Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Nová technológia pohonu Linkglide XT a Deore od Shimana má vraj až trojnásobne dlhšiu životnosť

Radenie Shimano Linkglide by malo byť aj plynulejšie a odolnejšie .
Martin Sarvaš

Shimano predstavilo novú technológiou Linkglide, ktorú použilo pri dizajnovaní a výrobe pohonu XT a Deore. Ide o zdokonalenie tvaru zubov kazety, vďaka ktorému sa zníži ich opotrebenie a predĺži životnsť.

Linkglide prezentuje Shimano síce na e-bikoch, ale je kompatibilné aj s klasickými horskými bicyklami. Hlavným cieľom je zníženie opotrebovania zubov kazety pri vysokom krútiacom momente bez ovplyvnenia kvality radenia, čo by malo logicky viesť aj k nižším nákladom na údržbu resp. výmenu.

Linkglide bude dostupný pre jednoprevodníkové pohony 1×11 Deore XT a 1×10 Deore. Shimano veľmi odvážne tvrdí, že ich nová technológia predĺži životnosť až trojnásobne v porovnaní s ich kazetami Hyperglide.

Nové radenie od Shimana by však malo mať aj ďalšie výhody – menej preskakovania reťaze na kazete, plynulejšie radenie a dlhšia životnosť celého pohonu.

V čom je Shimano Linkglide odlišné?

Zuby na kazetách Shimano Linkglide majú zmenený profil a sú viac v tvare pyramídy v porovnaní s Hyperglide. Pastorky sú tiež hrubšie.

Shimano vylepšilo a redizajnovalo aj priestor medzi jednotlivými pastorkami, čo by  malo zlepšiť plynulosť pedálovania a znížiť riziko „trhaného“ radenia.

„Všimli sme si, že menej skúsení cyklisti jazdia často a dlho na rovnakom prevode s nadmerným krútiacim momentom, čo dosť zaťažuje celý pohon. Stáva sa tiež, že pri tomto nadmernom krútiacom momente preraďujú, čo spôsobuje nadmerné opotrebenie a vlastne aj stratu výkonu,“ hovorí Filip Scholliers, produktový manažér Shimana pre MTB.

„Technológia Hyperglide+ stále ponúka najmä výkonnostným cyklistom nízku hmotnosť a naše najrýchlejšie radenie, zatiaľ čo Linkglide je ďalšia možnosť pre zvýšenie životnosti. Inými slovami, Hyperglide+ je stvorený pre rýchlosť, Linkglide je stvorený pre dlhú životnosť,“ dodal Scholliers.

Linkglide: Prehadzovačka, páčka, reťaz a kazeta

Nové modely prehadzovačkiek, páčok a kaziet Linkglide však nie sú kompatibilné s Hyperglide, pretože majú rôzne výšky prevodov, zatiaľ čo reťaze a prevodníky sú medzi sebou kompatibilné.

Kazeta Linkglide Deore XT (CS-LG600-11) má 11 prevodov a je dostupná v jednom prevedení s rozsahom zubov 11-50, pričom hmotnosť je 780 gramov.

Kazeta Linkglide Deore (CG-LG600-10) má 10 prevodov s rozsahom zubov 11-43 a hmotnosťou 634 gramov. Tri najmenšie pastorky (11-, 13- a 15-zubové) sa zvyčajne opotrebujú skôr, takže sa dajú vymeniť.

S novými kazetami predstavilo Shimano aj zadné prehadzovačky pre Deore XT (1×11) aj Deore  (1×10). Majú mnoho technológií od Hyperglide ako dizajn Shadow RD+ či zámok prehadzovačky pre zníženie nárazov reťaze o rám.

Shimano predstavilo aj novú 10-/11-rýchlostnú reťaz (CN-LG500), ktorú označilo ako elektrobicyklovú. No novom pohone Linkglide však môžete použiť aj staršie e-bike reťaze Hyperglide, kontkrétne modely N-HG601-11, CN-HG701-11 a CN-HG901-11 aj e-bike reťaz CN-E8000-11.

Nová sada pohonu Linkglide má aj nové páčky, pričom prehadzovač modelu Deore má aj ukazovateľ zaradeného prevodu. Všetky prehadzovače majú technológie Rapidfire Plus a obojstranné radenie, pričom páčka XT má aj ‚Instant Release‘ pre rýchlejšie radenie.

Shimano očakáva, že Linkglide budú využívať výrobcovia bicyklov na mnohých modeloch elektrobicyklov. Pohon Linkglide bude dostupný v predaji aj samostatne, ale v tom prípade by ste museli vymeniť reťaz, zadnú prehadzovačku i páčku.

Vaše komentáre

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu