Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: Ako whipovať

Whipy nemajú žiaden iný zmysel, než vyzerať dobre. A presne preto vás ich naučíme.
Biker
Návod: Ako whipovať

Dobrý whip – vyhodenie zadného kolesa do strany – je štýlovejší ako 8 z 10 náročnejších trikov. Správny whip pozostáva z jedného plynulého pohybu, ktorý sa začína ešte na zemi.

Skúste zistiť, do ktorej strany vám whip príde prirodzenejší. Niektorí jazdci preferujú whipovať do tej strany, kde majú prednú nohu, iní presne naopak. Ide teda len o osobné preferencie.

Ak chcete whipovať doľava (vytlačiť zadné koleso doprava), nadíďte si na skok sprava, aby ste si urobili miesto na zarezanie bicykla. Pred odrazom nasmerujte bicykel doľava, ako keby ste chceli dopadnúť naľavo od dopadu.

Na samotnom odraze zarežte bicykel späť doprava, a keď bicykel opustí povrch zemský, preneste ťažisko doprava, rajdy pritiahnite k sebe a zadné koleso vytlačte nohami do ľavej strany.

Na vyrovnanie bicykla preneste hmotnosť späť doľava a dopredu. Strmšie odrazy a dopady sú preto na whipovanie vhodnejšie – môžete výraznejšie preniesť hmotnosť dopredu a bicykel tak napikovať do odrazu.

Poloha s predným kolesom nižšie ho prirodzene vyrovná späť. Najčastejšou chybou pri pokuse o whipy je odrážanie sa rovno. Ak bicykel nemá žiadnu zotrvačnosť do strany, bude letieť rovno a nepodarí sa vám ho dostať bokom.

Ďalšie tipy:

Plných 90 stupňov

Ak chcete bike vo vzduchu dostať úplne bokom, musíte ho veľmi agresívne zarezať na odraze. Choďte na to postupne a vždy skúste o niečo rýchlejší nájazd s výraznejším zatočením na odraze.

Voľné pedále

Flaty sú na učenie whipov o niečo vhodnejšie. Pri whipovaní totiž mierne natáčate chodidlá, a tak sa môže stať, že vám nášľapné pedále vypnú. Náhodné vypnutie pedála uprostred skoku vás prekvapí oveľa menej, ak už ste sa naučili whipovať na voľňákoch.

Lavice

Na učenie whipov sú najvhodnejšie široké lavicové skoky, teda s vyplnenou medzerou medzi odrazom a dopadom. Nájdete ich napríklad v bikeparkoch. Široké preto, aby ste mohli bike výraznejšie zarezať na odraze a až tak neriešiť, či sa trafíte do dopadu, a lavice preto, aby ste nemuseli až tak riešiť, či trafíte presne do dopadu.

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu