Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Peter Sagan skončil druhý v prvej etape Okolo Slovenska, v špurte ho porazil Hodeg

Martin Sarvaš
Video: Peter Sagan skončil druhý v prvej etape Okolo Slovenska, v špurte ho porazil Hodeg

Foto: OkoloSlovenska.sk

Prvú etapu 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska privítali Košice a okolie východoslovenskej metropoly. Počas etapy cyklisti prešli cez štyri horské prémie. Celý deň strávil v žltom drese Kaden Groves (Team BikeExchange).

Víťazom etapy sa stal po záverečnom špurte Álvaro Hodeg, ktorý prešiel cieľovou čiarou pred druhým Petrom Saganom.

„Dnešná etapa bola veľmi rýchla a naši chalani urobili všetko pre to, aby bol únik pod kontrolou a aby nedošiel až do cieľa. Dnes som mal dobré nohy a formu na špurt, ale v poslednej zákrute som sa rozhodol vziať to zľava namiesto pravej strany, ktorá sa neskôr ukázala ako víťazná možnosť. Blahoželám Alvaritovi k víťazstvu, dnes dostal pekný narodeninový darček,“ povedal Peter Sagan.

Zostrih 1. etapy Okolo Slovenska 2021:

Priebeh pretekov:

Etapa sa nezačala najlepšie. Na štvrtom kilometri spadlo päť cyklistov. Bol medzi nimi aj Jai Hindley (Team DSM) a preteky sa pre neho skončili. Z pádu si odniesol zlomenú kľúčnu kosť. Hindley sa tak stal prvým odstupujúcim pretekárom v 65. ročníku podujatia. Zvyšní jazdci zapojení do pádu pokračovali v pretekoch a prišli do cieľa.

Krátko na to sa vpredu vyprofiloval celodenný únik. Dostalo sa do neho osem jazdcov, menovite Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane), Roger Adria Oliveras a Jaime Castrillo Zapater (obaja Equipo Kern Pharma), Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD). Slovenskú cyklistiku v úniku reprezentoval Martin Haring (Dukla Banská Bystrica).

Účastníci úniku postupne prešli cez štyri horské prémie a tri šprintérske, kde sa rozdávali aj bonifikačné sekundy. Najviac ich nazbieral Lunder, osem, a posunul sa v priebežnej klasifikácii na tretie miesto.

Najodolnejšími pretekármi z úniku boli Castrillo Zapater a Sunderland. Obaja sa zaradili do pelotónu až päťtisíc metrov pred cieľom. Španielsky cyklista chvíľu jazdil sám, od členov celodenného úniku sa odpútal v poslednom hodnotenom kopci. Neskôr sa ku nemu pridali Sunderland a Carl Frederik Hagen (Israel Start-Up Nation).

Koncovku etapy ale režírovali šprintérske tímy, ktoré nakoniec priviedli pelotón do hromadného konca. Výbornú prácu pre svojho lídra odviedli cyklisti z celku Deceuninck – Quick-Step, Álvaro Hodeg to využil a získal etapové víťazstvo. Na druhom mieste preťal cieľovú čiaru Peter Sagan (Bora – hansgrohe), tretí bol Reinardt Janse Van Rensburg (Qhubeka NextHash).

Kolumbijský šprintér v cieli získal desať bonifikačných sekúnd a stal sa novým priebežným lídrom podujatia. Menili sa aj majitelia ostatných dresov. Zelený a biely získal Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), do bodkovaného sa na pódiu v Košiciach obliekol Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane). Jediný dres, ktorý nezmenil svojho majiteľa bol dres určený pre najlepšieho domáceho pretekára. Zostal ním Peter Sagan (Bora – hansgrohe).

Výsledky 1. etapy Okolo Slovenska 2021

Okolo Slovenska 2021

  • Prológ: Streda 15. septembra:  (Košice, Hlavné nám. 1,5 km)
  • 1. etapa: Štvrtok 16. septembra:  (Košice – Košice, 151,5 km)
  • 2. etapa: piatok 17. septembra: (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 179,7 km)
  • 3. etapa: sobota, 18. septembra:  (Dolný Kubín – Považská Bystrica 193,2 km)
  • 4. etapa: nedeľa 19. septembra:  (Trenčianske Teplice – Trnava, 159,2 km)

Zdroj: okoloslovenska.sk

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu