Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slovenskí lekárnici vyvinuli biologicky odbúrateľný čistiaci prostriedok na bicykle

Dôvodom, prečo prišiel Michal Híreš s týmto nápadom bolo, že sa mu doma minuli čistiace prostriedky na bicykel, a tak si povedal, že si namieša svoj vlastný.
Martin Sarvaš
Slovenskí lekárnici vyvinuli biologicky odbúrateľný čistiaci prostriedok na bicykle

V bicyklovom priemysle sa výrobcovia všade na svete predbiehajú v najnovších technológiách, elektronických bezdrôtových radeniach či ultra ľahkých karbónových rámoch. Nie každý sa však môže pochváliť, že vyvinul svoj vlastný kvalitný čistič na bicykle.

Dvojica Slovákov – doktor farmácie Michal Híreš (38) a spolumajiteľ lekárne Mário Pätoprstý (40) dokázala zužitkovať svoje chemické vedomosti a zručnosti a podarilo sa im vyvinúť ekologický biologicky odbúrateľný čistiaci prostriedok na bicykle.

Za vznikom čističa ​​Elite Cleaner však stojí zaujímavý príbeh, pretože dôvodom, prečo prišiel Michal Híreš s týmto nápadom bolo, že sa mu doma minuli čistiace prostriedky na bicykel, a tak si povedal, že si namieša svoj vlastný. O celom procese vývoja a výroby či výhodách slovenského pH neutrálneho čističa sme sa porozprávali s Máriom Pätoprstým.

Mário Pätoprstý a Michal Híreš. Foto: Fotoateliér HB studio

Skúste v skratke predstaviť váš produkt?

Ide o biologicky odbúrateľný čistič na bicykle, prioritne na elektrobicykle. Má obrovskú výhodu v tom, že je pH neutrálny, takže bráni korózii a je šetrný k elektrickým spojom, nezanecháva škvrny od vody na ráme. Zároveň má aj veľmi dobré čistiace vlastnosti a je vhodný na všetky povrchy vrátane karbónových. Dobre odmasťuje aj najšpinavšie komponenty ako reťaz, kazeta,  môže sa použiť aj na brzdové platničky a kotúče, pričom  neznižuje brzdný účinok.

V čom je lepší ako iné čistiace prostriedky na bicykle?

Práve v tom, čo som už spomenul, a teda, že je pH neutrálny. Tiež tým, že účinne odmasťuje, má zvýšenú účinnosť pri odstraňovaní hliny a prachu, nezanecháva fľaky od zaschnutej vody na ráme  a tiež je biologicky odbúrateľný, čo je veľký bonus k tomu všetkému.

Čo znamená, že je pH neutrálny?

Že je v podstate taký istý ako voda, pri našom čistiacom prostriedku Elite Bike Cleaner je táto hodnota 7,0 – 7,5. Keby som to mal porovnať, tak ak by ste si zobrali čistič, ktorý nie je pH neutrálny a umyli by ste s ním bicykel, na niektorých komponentoch ako reťaz alebo kazeta sa môže vytvoriť jemná vrstva hrdze. Je to spôsobené tým, že všetky kovové časti bicykla podliehajú korózií.  Miera a rýchlosť tohto procesu je do veľkej miery ovplyvnená pH prostredím s ktorým prichádzajú do kontaktu. Rozmedzie pH 7,0 – 7,6 je z tohto hľadiska najvýhodnejšie.

Predpokladám, že práve toto bude dôvod, prečo je vhodný práve na elektrobicykle.

Áno. Opäť je to to isté, že je pH neutrálny, a tým pádom šetrí elektrické spoje. Ak by sa aj dostal čistiaci prostriedok priamo na elektrické spoje, nemusíte sa obávať, že by došlo k ich poškodeniu. Keď použijete čistiaci prostriedok, ktorý je svojim zložením príliš zásaditý alebo kyslý, môže sa stať, že sa elektrické spoje poškodia.

Kto prišiel s nápadom vytvoriť takýto čistiaci prostriedok?

Myšlienka pochádza od môjho kolegu a zamestnanca – doktora farmácie Michala Híreša, ktorý sa, samozrejme, vďaka svojmu vzdelaniu rozumie chémií. Je vášnivý cyklista a prišiel s nápadom, či by sme niečo také nevyskúšali.

Ako ho vôbec táto myšlienka napadla?

Je to taká úsmevná príhoda, pretože mu doma došli čistiace prostriedky, tak si chcel vytvoriť niečo svoje. Začali sme to postupne vyvíjať u nás vo firme a testovať s pretekármi, napríklad s profesionálnym enduro jazdcom  Ľubošom Staňom, ktorý jednotlivé zmesi skúšal a dával nám spätnú väzbu, čo máme vylepšovať v oblasti samotného čistenia, ale aj v tom, aby neovplyvňoval jazdné vlastnosti bicykla.

Ako prebiehal jeho vývoj?

Celý vývoj trval asi jeden rok a vytvorili sme množstvo rôznych verzií. Na začiatku sme mali vytipované približné zloženie na základe molekúl a čistiacich vlastností, ktoré sme chceli dosiahnuť. Zloženie musí byť určitým spôsobom vyvážené, skúšali sme rôzne koncentrácie zložiek a napokon sa nám podarilo dospieť k finálnemu produktu, s ktorým sme naplno spokojní.

Z čoho sa taký prostriedok skladá?

Konkrétne, z čoho sa skladá, teda receptúru vám nepoviem (smiech). Ale sú to molekuly a detergenty, ktoré sú umiestnené na trhu Európskej únie.

Čistiaci prostriedok Elite Cleaner si môžete objednať na webe www.elitecleaner.sk

Ako ste začínali už s výrobou samotného prostriedku?

Výroba bola zo začiatku veľmi jednoduchá, takže sme to miešali a plnili v našich prevádzkach a riešili sme to všetko vo vlastnej réžii. Momentálne sme v štádiu uvádzania na trh, s čím nám dosť pomohla DEMA Senica a.s., ktorá je našim zástupcom a distribútorom aj pre zahraničný trh. DEMA Senica a.s. nám tiež pomáhala pri testovaní produktu, takže presne vedia, o aký kvalitný produkt ide.

Ako prebieha výroba vášho čistiaceho prostriedku?

Nie je to až také jednoduché, ako by si niekto myslel, a teda že by sme iba vybrali zopár látok a zmiešali ich. Zmiešavanie látok musí prebiehať v presnom poradí s použitím technológie, pretože by sa mohlo stať, že sa to ľudovo povedané “zgrcne” a nebude to vôbec tekuté a vznikne z toho taký gél ako skysnuté mlieko (smiech). Na celý výrobný proces dohliada môj kolega, ktorý s touto myšlienkou prišiel.

Mnohé veľké značky sa snažia meniť, ísť ekologickou cestou a vytvárať prostriedky, ktoré menej zaťažujú životné prostredie – či už pri výrobe alebo ich používaní. Ako je to s vašim prostriedkom?

Áno, ekológia bola pri vývoji silným faktorom. A nejde iba o ekológiu pri samotnom čistiacom prostriedku, ale aj etikety máme vyrobené z 90% recyklovaných materiálov a používame PET fľaše, ktoré sú tiež recyklovateľné.

Snažíme sa ísť ekologickým smerom a ako výrobca sme aj registrovaný v ENVI-PAK-u [dopl. red.: organizácia zodpovednosti výrobcov], čiže spĺňame všetky potrebné požiadavky na predaj a samozrejme, že chceme vyrábať produkty, ktoré nebudú ničiť životné prostredie.

Ak je biologicky rozložiteľný, znamená to, že ho môžem používať aj v prírode?

Testovali sme to a nebol s tým problém. Áno, biologicky rozložiteľný znamená, že nepoškodzuje životné prostredie, pretože každá z použitých zložiek sa v prírode s určitým polčasom rozkladá a nedochádza k ich hromadeniu. Všetky použité látky sú samozrejme testované v akreditovanom laboratóriu a spĺňajú príslušné štandardy pre celú Európsku úniu.

Čistiaci prostriedok Elite Cleaner si môžete objednať na webe www.elitecleaner.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu