Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zreštauroval som Specialized z roku 1993 – zmŕtvychvstanie Rockhoppera

Art editor jedného z najčítanejších bikerských magazínov sveta MBUK toho síce o starých bikoch veľa nevedel, no to mu nebránilo zreštaurovať Specialized z roku 1993.
Biker

Text: James Blackwell; Foto: Georgina Hinton

V roku 1993 som síce ani netušil, čo to mountainbiking je, no stačilo na Instagrame bikeshopu Zetland Cycles zbadať retro prestavbu starého Specializedu Rockhopper a bolo vymaľované. Vedel som, že taký musím mať aj ja. A že si ho chcem sám postaviť.

Volá sa to restomod

„Na čo tam po celý čas pozeráš?“ opýtala sa moja polovička.
„Na nič,“ odvetil som nepresvedčivo.
„Nie, fakt, na čo?“
„Na internet.“
„Ale NA ČO na internete?“

Retrospektívne si myslím, že som mal radšej povedať, že pozerám porno, a nie to slovo na B, ktoré sa v našej domácnosti nevyslovuje. Namiesto toho, aby som hľadal najlacnejšie poistenie pre naše auto, som už niekoľko dní preklikával fóra o retro bicykloch. Priznávam, nepotreboval som to, no môj chtíč po fialovo anodizovaných bikoch z časov minulých bol silnejší.

Všetko sa začalo, keď som sa namotal na rám Specialized Rockhopper z roku 1993, ktorý bol na predaj. Chýbala mu vidlica a staré hlavové zloženie vyzeralo ako privarené k rámu, no aj tak som mal jasne pred očami, ako raz môže vyzerať.

Našťastie – alebo nanešťastie – som mal mať onedlho narodeniny a manželka mi sľúbila, že mi ho kúpi. Samozrejme, dodnes to ľutuje.

Vedel som, že ho nechcem zreštaurovať stopercentne originálne. Obézne sedlá z 90. rokov sa mi fakt nepáčia a napína ma aj z dlhokánskych predstavcov a uzučkých rajdov.

Dnes už je zbytočných aj milión prevodov. Jednoduché hardtaily s tenučkými trubkami však rozhodne majú niečo do seba.

A tie farby. Och, tie farby! Retro puristi ma preto možno budú nenávidieť, no svoj Rockhopper som sa rozhodol zrenovovať a zároveň vylepšiť podľa seba.

Nebránil mi v tom ani fakt, že som o závitových vidliciach, štvorcových stredových oskách a ráfikových brzdách nevedel absolútne nič. Ako raz povedal Mark Twain: „V živote potrebuješ len ignoranciu a sebavedomie. Úspech sa dostaví sám.“

Ružová musí byť

Keď som manželke povedal, že už mám všetky potrebné komponenty na stavbu, nebola to až taká pravda, ako mohla byť. Ani tých pár vecí, čo som už mal, nespĺňalo moje predstavy o tom, ako by mal finálny bike vyzerať.

Ako prvú som začal zháňať vidlicu s hlavovým zložením. Po nociach prebdených pred monitorom som našiel svätý grál – stránku Sheldon Brown. Hlava mi skoro explodovala z kvanta informácií o závitových vidliciach a hlavových zloženiach. ISO sem, TPI tam… a tak celkovo výrazy, ktoré som predtým v živote nepočul.

Po niekoľkých dňoch špekulovania som sa konečne cítil dostatočne sebavedomo na uskutočnenie prvej kúpy. Chyba.

Objednal som si nablýskané nové hlavové zloženie BBB a pevnú vidlicu som našiel v bazári. Pochádzala zo starého biku Diamondback, bola lacná, vyzerala byť v celkom dobrom stave a aj dĺžka krku od oka sedela.

Celý článok si prečítate v aktuálnom vydaní magazínu Biker

Magazín Biker si môžete kúpiť vo vašich novinových stánkoch.

Pridajte sa k predplatiteľom

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu