Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Lukáš Kubiš sa stal celkovým víťazom etapových pretekov Grand Prix Chantal Biya v Kamerune

Dve etapy vyhral a raz skončil tretí. Okrem žltého dresu získal aj bol najlepší aj v bodovacej súťaži i v súťaži o najlepšieho mladého jazdca.
Martin Sarvaš

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Prvé víťazstvo v celkovom poradí si z etapových pretekov Grand Prix Chantal Biya (UCI 2.2) prináša Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Okrem žltého trička získal aj víťazstvo v bodovacej súťaži (zelený dres) i v súťaži o najlepšieho mladého jazdca (biely dres).

Počas piatich dní až dvakrát preťal cieľovú pásku ako víťaz a raz finišoval tretí. Celkovo si tak pripísal 56 bodov UCI. Ďalších 10 bodov si prináša jeho tímový kolega Adam Foltán za 6. miesto v celkovom poradí. Tým pádom sa naši mladíci postarali o základ bodov pre budúcoročné Ncupy a majstrovstvá sveta v kategórii U23.

Šesťčlenná zostava slovenských reprezentantov v zložení Lukáš Kubiš, Adam Foltán, Pavol Rovder, Filip Merta, Martin Gavenda a Dávid Kaško má úspešne za sebou päťetapové preteky Grand Prix Chantal Biya v Kamerune.

Dobrú pozíciu do celkového poradia si Kubiš zabezpečil už v prvej etape, kde získal 3. miesto. Víťazstvom v druhý deň sa v celkovom poradí posunul o priečku vyššie.

Tretí deň nemali naši chalani šťastie a finišovali až v druhej desiatke, zelený i biely dres však Kubiš uchránil. Po víťaznej štvrtej etape, v ktorej preťal cieľovú pásku so sedem minútovým náskokom malej skupiny sa obliekol aj do žltého dresu a ten s pomocou tímových kolegov udržal až do záveru.

„Som veľmi rád, že sa to podarilo a žltý dres mi ostal po poslednej etape. Je to moje prvé celkové víťazstvo. Musím sa poďakovať chalanom za veľkú podporu. Nie je to len moje víťazstvo, ale najmä ich. Dnes navyše pracovali aj ako tím so žlťákom. Celý deň odtiahli. Bez nich by som to určite nezvládol. Ďakujem za podporu všetkým a, prosím, fandite nám naďalej,vyjadril radosť po skončení pretekov Lukáš Kubiš.

„Ako už tradične na konci sezóny sme sa zúčastnili pretekov Grand Prix Chantal Biya. Dôvod je vcelku jednoduchý, chceli sme u mladých jazdcov využiť formu z prípravy k pretekom Okolo Slovenska a MS, dať im šancu zapretekať si ešte v teple v čase, kedy u nás už bojujeme s chladným počasím,“povedal Martin Fraňo, športový riaditeľ.

„A samozrejme, majú možnosť získať i pretekové skúsenosti, v tomto je každý štart pre nich dobrý. A aj sa toho celkom chopili, boli aktívni, pretekali dobre ako tím, učili sa a výsledkom toho sú dve víťazstvá Lukáša Kubiša v etape, v dvoch súťažiach i celkovom poradí a rovnako i ďalšie miesto v top 10 GC, ktoré získal Adam Foltán.“

„Spolu získali i slušnú porciu bodov UCI, ktoré potrebujú na štart na MS. Formu mladých pretekárov ešte využijeme i na konci októbra, kedy sa predstavíme na ďalších etapových pretekoch, desaťdňovom Tour de Guadeloupe (UCI 2.2),“ dodal Fraňo.

Zverencovi Martina Fraňa sa teda podarilo to, čo v Kamerune vždy chcú – celkovo vyhrať preteky. Na konte mali množstvo druhých či tretích miest s rôznymi pretekármi, ale žltý dres im často unikal. Kubiš je tretím Slovákom, ktorý v tejto krajine vyhral. Pred ním to boli Milan Barényi a Juraj Bellan. V Afrike ešte vyhral Ján Šipeky Okolo Maroka a Maroš Kováč Okolo Egypta.

Výsledky z poslednej etapy Grand Prix Chantal Biya 2021

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu