Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Video: Gee Atherton zverejnil celý záznam z jeho hrozivého pádu zo skalnatého útesu

"Keď posúvate svoje schopnosti na úplný limit hrozí aj veľké nebezpečenstvo, že to nemusí vyjsť. Tento pád bol hrozný a zranenia ťažké, ale poznal som riziká a neľutujem to," povedal Gee Atherton.
Martin Sarvaš

Projekt Gee Atherton s názvom The Knife Edge [Na okraji noža] mal byť ďalším levelom extrémne náročnej jazdy v ťažkom teréne.

Atherton začal projektom Ridgeline na obrovských skokoch na exponovanom hrebeni a pokračoval ďalším projektom Slate Line v starom lome, kde jazdu zakončil šialeným 25-metrovým skokom.

The Knife Edge mal byť ešte o level vyššie, avšak skončil sa hrozivým pádom, pri ktorom si Gee zlomil stehennú kosť, zápästie, nadočnicový oblúk a nos. Zlomil si aj osem rebrier, čo ďalej spôsobilo kolaps pľúcneho laloku.

„Útesy na jednej strane, kamenné dropy na druhej. Ale nebolo to nemožné. Podarilo sa nám vytvoriť trasu po tomto šialenom hrebeni, ktorá sa dala  jazdiť. Celú trasu som dokonca viackrát zišiel – aj miesto, kde som spadol som prešiel na prvýkrát čisto.“

„Táto trať nebola nemožná. Bola ťažká. Risk a nebezpečenstvo, že sa stane niečo zlé, je veľké. Spravil som chybu, bola to moja vina a musím niesť dôsledky.“

„Mohli sme ukázať iba samotnú jazdu zhora dole. Ale to by nebola celá pravda. Chcel som s vami zdieľať aj pád, čo sa stalo a kde sa stala chyba.“

„Keď posúvate svoje schopnosti na úplný limit hrozí aj veľké nebezpečenstvo, že to nemusí vyjsť. Tento pád bol hrozný a zranenia ťažké, ale poznal som riziká a neľutujem to.“

Celé video Knife Edge. Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre slabšie povahy.

 

– Gee Atherton –

Tieto „Big  Mountain“ projekty sú pre mňa skutočne dôležité; vyžadujú veľa fyzického a duševného úsilia a nesú so sebou veľké riziko. Ľudia ľahko a rýchlo zabúdajú, keďže športovci týždeň čo týždeň vydávajú dokonalé videá, a to nielen na horskom bicykli. Je to rovnaké vo všetkých extrémnych športoch.

Pri spätnom pohľade na predchádzajúce videá v tejto sérii hovorím o tom, ako sa bojím. Je pre mňa dôležité ukázať realitu tohto druhu projektu. O tom, ako sa v budím v noci s obavami a prenasleduje ma vedomie o tom, aké zranenie sa môže stať.

Mám pocit, že vedomie o možných rizikách nebezpečných zranení sa stráca pri oslavách úspechov. Chcel by  som sa teda na chvíľu zastaviť a obzrieť  sa späť na moment, kedy sa stala chyba.

Kreativita je niečo, čo ma priťahuje a tiež potenciál napĺňať výzvy až na samé hranice mojich schopností. Priťahuje ma odvaha, ktorú je potrebné do tohto bodu dotlačiť. Pre mňa je to všetko o prekonaní prekážky.

Snažím sa nemyslieť na natáčanie, ale neustále hľadám príležitosti, ako robiť veci, ktoré nikto predtým nerobil a prekročiť svoju komfortnú zónu. Bez takéhoto prístupu by sa nič nezmenilo.

Je to niečo, čo poznám aj u Dana a Rachel, tej vášne vkladať do toho obrovské množstvo seba, bez ohľadu na ťažkosti alebo neúspechy. Vedomie, že na to, aby ste uspeli, musíte zo seba dať úplne všetko, je obrovskou motiváciou. Chcem ukázať, že som do toho išiel s otvorenými očami.

Nastavenie mysle sa veľmi nelíši od pretekania. V oboch prípadoch sa športovec musí dostať do pozície, v ktorej, ak bude všetko urobené na maximum svojich schopností, dosiahne dobrý výsledok. Takto sme pristúpili k celej kariére.

Myslím si, že trať svetového pohára je o niečo zhovievavejšia a keby po mojej ľavici nebol obrovský drop, pravdepodobne by som prešiel cez riadidlá, oprášil by som sa a išiel znova. Úsek, na ktorom som spadol, bol šialený, o tom sa nedá pochybovať, ale nebolo to technicky náročnejšie ako šesť alebo sedem ďalších častí trate, na ktorých som jazdil bez problémov.

Ale dokazuje to, že nech už plánujete čokoľvek, akákoľvek skvelá je váš tím, váš bicykel, vaše prípravy – keď idete na limite, nič nie je stopercentné. Urobil som chybu, trochu som zišiel zo stopy v o niečo vyššej rýchlosti a ostatné už viete. Dopadlo to zle, ale neľutujem, že som to skúsil.

Bude to dlhé zotavovanie, ale som veľmi vďačný za tím, ktorý ma podporoval na kopci, pobrežnú stráž, leteckú záchrannú službu, chirurgov v Stoke. Všetci odviedli geniálnu prácu a dali mi dobrý štart na ceste k uzdraveniu.

Red Bull ma spojil s najlepšou starostlivosťou, za čo som veľmi vďačný. Úprimne môžem povedať, že toto zranenie ma neodradilo od tohto druhu jazdy. V skutočnosti je to úplný opak.

Myšlienka na ďalšie takéto výzvy je pre mňa svetlom na konci tunela  a dôvodom, prečo som s fyzioterapiou začal tak skoro. Práve to mi pomáha vyrovnať sa s každodenným bojom bolestivej rehabilitácie. Je to môj cieľ. Som nadšený ďalšími projektmi a plánujem toho urobiť viac, hneď ako to bude možné.

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu