Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Autá

Test: Opel Grandland X Hybrid | Auto pre bikera

52 470
Biker
Test: Opel Grandland X Hybrid | Auto pre bikera

Grandland X je, len tak mimochodom, postavený na rovnakej platforme ako Citroen C5 Aircross a je to poznať – rovnako dominantnou prezenciou na cestách aj rozmermi batožinového priestoru, aj mimoriadne pohodlným odpružením. Poďme na to však postupne.

Prekvapivý odpich

Aj tento Opel je plug-in hybridom. To znamená, že po nabití akumulátora dokáže v reálnych podmienkach prejsť okolo 40 – 45 kilometrov úplne nehlučne a čisto na elektrickú energiu. Auto tak reálne pri bežnom behaní po meste nemusíte takmer nikdy tankovať.

Hneď dva elektromotory – jeden pre každý pár kolies – tu dopĺňajú dvestokoňovú „oturbenú jednašestku“. Výsledkom je spoločný výkon až 300 koní a pri stlačení pedála na podlahu je to naozaj cítiť. Grandland X tak na svetlách vyškolí kdejaké auto, a od tohto nevinne vyzerajúceho rodinného SUV-čka by to naozaj čakal málokto.

Pripájanie spaľovacieho motora pritom prebieha mimoriadne plynulo a nehlučne a ak mu nebudete šliapať na krk, na svoju existenciu nebude nijak zvlášť upozorňovať.

V teréne dokáže pomôcť

Spomínané odpruženie je naozaj vyladené nadpozemsky mäkko a pri prejazde veľkými nerovnosťami sa hojdá nahor a nadol, nie dopredu a dozadu, čo, mimochodom, vôbec nie je ľahké inžiniersky dosiahnuť.

Spolu s tým však ide ruku v ruke letargická jazdná dynamika v zákrutách a takmer neexistujúci cit vo výrazne ľahkom riadení. To, samozrejme, pre drvivú väčšinu zákazníkov nepredstavuje žiadne negatívum, možno práve naopak.

Je však trochu škoda, že sa auto so slušným odpichom nedá až tak prevetrať v zákrutách. Grandland X je dostupný aj s pohonom prednej nápravy, no my sme ho testovali v štvorkolkovej verzii.

V teréne od neho netreba čakať príliš veľa – na to nemá ani zvlášť veľkú svetlú výšku. Aj elektronické rozkladanie výkonu na jednotlivé kolesá však dokáže v teréne pomôcť a s trochou presviedčania a rozbehov sme sa dostali nahor rovnakým kopcom ako na Jeepe, hoci za sucha.

Miesta je viac ako dosť

Napriek spoločnej platforme s C5 Aircross je na zadných sedadlách viac ako dosť miesta na hlavu aj pre vysokých ľudí. Sedadlá sú aj dostatočne široké a jediným parametrom, ktorý by mohol byť o kúsok väčší, je miesto na nohy.

Zadné sedadlá sa sklápajú úplne do roviny a ide o jediné auto v tomto teste, v ktorom tak môžete pohodlne urobiť aj pomocou páčok umiestnených v kufri.

Miesta vnútri je pritom dostatok aj na náš testovací 29er v XL-ku s odmontovaným predným kolesom bez toho, aby sme museli posúvať sedadlo spolujazdca dopredu a na prevážanie biku vnútri je teda Grandland X veľmi praktický.

  • Objem batožinového priestoru: 390 l
  • Objem po sklopení sedadiel: 1528 l
  • Cena od: 37 990 €
  • Cena testovaného modelu: 52 470 €
  • www.opel.sk

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu