Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Amatérsky zjazdár a enduro pretekár dostal za doping 4-ročný trest zákazu činnosti

U 52-ročného Američana našli až desať zakázaných látok. Obvineniam sa najprv bránil, ale deň pred začatím pojednávania sa priznal.
Martin Sarvaš
Amatérsky zjazdár a enduro pretekár dostal za doping 4-ročný trest zákazu činnosti

Amatérsky biker z Woodland Hills v Kalifornii prijal 4-ročný zákaz pretekania. Dôvodom je porušenie antidopingových pravidiel, konkrétne „držanie, užívanie alebo pokus o užívanie viacerých zakázaných látok.“

Americká antidopingová agentúra (USADA) spustila vyšetrovanie 52-ročného Vahe Aivaziana po anonymnom tipe a  neskôr zistila, že sám bral  niekoľko zakázaných látok vrátane testosterónu, nandrolonu či rastového hormónu.

Aivazianov trest zákazu činnosti sa začal 7. apríla  2021 a potrvá  štyri roky. USADA odobrala americkému cyklistovi aj všetky jeho úspechy (medaily, body a ocenenia), ktoré dosiahol od 16. júna 2010.

Vahe Aivazian súťažil na domácich pretekoch a podarilo sa mu získať viacero víťazstiev či pódiových umiestnení na Fontana Winter Series, SoCal Enduros a Snow Summit DH Series.

Organizáciu USADA informovali, že Aivazian kupoval produkty, ktoré obsahovali päť zakázaných látok. Pri vyšetrovaní však začiatkom roku 2021 zistili, že mal v  držaní, užíval alebo sa pokúsil užívať ďalších päť zakázaných látok.

Aivazian pôvodne napadol jeho vyšetrovanie arbitrážnym procesom, ale deň predtým, ako sa malo začať pojednávanie, dobrovoľne sa priznal a prijal sankcie.

Zoznam zakázaných látok, za ktoré dostal trest: testosterón, nandrolón, dehydroepiandrosterón (DHEA), somatropin (hGH), ipamorelin, GHRP-6, CJC-1295, IGF-1, ľudský choriový gonadotropín (HCG), anastrozol

Riaditel USADA Travis T. Tygart sa vyjadril: „Dôležitou súčasťou účinného antidopingového programu je úzka spolupráca so športovcami, trénermi a inými v športe, ktorí požadujú čistú a spravodlivú súťaž, a dôsledne vyšetrovať a konať podľa dôveryhodných dôkazov o porušovaní dopovania. Je to tímové úsilie a potrebujeme, aby sa tí, ktorí si vážia čistý šport, postavili, pretože tento prípad ukazuje, že boj za čistý šport je silnejší, keď spolupracujeme na ochrane čistých športovcov.“

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu