Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Pumpy

Stompump

Skvelo vymyslená alternatíva štandardnej pumpičky.
Hodnotenie: 4/5
65
Biker
Stompump

Hodnotenie: Veľmi dobre vymyslená pumpa, ktorú využijete najmä na plášte s vysokým objemom.

Plusy:

  • Vysoká kvalita konštrukcie
  • Nenáročnosť obsluhy.

Mínusy:

  • Stojí veľa
  • Nie je vhodná na fúkanie vysokého tlaku
  • Nemá tlakomer

 

Opraviť defekt len tak na krajnici je jedna z najnepríjemnejších vecí, aká sa vám môže stať. Minipumpy sú síce super ľahké, a niekedy aj pekné, ale na nafúkanie plášťa na osem atmosfér sa už hodia pomenej. Najodvážnejším tvrdením tejto kompaktnej pumpičky (má len 73 × 68 mm) je, že gumu nafúka trikrát rýchlejšie ako tradičná minipumpa.

Kvalita konštrukcie je na veľmi vysokej úrovni. Všetky hlavné časti sú úhľadne vyfrézované z hliníka a hlava na galuskové aj autoventily je z antikora. Napriek tomu váži len 185 gramov, čo nie je vôbec veľa. Uprostred nožného „pedála“ je gumená krytka zakrývajúca celkom slušný úložný priestor, do ktorého sa pohodlne vojdú záplaty aj lepidlo.

Pumpa vie gumu nafúkať maximálne na 90 psi. Na tradičné uzučké plášte teda stačiť nebude, no ak ste už presedlali na širšie moderné gumy, bude vám bez problémov stačiť, nehovoriac o tých na gravelbike. Na to, aby sme nafúkali gravel plášť v rozmere 650b × 47c na 50 psi, stačilo len 47 „dupnutí“. Že neviete, koľko by vám to trvalo s klasickou 15-centimetrovou minipumpou? Viac ako dvesto, nemáte začo. Pokiaľ ide o fúkanie bežnejších 28-milimetrových cestných plášťov, ktoré možno máte obuté aj vy, po približne 30 „dupnutiach“ sa už pumpa dá stláčať len veľmi ťažko. Je totiž oveľa lepšie stavaná na vysoký objem, než na vysoký tlak. Aj vďaka tomu sa nám s ňou podarilo bez problé-mov nahodiť bezdušový plášť už po pár stlačeniach. Bežne na to potrebujete minimálne stojanovú pumpu a 500 mg kofeínu v krvnom riečišti. Stompump vám preto môžeme odporúčať, najmä ak máte plášte širšie ako 32 milimetrov či jazdíte aj na horskom bicykli. Je trochu škoda, že na nej nenájdete tlakomer, a tak sa budete musieť spoľahnúť na klasický ručný odhad tlaku.

Istotne sa celý čas pýtate, kam ju asi tak počas jazdy dáte. Nuž, je k nej kompozitový držiak, ktorý pasuje na klasické montážne body košíka na fľašu. Samozrejme tým však utrpí kapacita vody, ktorú zároveň dokážete odniesť. Úchyt však má aj otvory na sťahovacie pásky, a tak ho teoreticky môžete pripevniť kdekoľvek na ráme. Ak nosíte ruksak, tam sa vojde bez problémov. To všetko dokopy znamená, že pre klasického cestného cyklistu až taká vhodná nie je. Ak však jazdíte aj v teréne, začína dávať zmysel.

  • 1 Dobré využitie miesta Pod gumenou krytkou na piestnici sa skrýva 22 mm široký a 50 mm hlboký úložný priestor.
  • 2 Vysoká kvalita Celé telo je vyrobené z CNC frézovaného hliníka a koncovky na hadičke sú z antikora.
  • 3 Vysoký objem, nie tlak Pumpa má maximálny tlak 90 psi, ktorý bude bohato stačiť na moderné bezdušové plášte či gravelbiky. Na staršie úzke cestné plášte je to však málo.
  • 4 Čistý vzduch Pri každom vysúvaní piestu späť nahor pumpa nasáva vzduch, ktorý potom natlačí do plášťa. Dizajnéri si našťastie uvedomili, že tým, že pri tom stojí na zemi, môže nasávať aj vzduch plný prachu. Vzduchová komora je preto chránená zabudovaným filtrom vzduchu. Pumpa sa pritom dá rozobrať a filter vyčistiť.
  • www.stompump.com

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu