupiny epitelových buniek (podobné ako v ľudských prieduškách). Obe boli uložené na substrátoch, zatiaľ čo iba prvý substrát bol ošetrený rozptyľovačom iónov.

S výkonom iba 10 W dokáže zariadenie vytvárať iónový mrak s priemerom až dva metre, v rámci ktorého ničí vírusy.

Vo štvrtý deň sa zaznamenal v tejto skupine výskyt iba 8 % infikovaných buniek, zatiaľ čo v ostatných bolo viac ako 50 % buniek infikovaných vírusom. Ak vypočítame účinnosť v číslach, dostaneme asi 92 % – vynikajúci výsledok.

Takéto riešenie by teda bolo veľmi užitočné nielen v domácnostiach, ale aj v kanceláriách, reštauráciách, hoteloch, fitnescentrách, v dopravných prostriedkoch, ambulanciách, lekárňach a na iných verejných miestach, ako sú úrady, školy a škôlky.

www.vitarian.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu