Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Český majster v cyklokrose Hekele dostal 4-ročný trest za doping: Cítim sa absolútne nevinný

Emil Hekele povedal, že zakázané látky sa dostali do jeho tela na reprezentačnom zraze bez jeho vedomia.
Martin Sarvaš
Český majster v cyklokrose Hekele dostal 4-ročný trest za doping: Cítim sa absolútne nevinný

Disciplinárna komisia Českého zväzu cyklistiky potrestala cyklistu Emila Hekeleho štvorročným trestom za užívanie zakázaných látok.

Pre 43-ročného úradujúceho majstra Českej republiky v cyklokrose to znamená s najväčšou pravdepodobnosťou koniec kariéry, informuje web Českého zväzu cyklistiky.

„Podľa článku. 10.2. Smernice pre kontrolu a postih dopingu v športe v Českej republike bola Emilovi Hekelemu uložená sankcia zákazu činnosti v dĺžke 4 rokov. V zmysle článku 10.8. Tejto smernice sú anulované súťažné výsledky športovca dosiahnuté od 9. septembra 2020,“ povedal predseda disciplinárnej komisia Českého zväzu cyklistiky David Průša.

Hekele bol 9. septembra 2020 testovaný s pozitívnym výsledkom na oxandrolón a klenbuterol a výskyt zakázaných látok v jeho tele potvrdila aj vzorka B.

Český cyklokrosár však vo svojom vyhlásení uviedol, že mu mohol byť doping podaný bez jeho vedomia.

  • Oxandrolón je syntetický anabolický steroid, ktorý sa používa na podporu prírastku hmotnosti a používa sa napr. na urýchlenie rastu u detí. Dokáže v krátkom čase zvyšovať svalovú silu a svalovú tvrdosť bez nárastu telesnej hmotnosti.
  • Klenbuterol má podobnú štruktúru i farmakologické vlastnosti ako iné sympatomimetiká, napr. salbutamol a izoprenalín. Účinok klenbuterolu je oveľa silnejší ako účinok ktoréhokoľvek iného liečiva z tejto skupiny. WADA klasifikovala klenbuterol ako anabolické činidlo. Prostredníctvom svojich anabolických vlastností podporuje rast svalov. Podávanie klenbuterolu je v športe trvalo zakázané (počas aj mimo súťaže).

Vyjadrenie Emila Hekeleho:

„Nikdy som podobné praktiky nevyužíval, nepotreboval a nepotrebujem.  Zakázané látky oxandrolón a klenbuterol sa podľa môjho názoru dostali do môjho tela s najväčšou pravdepodobnosťou bez môjho vedomia na štvordennom reprezentačnom zraze.

„Cítim sa absolútne nevinný. Ako som povedal, nikdy som podobné látky neužíval a nepotreboval. Mojou najväčšou devízou je tvrdá práca, disciplína a vytrvalosť. Preto som aj vyhral majstrovstvá republiky v Jičíne.“

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu